ANALIZĂ Fost diplomat britanic: Și dacă Putin nu vrea de fapt să atace Ucraina, ci o țară NATO?

Data:

Ținta finală a președintelui rus Vladmir Putin în actuala criză din estul Europei ar putea să nu fie Ucraina, așa cum se așteaptă cancelariile occidentale și serviciile secrete din Vest și de la Kiev, ci una dintre țările membre ale NATO, afirmă un fost diplomat britanic. În opinia acestuia, Narva – al treilea oraș ca mărime din Estonia – sau Coridorul Suwalki, o fâșie de teren lată de 100 de kilometri care leagă Polonia de Lituania, între enclava rusă Kalinigrad și Belarus, pot fi obiectivele reale care ar putea fi atacate de forțele ruse.

Calculele lui Putin

Serviciile de informații occidentale și cele ucrainiene susțin că Rusia pregătește pentru următoarea perioadă o ofensivă împotriva Ucrainei cu până la 175.000 de militari, concentraţi în patru locuri, cu 50 de grupuri tactice de luptă. Aceasta după ce, de câteva luni de zile, președintele Putin a desfășurat zeci de mii de trupe la granița cu ucrainienii și a făcut constant declarații amenințătoare împotriva ucrainienilor și a Occidentului.

Amenințările militare ale Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv prin desfășurarea a zeci de mii de trupe și sute de tancuri, piese de artilerie și transportoare de trupe, nu doar că au stârnit îngrijorarea profundă a americanilor și aliaților lor din NATO și Uniunea Europeană, care au cerut constant rezolvarea diplomatică a situației și retragerea trupelor ruse din regiune. Prin poziția agresivă adoptată, Moscova a forțat Vestul să se așeze la masa de discuții privind cererile sale, văzute de mulți ca „iraționale”, așa cum este cea ca NATO să se retragă la frontierele sale din 1997 și negarea dreptului țărilor din fosta sferă de influență sovietică de a se alătura alianței nord-atlantice.

Iar jocul Rusiei a fost încununat de succes. Discuții la nivel înalt de securitate între oficialii americani, europeni și NATO pe de-o parte și ruși pe de altă parte au avut loc în ultimele săptămâni – inclusiv o întâlnire tête-à-tête între șefii diplomațiilor din Statele Unite și Rusia, Anthony Blinken și Serghei Lavrov, desfășurată recent la Geneva. Negocierile nu s-au finalizat cu rezultate concrete.

Analiza completă poate fi citită în G4MEDIA.

spot_imgspot_img
G4Media.ro
G4Media.ro
Group4 Media Freedom & Democracy este o organizatie non-profit cu sediul in Bucuresti. Scopul Asociatiei este imbunatatirea si modernizarea sistemului democratic in Romania. Asociatia este fondata de jurnalisti cu o experienta de peste 20 de ani in mass media, specializati in politica externa si interna, economie si justitie precum si in presa de investigatie. Asociatia este deschisa catre toti cei care rezoneaza cu obiectivele si valorile organizatiei.
1 COMENTARIU
  1. Acest agresor PUTIN, se vrea neapărat un nou CRIMINAL de RĂZBOI, un TERRORIST INTERNATIONAL , in lunga traditie BOLSEVICA , amenintand pacea mondială si securitatea speciei umane pe planetă ⁉ RĂZBOIUL TOTAL intre MARILE PUTERI , odată început nu se mai poate opri prin „negocieri” sau apasari de „BUTOANE” !😵

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Dosarele penale ale președintelui CJ Iași, tergiversate 10 luni în completurile de judecată | Reporter de Iași

Tergiversări suspecte, la două instanțe din Iași și București,...

Fost director al Agenției Naționale de îmbunătățiri Funciare (ANIF), trimis în judecată de DNA | Viața Liberă

Fost director al Agenției Naționale de îmbunătățiri Funciare (ANIF)...

Stadion de 100 de milioane de euro la Constanța | Info Sud-Est

Stadion de 100 de milioane de euro la Constanța....