Ar trebui România să trimită Patriot în Ucraina? Ce spun candidații la europarlamentare

Data:

Ar trebui România să trimită Patriot în Ucraina, așa cum a cerut președintele SUA, Joe Biden? Sistemele sunt necesare pentru apărarea antiaeriană, în condițiile în care Kievul a pierdut în ultima vreme teritorii importante, pe frontul cu Rusia.

Întrebarea a fost pusă și candidaților în alegerile europarlamentare, prezenți la dezbaterea „De ce este important Parlamentul European”, organizată la Iași de Freedom House România împreună cu RFI România, Ziarul de Iași și PRESShub.

Dezbaterea a adus la aceeași masă candidați pentru alegerile europarlamentare, reprezentanți ai societății civile și reprezentanți ai mediului de afaceri.

Citește și: De ce este important Parlamentul European – dezbatere la Iași cu candidații din Moldova

Candidatul PSD s-a abținut

Dragoș Benea, președintele PSD Bacău, europarlamentar în funcție și candidat PSD pentru un nou mandat în Parlamentul European, a refuzat să ofere un răspuns la această întrebare, argumentând că nu este pregătit să răspundă.

„Am să vă dezamăgesc.

Nu sunt atât de influent încât să vă răspund la această întrebare și nici pregătit.

Eu zic doar că Europa ezită și pierde timp în Război”, a menționat Dragoș Benea.

YouTube video

Poate sau nu România să suplinească lipsa unui sistem Patriot

Silviu Gurlui, candidat din partea AUR, a afirmat că trebuie văzut dacă România are sau nu suficiente resurse de apărare pentru propria țară, înainte să trimită o unitate Patriot în sprijinul ucrainenilor.

„Înainte de a da un răspuns, trebuie să vă prezint un scenariu. Noi, România, ca și Polonia, suntem aici în vecinătate și într-o zonă atât de dificilă, poate mai mult decât alte țări din vest.

Acum, să privim care este resursa noastră militară de a ne apăra, capacitatea noastră umană și mai ales aceasta tehnologică, mai ales dacă e să ne raportăm la Polonia.

Înțeleg că și în Polonia există câteva astfel de unități, probabil cinci sau mai multe, oricum sunt mai multe decât sunt în țara noastră.

Înțeleg că poziția Poloniei a fost una fermă, că nu au atâtea capacități Patriot pentru a putea să ajute și alte țări.

Cred că înainte de toate, m-aș gândi dacă am cu ce să suplinesc un astfel de aparat pe care îl dau. E un context mai delicat și aici nu este poziția unui singur om. Ce este o poziție strategică națională”, a fost de părere Silviu Gurlui, candidat AUR.

De ce ar trebui România să trimită Patriot: Ucraina nu luptă doar pentru ea

Alexandru Muraru, deputat și candidat la europarlamentare din partea PNL, a menționat că România ar trebui să dea Ucrainei cât mai curând o astfel de unitate, pentru că doar așa asigurăm atât protecția țării noastre, cât și a Europei.

„Dacă aș fi în CSAT, aș fi pentru trimiterea urgentă a unui sistem Patriot. Știți foarte bine, România are patru (unul funcțional, trei în operaționalizare).

Cea ce nu se înțelege, din păcate, în clasa politică și în societatea românească este că fiecare kilometru pe care îl câștigă Federația Rusă în Ucraina este o vulnerabilitate la adresa Europei și, evident, a României.

Ucraina nu luptă doar pentru teritoriul lor, ci luptă și pentru noi și pentru Europa.

Numai în ultimele săptămâni, Federația Rusă a reușit să câștige 280.000km², asta înseamnă mai mult decât suprafața României.

Din estimările specialiștilor, din ceea ce am văzut, Ucraina are nevoie de 25 de astfel de sisteme funcționale pentru a apăra în mod continuu tot teritoriul lor național. Unul sau două sisteme ar fi, spre exemplu, de ajuns ca să apere zona Harcovului și să țină frontul departe de granițele Europei”, a menționat Alexandru Muraru.

Citește și: Candidații la europarlamentare și Green Deal: Viteza ar trebui redusă. Dezbatere în Moldova

Ar trebui România să trimită Patriot în Ucraina? Bucureștiul nu a gestionat bine situația

Dorin Dobrincu, rpreședintele asociației Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, a menționat că țara noastră nu a gestionat corect încă de la început ajutorul pe care l-a acordat Ucrainei în conflictul armat.

„În același timp, avem o problemă în România care pleacă de sus în jos, pentru că deciziile de apărare, ca și în politica externă, au acest curs. Cred că România s-a jucat foarte prost de la început în legătură cu ajutorul pentru Ucraina. Ajutorul dat de România ca stat și în același timp ca societate a existat. Nu știm nici până astăzi despre ce cantități este vorba.

În același timp, în poziționare aceasta legată de ajutorul cu un sistem Patriot, cred că mai toți s-au poziționat prost, în mod special premierul, trebuie să spunem”.

Dorin Dobrincu consideră că o problemă este și lipsa de resurse militare din Moldova, chiar și în contextul în care la începutul acestui an se aștepta ca războiul să se extindă dincolo de granițele Ucrainei.

„Există o problemă în România legată de apărarea regiunii noastre. Cred că toată lumea de aici știe că noi, de la Mișcare pentru Dezvoltarea Moldovei, am ridicat această problemă pe bază de studii, pe bază de observații pe surse deschise.

Gândiți-vă că suntem în proximitatea unui teatru de război care ne-a dat foarte mari emoții la începutul acestui an.

Toată lumea responsabilă s-a gândit că se poate întâmpla orice. Orice stat responsabil serios lucrează cu scenarii diverse. Chestiunea este că Moldova este, în acest moment dincolo de declarație, dincolo de apartenența noastră la NATO, fără capacități militare de luat în calcul. Știm la detaliu, pe surse deschise, ce avem în Moldova”.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Eveniment organizat în cadrul proiectului proiectului „Cine și cum: combaterea dezinformării care îndepărtează cetățenii de proiectul european” sprijinit de Comisia Europeană prin European Education and Culture Executive Agency realizat de un consorțiu de organizații în România, Bulgaria și Italia.

Logo Dezinformare anti UE
Logo Dezinformare anti UE
[td_block_11 custom_title="Related Article" limit="1" post_ids="328426"]
spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
2 COMENTARII
  1. Daca voi nu ma vreti eu va vreau pe voi ! Impreuna cu zaharova maria, skabaeva si margarita simonian, ne pregatim de excursie la voi! GO WEST, GO BEST!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Două surse, date diferite despre votare: nu coincid în 38,64% din cazuri | Analiză Expert Forum

Date diferite despre votare. Rapoartele Sistemul informatic de monitorizare...

Când poate primi copilul telefon mobil. Orașul din Irlanda fără smartphone pentru copii

Când poate primi copilul telefon mobil. Orașul irlandez Greystones...

Noël Bernard, mentorul meu

Invitat la Gala Mentor*, organizată la Cluj-Napoca de Fundația...