Alegerile din acest an, monitorizate de 3 mii de IT-iști. Platforma creată e folosită în toată Europa | Ziarul de Iași

Data:

spot_img

Alegerile din acest an, monitorizate de 3 mii de IT-iști. Platforma creată e folosită în toată Europa.

Ne mai despart două zile de momentul în care vom primi în secțiile de votare cinci buletine de vot, prin care să-i susținem pe politicienii care ne pot reprezenta cel mai bine în Parlamentul European, dar și ca primari, consilieri locali, președinți de consilii județene sau consilieri județeni.

„Vom pune atâtea ștampile, încât mai bine ar fi să mergem cu tușierele la noi”, a glumit taximetristul care m-a condus spre redacție. Atenție, e o glumă, nu vom avea nevoie de tușiere!

Soluții digitale despre tot ce ține de alegeri

De ce vom avea nevoie când mergem la vot? Doar să fim cât mai bine informați.

Iar IT-iștii de la Code for Romania au dezvoltat un ecosistem de soluții digitale despre tot ce ține de alegeri, unde vom putea să urmărim prezența la vot în timp real și să aflăm rezultatele, pe măsură ce acestea sunt anunțate de autorități.

Citește și: Care sunt planurile candidaților pentru viitorul mandat în Parlamentul European | VIDEO

Code for Romania a început să dezvolte aceste platforme de informare a alegătorilor însă din 2016, cu scopul de a îmbunătăți accesul la informații și de a sprijini observarea independentă a alegerilor în România, dar și în alte state ale lumii.

În 2024 organizația pune la dispoziție patru soluții digitale:

  1. Monitorizare Vot;
  2. EU;
  3. Rezultate Vot;
  4. Vot Diaspora.

Dintre acestea, Monitorizare Vot nu este o platforma publică, ci e destinată observatorilor electorali independenți.

Potrivit descrierii de pe site-ul Code for Romania, a fost prima aplicație de monitorizare electorală din România, fiind și cea mai utilizată de acest tip la nivel global.

Lansată în 2016, a fost folosită la toate rundele electorale din ultimii patru ani și a fost preluată inclusiv în Polonia, în 2018, în cadrul primelor alegeri monitorizate independent în statul polonez.

Citește și: George Simion a xeroxat mii de semnături false, îl acuză procurorii

„Apoi, am dezvoltat rezultatevot.ro, pentru că până în acel moment informaţiile despre rezultate, așa cum veneau de la autorități, erau stufoase, greu de descifrat. Aplicația, lansată în 2019, a avut un impact foarte mare.

Până atunci erai nevoit ca tu, acasă, să aștepți informația să apară așa, stufoasă, și să încerci să o înțelegi sau să tot navighezi printre ziare, ca să o găsești „tradusă” și să dai continuu refresh la diferite pagini de internet.

Noi preluăm aceste date de la autorități și le facem mai clare. Și e, cred, prima platforma cu rezultate istorice, din toți anii electorali de până acum”, a explicat pentru Ziarul de Iași Tudor Amariei, Tech-Officer în cadrul Code for Romania.

Continuarea în Ziarul de Iași

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: ziaruldeiasi.ro)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related