Care sunt planurile candidaților pentru viitorul mandat în Parlamentul European | VIDEO

Data:

spot_img

Care sunt planurile candidaților pentru viitorul mandat în Parlamentul European am aflat de la cei prezenți la dezbaterea electorală organizată la Timișoara de către Freedom House România, PRESShub, RFI și Puterea a Cincea.

Alegerile europarlamentare au loc duminică, 9 iunie.

Dezbaterea de la Timișoara a fost una dintre puținele pe tema acestor alegeri europarlamentare și i-a adus la aceeași masă pe reprezentanții celor mai vizibile grupări politice din România.

La evenimentul moderat de Ovidiu Nahoi, redactor șef RFI, au participat europarlamentarul Vlad Botoș (USR, candidat din partea Alianței Dreapta Unită), europarlamentarul Dragoș Pîslaru (copreședintele și candidat REPER), deputatul Chira Claudiu-Martin (Forța Dreptei, candidat pe listele Alianței Dreapta Unită), europarlamentarul Siegfried Mureșan (candidat PNL), europarlamentarul Nicu Ștefănuță (candidat independent) și Avram Fițiu (candidat AUR).

Din partea societății civile, a fost prezentă Corina Turșie, lect.univ.dr la Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării din Timișoara.

YouTube video

Care sunt planurile candidaților pentru viitorul mandat în Parlamentul European. Vlad Botoș: consolidarea UE

Vlad Botoș, reprezentantul USR, vede ca principală problemă pe care trebuie să se concentreze Uniunea Europeană consolidarea organizației ca entitate, mai ales în contextul crizelor din ultimii ani.

„Uniunea Europeană și lumea a traversat crize succesive. Uitați-vă, am început mandatul de europarlamentari cu colegii din Marea Britanie care au părăsit această construcție.

A venit apoi pandemia, care a schimbat foarte multe și a lăsat răni adânci în societățile europene. După aceea am avut criza energetică, am avut inflația, avem războiul din Ucraina.

De aceea, eu cred că prioritatea Uniunii Europene este consolidarea ei ca entitate”, a declarat Vlad Botoș.

Citește și: Am fost în aceeași încăpere cu 15 membrii AUR. Și m-am îngrozit

Candidatul Alianței Dreapta Unotă mai crede că o prioritate, a europarlamentarilor români, este integrarea completă a României în Spațiul Schengen.

„Prioritatea noastră, ca europarlamentari, trebuie să fie acel lucru pe care și eu l-am făcut în sutele de dezbateri din Parlamentul European, în comisii și în plenul Parlamentul European: să fim membri deplini în Schengen.

Nu suntem țară de mâna a doua, suntem a șasea putere din Uniunea Europeană și dreptul nostru este să fim parte din spațiul Schengen.

Atât voi, timișenii și timișoreni, noi arădeni sau orădenii sau cei din Satu Mare vedem cozile de tiruri de la granițele noastre, vedem pierderile economice pe care le au transportatorii noștri și tot acest calvar trebuie să se termine.

S-a făcut un mic pas prin în acest sens, prin integrarea maritimă și aeriană în, însă nu este suficient”, a transmis Vlad Botoș, la dezbaterea electorală de la Timișoara.

Siegfried Mureșan: siguranța cetățenilor

Europarlamentarul Siegfried Mureșan, vede siguranța cetățeanului ca unul dintre cele mai importante axe pe care ar trebui să le dezvolte Uniunea Europeană.

„Obligația zero a oamenilor politici este să asigure siguranța cetățeanului. Uniunea Europeană trebuie să facă mai multe în contextul noilor pericole precum este situația din Ucraina sau cea din Orientul Mijlociu, în acest domeniu”, a precizat candidatul de pe listele comune PNL-PSD.

Economia este cel de al doilea aspect pe care l-a pus în dezbatere liberal. Acesta consideră că domeniul trebuie dezvoltat, mai ales în relație cu problema de securitate.

„Cea de-a 2-a temă importantă a următorilor ani va fi economia, fiindcă mai ales dacă siguranța și securitatea vor costa mai mult, e clar că vom avea nevoie de o economie puternică pentru a face față acestor cheltuieli crescute.

Deci competitivitate, o economie bazată pe cercetare, inovare, o economie digitală, dar și o economie în care să nu fim dependenți de surse externe de energie.

Avem suficient vânt și soare în Uniunea Europeană, nu e nevoie să fim dependenți de gazul, de cărbunele sau de petrolul din Federația Rusă sau în alte regimuri dictatoriale”.

Citește și: De ce nu se vede Moldova de la București? Cum explică politicienii și societatea civilă

Problemele ne privesc pe toți

Dragoș Pîslaru, europarlamentar și candidat REPER, a menționat în începerea discursului său de la Timișoara că astfel de discuții sunt relevante pentru că problemele Uniunii Europene privesc toate țările membre, inclusiv România.

„Problemele Uniunii Europene sunt problemele vieții noastre de zi cu zi, nu sunt undeva departe, nu sunt la Bruxelles și cumva, faptul că această pe această zonă de europarlamentare, dezbaterile a fost voalată, nu e deloc bine”, a menționat copreședintele REPER.

Acesta a atras atenția și cu privire la importanța votului din 9 iunie, care poate dicta direcția spre care se îndreaptă Europa în următorii ani.

„Părinții fondatori ai Uniunii Europene sunt cei care ne-au dat setul de valori în care valori fundamentale sunt protejarea drepturilor și libertăților, inclusiv a minorităților.

Astea sunt niște lucruri importante și nu există vreo filieră de idei care să excludă faptul că într-adevăr trăim aici, în această diversitate, dar într-un mod în care ne bucurăm de unitate.

Deci, marea dezbatere și importanța votului de pe 9 iunie este ce fel de Europă ne dorim? O Europă care să devină retrogradă, conservatoare, trăgându-ne înapoi într-o campanie în care, pentru că nu există soluții sau oameni, pui pe afișe chipurile domnitorilor României în lipsă de inspirație sau de figuri care cu adevărat să convingă electoratul.

Sunt mândru de trecutul României, sunt mândru și mă bucur de ceea ce au realizat înaintașii noștri. Dar acuma tema este prezentul și viitorul, nu trecut”, a arătat Dragoș Pîslaru, candidat REPER.

Citește și: George Simion a xeroxat mii de semnături false, îl acuză procurorii

Ascensiunea extremiștilor și criza climatică

Candidatul independent Nicu Ștefănuță a fost reprezentat în cadrul dezbaterii de colegul său, Daniel Budo, care a atras atenția asupra pericolului ascensiunii unor grupări extremiste.

„Cele mai importante două subiecte în fața Uniunii Europene. În primul rând, ascensiunea extremei drepte. Vorbim de grupări de ultra-conservatori care luptă exact împotriva acestor valori care au dat în ultimele decenii în Europa libertate, pace și prosperitate.

Extrema dreaptă nu este o problemă izolată. Ea aduce și alte crize.

De exemplu, pune în pericol și independența Ucrainei. La finalul zilei avem oameni care reprezintă într-adevăr interesele lui Putin”, a precizat Daniel Budo.

Reprezentantul lui Nicu Ștefănuță vede ca o a doua temă majoră criza climatică cu care se confruntă lumea întreagă în acest moment și care poate genera probleme serioase în viitorul apropiat

„A doua cea mai importantă problemă este criza climatică. Noi vorbim de Spațiu Schengen, investiții și altele. Totuși, până una, alta, se topește permafrostru.

Sunt blocuri de gheață de la poli, care au fost gheață de milioane de ani de pe vremea dinozaurilor și se topesc și ajung în mări și ajung la noi.

Nu ne gândim la consecințele biologice ale acestui lucru. Nu ne gândim că sudul României, unde se face cea mai multă agricultură, începe să se deșertifice.

Deci trebuie tratată mai cu mult mai cu multă seriozitate criza climatică și urmate urmați pașii stabiliți în Pactul Verde european”, a precizat Daniel Budo.

Citește și: Ar trebui România să trimită Patriot în Ucraina? Ce spun candidații la europarlamentare

Coeziunea statelor membre

Pentru deputatul Chira Claudiu-Martin de la Forța Dreptei, una dintre principalele probleme la care ar trebui să se uite Uniunea Europeană este coeziunea între statele membre.

„Două provocări aș vedea. Principala este coeziunea între statele Uniunii Europene, pentru că există diferențe clar și se simt diferențele astea. De aceea a apărut și acest curent eurosceptic, aici mai trebuie lucrat clar”.

Și pentru el, integrarea completă în Spațiul Schengen este o prioritate și spune că transportatorii români pierd zilnic peste 5 milioane de euro.

„Un alt punct care ne impactează și pe noi fantastic de mult este apartenența noastră la spațiul Schengen. Toate cheltuielile pe care le fac transportatorii zi de zi în România, în fiecare zi în care noi nu suntem în Schengen, impactează asupra modului de viață, asupra puterii de cumpărare din România.

5,5 milioane de euro pierd transportatorii români în fiecare zi.

România nu-și permite să piardă 5,5 milioane de euro în fiecare zi. De aceea zic că este foarte important ca noua garnitură de euro-deputați trebuie să facă un lobby mult, mult mai puternic, mult mai susținut, să fie mai mai unit.

Și chiar dacă vor intra euro-deputați și de la alte partide mai eurosceptice, ar trebui să pună umărul toți cei 33 euro-deputați la acest obiectiv”, a precizat Claudiu Chira.

O problemă a valorilor

Avram Fițiu, candidat AUR, consideră că Europa are o problemă majoră la nivelul valorilor în momentul de față, argumentând că nu se mai raportează la principiile sale fundamentale.

„Principala provocare pe care Europa o are în acest moment este una valorică. Europa, în acest moment, și-a pierdut practic busola și din punct de vedere valoric și-a abandonat principiile fundamentale pe baza cărora s-a construit.

A abandonat dreptul roman, a abandonat filozofia greacă, a abandonat spiritul iudeo-creștin.

Fără aceste valori, în ultimul mandat al Ursulei (von der Leyen-Președinte al Comisiei Europene), dacă mai avem un mandat, Europa se duce către dezintegrare din punct de vedere politic.

Ori noi, AUR, vrem o Europă a națiunilor, în care fiecare națiune să aibă propria identitate, clar asumată”.

Un alt domeniu pe care ar trebui să se axeze Uniunea Europeană este cel educațional, susține Avram Fițiu. Acesta crede că sistemul actual ar trebui restructurat.

„A doua mare provocare a acestei Europe este cea, după mine, educațională. Avem o educație care frustrează profesorii, părinții și elevii care ajung să meargă cu groază la școală.

Ce înseamnă asta? Că ne trebuie o schimbare de paradigmă completă din punct de vedere educațional. La 6 ani, copilul în Slovenia, astăzi este evaluat din punct de vedere vocațional.

A doua provocare, tot educațională, este să depășim o paradigmă educațională complet depășită, cea a competiției între copiii din aceeași clasă. Și se întâmplă treaba asta în toată Europa.

Trebuie să preluăm un concept de cooperare, pentru că doar prin cooperare putem să depășim probleme din ce în ce mai complexe ale Europei de mâine”, a susținut Avram Fițiu.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Eveniment organizat în cadrul proiectului proiectului „Cine și cum: combaterea dezinformării care îndepărtează cetățenii de proiectul european” sprijinit de Comisia Europeană prin European Education and Culture Executive Agency realizat de un consorțiu de organizații în România, Bulgaria și Italia.

Logo Dezinformare anti UE
Logo Dezinformare anti UE
spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related