Analiză DW: Cum a fost căpușat patrimoniul UTC

Data:

Printre primele decrete ale lui Ion Iliescu a fost și acela prin care patrimoniul Uniunii Tineretului Comunist a trecut în proprietatea nou-înființatelor fundații pentru tineret. Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a lansat zilele trecute un program numit Harta Interactivă a Tineretului, prin care vor fi monitorizate evenimentele organizate de casele de cultură ale studenților, de fundațiile pentru tineret, de asociațiile pentru tineri și ONG-urile din domeniu, scrie George Arun, în Deutsche Welle.

Ministrul de resort Natalia Intotero a descris acest program ca fiind un „instrument interactiv“ care să conducă la „creșterea participării tinerilor la evenimentele organizate de instituțiile și ONG-urile din domeniu“.

La începutul lunii august, 1200 de ONG-uri i-au cerut premierului Ciolacu printr-o scrisoare publică să nu anuleze mecanismele de sponsorizare a acestora prin direcționarea unor procente din impozitul pe profit al companiilor, măsură prin care ar fi eliminată posibilitatea acestora de a contribui la „ameliorarea situației comunităților în care funcționează“.

Citește și: DOCUMENT Guvernul păstrează majoritatea măsurilor dure de impozitare anunțate inițial

Fără a minimaliza demersul, e de precizat că, din cele 90.000 de ONG-uri înregistrate, doar jumătate activează într-un domeniu sau altul, restul fiind în hibernare.

Averea UTC pe mâna fundațiilor lui Iliescu

Toate bune și frumoase în ceea ce privește programul anunțat de ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, dar să ne întoarcem în timp, în urmă cu 33 de ani. Printre primele decrete ale lui Ion Iliescu, demnitarul comunist care a condus o perioadă și Comitetul Central al UTC, a fost acela prin care patrimoniul Uniunii Tineretului Comunist a trecut în proprietatea nou-înființatelor fundații pentru tineret. Hoteluri, case de cultură, case de vacanță au fost transformate rapid în SRL-uri iar 50 de milioane de dolari din conturile UTC și-au pierdut urma.

Jafurile din patrimoniul uteciștilor s-au ținut lanț, ca de altfel și din cel al PCR, al sindicatelor și al UASCR (Uniunea Asociațiilor Studenților Comuniști din România). În noiembrie anul trecut, fostul președinte al Fundației pentru Tineret a Municipiului București, Ticu Plăcintă, a fost trimis în judecată de DNA pentru deturnarea obiectului de activitate al fundației, prejudiciul fiind estimat la 6 milioane de lei.

Continuarea, în Deutsche Welle!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Firea și Ciolacu au mers în vizită electorală de 1 Mai cu lideri de sindicat | Club Feroviar

Firea și Ciolacu au mers în vizită electorală, de...

Autobuzele din Cluj-Napoca, dotate cu suporți pentru biciclete

Clujenii pot utiliza, începând de miercuri, suporții de biciclete...

Nouă cetăţeni români şi membri de familie au fost evacuaţi din Fâşia Gaza

Nouă cetăţeni români şi membri de familie au fost...

A început deszăpezirea Transfăgărăşanului. Drumul va fi deschis mai repede în acest an | VIDEO

A început deszăpezirea Transfăgărăşanului, drum care este posibil să...