Candidații la europarlamentare și Green Deal: Viteza ar trebui redusă. Dezbatere în Moldova

Data:

Candidații la europarlamentare și Green Deal: este un pact necesar, pentru că schimbările climatice sunt evidente, dar calendarul impus de Comisia Europeană ar putea afecta într-o mai mare măsură țările din Estul Europei.

„Pactul Ecologic European”, cunoscut ca Green Deal, una dintre prioritățile Comisiei Europene, a fost unul dintre subiectele de discuție abordate în cadrul evenimentului „De ce este important Parlamentul European – dezbatere la Iași cu candidații din Moldova”, organizat de Freedom House România împreună cu RFI România, Ziarul de Iași și PRESShub.

Dezbaterea a adus la aceeași masă candidați pentru alegerile europarlamentare, reprezentanți ai societății civile și reprezentanți ai mediului de afaceri.

YouTube video

O luptă contra cronometru

Alexandru Muraru, candidat din partea PNL la alegerile europarlamentare, a susținut în cadrul dezbaterii că este vitală continuarea inițiativei Green Deal.

Cred că Europa a fost întotdeauna leagănul civilizației globale și că marile schimbări economice, politice, revoluțiile industriale au plecat de aici.

Cred că fără a da acest imbold Europei și, în general, umanității, această chestiune legată de încălzirea climatică devine efectiv o luptă contra cronometru pentru supraviețuire”, a declarat politicianul.

Totuși, acesta consideră că unele dintre directivele pe care le include Green Deal ar putea să fie greu de respectat pentru unele țări, în special în cele din fostul bloc sovietic.

„Ceea ce nu cred însă că este fezabil, în momentul de față, este calendarul Green Deal.

Mai ales pentru economiile emergente și pentru statele din fostul bloc sovietic, este mult prea agresiv, este mult prea radical, este mult prea abrupt și nu poate face acest transfer al economiilor, că-n definitiv și despre asta este vorba pentru a atinge țintele pentru 2050”, a menționat Alexandru Muraru.

Citește și: De ce este important Parlamentul European – dezbatere la Iași cu candidații din Moldova

Natura evoluează

Silviu Gurlui, candidat AUR, susține că, în momentul de față, trebuie găsite soluții prin care populația să se poată adapta la schimbările climatice actuale, care sunt inevitabile.

„Eu aici nu mă adresez doar politicienilor, ci tuturor, pentru că respirăm același aer și trebuie să ne adaptăm la un mediu anume. Clima se schimbă, este natural, natura evoluează astfel.

Aportul nostru la această schimbare este într-o anumită măsură. Problema care se pune, și de foarte multe ori se pune greșit, este în ce măsură noi găsim soluțiile să ne adaptăm, repet, să ne adaptăm acestor schimbări pe termen măcar lung.

Cu măsuri radicale din acestea care se prevăd în viitor, nu vom schimba mai deloc.

Putem schimba ceva atunci când înțelegem că, de fapt, aportul acesta, această cantitate de carbon din atmosferă ș.a.m.d., are o contribuție majoră atunci când solul suferă niște schimbări.

De fapt, noi într-un timp mare am intervenit asupra unor proprietăți, să spunem fizice, ale solului, am defrișat foarte mult, s-a construit foarte mult, așa încât solul s-a încălzit ceva mai mult”, a menționat Silviu Gurlui, în cadrul dezbaterii „De ce este important Parlamentul European – dezbatere la Iași cu candidații din Moldova”, organizat de Freedom House România împreună cu RFI România, Ziarul de Iași și PRESShub.

Citește și: Ce efecte negative poate avea creșterea PIB-ului

Viteza Green Deal trebuie regândită

Dragoș Benea, candidatul PSD la europarlamentare, crede că anumite aspecte din Green Deal ar putea avea efecte negative asupra unui număr mari de cetățeni din România

„Eu sunt ecologist, dar și membru al unei familii europene care a avut curajul de a iniția dezbaterile și a pune pe masă acest proiect extrem de îndrăzneț.

În același timp, știu că viteza lui de implementare pentru România sau pentru o pătură serioasă a populației din România poate avea consecințe dintre cele mai negative, care finalmente, ne afectează pe toți”.

Dragoș Benea a menționat că acest proiect european ar putea să-i facă pe mulți dintre cetățeni sceptici față de Uniunea Europeană și că viteza de implementare ar merita regândită.

„Am spus și mai înainte că la pachet cu digitalizarea și cu industrializarea Green Deal pot îngroșa numărul euroscepticilor, numărul celor care așteaptă finalul lunii.

Alegerile din 9 iunie vor redesena configurația Parlamentului European, dar și pe cea a Comisiei Europeane și va influența și viteza de implementare a acestui proiect care trebuie să meargă înainte, dar e adevărat, cu o viteză discutată, negociată mai bine”, a precizat candidatul PSD la europarlamentare, în cadrul dezbaterii „De ce este important Parlamentul European – dezbatere la Iași cu candidații din Moldova”, organizat de Freedom House România împreună cu RFI România, Ziarul de Iași și PRESShub.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Logo Dezinformare anti UE
Logo Dezinformare anti UE
[td_block_11 custom_title="Related Article" limit="1" post_ids="328426"]
spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Două surse, date diferite despre votare: nu coincid în 38,64% din cazuri | Analiză Expert Forum

Date diferite despre votare. Rapoartele Sistemul informatic de monitorizare...

Când poate primi copilul telefon mobil. Orașul din Irlanda fără smartphone pentru copii

Când poate primi copilul telefon mobil. Orașul irlandez Greystones...

Noël Bernard, mentorul meu

Invitat la Gala Mentor*, organizată la Cluj-Napoca de Fundația...