Un studiu publicat în revista Nature Cities arată că 25 din cele mai populate 28 de orașe americane se confruntă cu tasarea solului, pe fondul extracției excesive de apă subterană și al presiunii exercitate de clădirile înalte, potrivit Der Spiegel.
Anul trecut, un studiu a arătat acest lucru pentru multe orașe chineze, iar acum un studiu similar a descoperit ca și cele mai populate 28 de orașe din Statele Unite se scufundă într-o măsură mai mare sau mai mică.
Studiul a examinat toate orașele din SUA cu peste 600.000 de locuitori. Cercetătorii au folosit date din satelit din 2015 până în 2021, care le-au permis să cartografieze mișcările verticale ale terenurilor la milimetru.
Aceștia arată că în 25 din cele 28 de orașe studiate, două treimi sau mai mult din zona urbană se tasează. „Pe măsură ce orașele continuă să crească, vom vedea din ce în ce mai multe orașe extinzându-se în regiuni care se tasează”, spune Leonard Ohenhen, autorul principal al studiului și cercetător postdoctoral la Observatorul Pământului Lamont-Doherty de la Columbia Climate School din New York, într-un comunicat de presă. În timp, tasarea ar putea pune o presiune atât de mare asupra infrastructurii încât această „să depășească limita de siguranță”.
Conform studiului, orașul cu cel mai rapid nivel de scufundare este Houston, Texas: peste 40% din suprafața de acolo se scufundă cu peste cinci milimetri pe an, iar 12% se scufundă chiar și cu 10 milimetri anual. Zonele cu scufundare rapidă includ și părți din Las Vegas, Washington, San Francisco și New York.
Continuarea, în Aktual24
Citește și: POLITICO: George Simion spune că nu susține noi ajutoare militare pentru Ucraina
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: aktual24.ro)