Amenințările Rusiei la adresa Moldovei se înmulțesc: „S-ar putea dezintegra dacă aderă la NATO”

Data:

Doi deputaţi ruși ameninţă Republica Moldova în cazul aderării la NATO, după ce un senator spusese cu o zi în urmă că preşedinta Maia Sandu riscă să repete „politica sinucigaşă” a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

„De obicei, reacţionăm la acţiunile care au loc. Moldova ne-a supărat în ultima vreme cu o serie de decizii ale sale”, a declarat pentru ziarul Vedomosti Svetlana Jurova, membră a partidului Rusia Unită al lui Vladimir Putin şi prim-vicepreşedinte al Comisiei pentru afaceri externe din Duma de Stat. Jurova este pe lista de sancţiuni a Canadei.

„Dacă ei cred că, la fel ca Finlanda sau Suedia, pe furiş, profitând de situaţie, pot adera la NATO şi că nu li se va întâmpla nimic…”, a spus deputata care s-a arătat încrezătoare că Ministerul rus de Externe „va şti cum să răspundă”.

Într-un interviu pentru Politico, preşedinta Maia Sandu a declarat săptămâna trecută că există o discuție serioasă în Moldova despre capacitatea ţării de a se apăra şi despre posibilitatea de a se alătura unei „alianţe mai mari”, fără a nominaliza NATO ca atare.

Leonid Kalaşnikov, un alt influent membru al Dumei de Stat de la Moscova, aflat și el pe lista politicienilor sancționați de comunitatea internațională, a spus că aderarea Republicii Moldova la NATO ar putea duce la distrugerea acestui stat şi va fi privită de Rusia ca o ameninţare la adresa securităţii sale.

„Dacă Moldova vrea să-şi distrugă propriul stat, aceasta este cea mai bună cale (…) Moldova are Transnistria, care are o populaţie rusofonă şi care şi-a exprimat voinţa cu mult timp în urmă, la începutul anilor 1990”, a declarat Leonid Kalaşnikov pentru Vedomosti.

Kalaşnikov a subliniat că atitudinea Rusiei faţă de o eventuală aderare a Republicii Moldova la NATO va fi negativă, deoarece aceasta reprezintă o „ameninţare la adresa securităţii” Federaţiei Ruse.

Şi senatorul Andrei Klimov, vicepreşedintele Comisiei pentru politică externă a Consiliului Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus, a postat luni pe canalul său Telegram un comentariu în care se întreba retoric dacă Maia Sandu este gata să repete „politicile sinucigaşe” ale preşedinţilor ucraineni Volodimir Zelenski şi Petro Poroşenko.

Republica Moldova a cerut recent țărilor occidentale să-i consolideze capacitățile de apărare, iar anul trecut, în iunie, parlamentul moldovean a adoptat o lege de protecţie a spaţiului informaţional, prin care a interzis retransmiterea programelor propagandistice ruseşti, titrează Radio Europa Liberă România.

SURSA FOTO: Președinția Republicii Moldova

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Situația de pe frontul din Ucraina pune în pericol Republica Moldova

Situația de pe frontul din Ucraina, tot mai grea...

Ministrul rus de Externe avertizează despre anexarea Republicii Moldova de către România

Ministrul rus de Externe avertizează despre anexarea Republicii Moldova...

Jurnaliști din Republica Moldova, reținuți la Tiraspol. Filmau protestul organizat de autoritățile separatiste

Jurnaliști din Republica Moldova, reținuți la Tiraspol. Viorica Tătaru...