Rectorul SNSPA: Klaus Iohannis nu și-a epuizat resursele politice (Aktual24)

Data:

„Klaus Iohannis nu și-a epuizat resursele politice”, afirmă rectorul SNSPA, prof.univ.dr. Remus Pricopie, în partea a doua a interviului pentru Aktual24.

Profesorul vorbește despre variantele de guvernare după alegerile parlamentare din toamna acestui an, despre cine ar putea fi viitorul președinte al României, dar și despre controversata „accedere” a țării noastre în Spațiul Schengen.

Aktual24: Guvernul grec a anunțat recent că va introduce votul prin corespondență la alegerile europarlamentare, pentru a combate absenteismul. Ar fi această măsură o soluție și pentru România, având în vedere că în ultimii ani alegerile nu au adus la urne, în general, mai mult de jumătate dintre cetățenii români?

Remus Pricopie: Votul prin corespondență există și în România și este foarte bine că există. Participarea publică, inclusiv cea electorală, poate fi încurajată nu numai prin instrumente de vot suplimentare, cum este votul prin corespondență, dar în primul rand prin creșterea simțului civic.

Repet, românii au ieșit masiv la vot în primăvara lui 2019 pentru că au înțeles că România este în pericol, dacă „Modelul Dragnea” este validat electoral.

Estimez că, dacă acest lucru va fi înțeles și cu ocazia alegerilor din 2024, și anume că, într-un fel, votul nu mai este în primul rând despre cine va fi președinte, premier, primar sau europarlamentar, ci despre menținerea României pe direcția prosperității, în interiorul unor granițe sigure, sub umbrelele UE și NATO, atunci mult mai mulți români vor veni și vor vota politicieni și partide pro-europene.

Citește și: „Rolul AUR este să transforme România într-o țară nesigură (Aktual24)

Klaus Iohannis nu și-a epuizat resursele politice

Alegerile locale se vor desfășura într-un singur tur de scrutin, determinându-i pe mulți să ridice problema reprezentativității – avem, de pildă, și astăzi primari aleși de doar un sfert dintre cetățenii cu drept de vot. De ce considerați că partidele care ar putea schimba situația – PSD și PNL, care au majoritate calificată în Parlament – se opun alegerii primarilor în două tururi de scrutin?

Acest sistem de vot – uninominal cu un singur tur de scrutin – este și legal, și legitim, fiind folosit în multe alte țări, ca de exemplu SUA sau Marea Britanie. Evident, ca orice sistem, are avantaje și dezavantaje.

Este un sistem simplu, care avantajează formațiunile politice mari, în detrimentul celor mici sau mai noi. În același timp, însă, se consideră că acest sistem permite o mai mare stabilitate și predictibilitate a sistemelor politice în care se aplică.

Citește și: Un judecător din CSM anunță că nu votează delegările discreționare pe funcții de conducere cerute de șefii de instanțe

Da, apar și situații atipice, ca de exemplu să câștigi un mandat în parlament sau o poziție de primar cu un procent foarte mic, raportat la total electori, dar aici se aplică principiul „câștigătorul ia totul”.

Prin urmare, într-un astfel de sistem ar trebui să crească interesul de participare la vor, cel puțin în cazul opozanților, dacă vor să câștige puterea. Ne reîntoarcem, deci, la nevoia creșterii, a stimulării participării civice în general și a celei electorale în special.

Citește interviul integral în Aktual24.ro


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Remus Pricopie / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related