Atacul asupra Salman Rushdie: suspectul Hadi Matar, acuzat de tentativă de omor

Data:

Hadi Matar, 24 de ani, persoana acuzată că l-ar fi atacat pe scriitorul Salman Rushdie, a fost arestat fără cauțiune.

Bărbatul suspectat că l-a înjunghiat vineri pe romancierul Salman Rushdie la un festival literar din vestul statului New York este acuzat de tentativă de omor și agresiune, au declarat sâmbătă autoritățile, potrivit The Guardian.

Anchetatorii l-au pus pe Hadi Matar, în vârstă de 24 de ani, din Fairview, New Jersey, sub acuzare pentru tentativă de crimă de gradul doi, pentru înjunghierea lui Rushdie, și agresiune de gradul doi asupra unui bărbat care a împărțit scena cu autorul în momentul atacului.

Tentativa de omor este cea mai gravă dintre cele două capete de acuzare. Crima, conform legii din New York, poate duce la până la 25 de ani de închisoare la condamnare.

Citește și: Salman Rushdie, în stare gravă, după ce a fost înjunghiat pe scenă, în statul New York

A pierdut un ochi

Scriitorul Salman Rushdie, împotriva căruia exista o condamnare la moarte, pronunțată în urmă cu trei decenii de ayatollahul Khomeini, a fost atacat la un eveniment din statul New York-ului, în timp ce se afla pe scenă. Poliția l-a arestat pe atacator.

Salman Rushdie a fost pus de către medici pe un ventilator, după ce a fost înjunghiat de 15 ori, inclusiv în gât și abdomen, vineri dimineață. Scriitorul a rămas fără un ochi, are nevii unuia dintre brațe secționați și este susținut prin respirație artificială.

Împotriva scriitorului britanic de origine indiană, a fost emisă în 1989 o fatwa, prin care este condomnat la moarte de către liderului spiritual al Iranului, după ce a publica Versetele Satanice.

Rushdie, în vârstă de 75 de ani, a fost dus la o operație, iar Andrew Wylie, purtătorul de cuvânt al său, a declarat că autorul a fost pus pe un ventilator și a suferit răni semnificative: „Veștile nu sunt bune. Salman va pierde probabil un ochi; nervii din braț i-au fost tăiați; iar ficatul i-a fost înjunghiat și rănit”, a menționat acesta, citat de The Guardian.

Atacul asupra Salman Rushdie: suspectul Hadi Matar, acuzat de tentativă de omor

Un al doilea bărbat atacat

Salman Rushdie, în vârstă de 75 de ani, era pe scenă, pentru a vorbi despre importanța acordării de azil de către SUA scriitorilor în exil, când a fost atacat.

Matar, care a cumpărat un bilet, s-ar fi repezit pe scenă și l-ar fi înjunghiat pe Rushdie în gât și în stomac înainte de a fi atacat de spectatori, angajații instituției și doi ofițeri locali care asigurau securitatea.

Un echipaj de elicopter l-a dus pe Rushdie la un spital din apropiere de Erie, Pennsylvania, unde a fost operat. El a rămas internat sâmbătă.

Bărbatul care împărțea scena cu Rushdie era Ralph Henry Reese, în vârstă de 73 de ani, care conduce o organizație care oferă adăpost scriitorilor aflați în pericol de persecuție politică. El a suferit o rană facială relativ ușoară în timpul atacului.

Oficialii nu au specificat de ce cred că Matar ar fi vrut să-l omoare pe Rushdie.

Regimul iranian a încercat în ultima vreme să se separe de fatwa, dar prețul pe capul lui Rushdie a crescut în ultimii ani la peste 3 milioane de dolari.

Citește și: Salman Rushdie. Poveștile sunt întotdeauna nemuritoare

Mulți musulmani au considerat Versetele Satanice, a lui Salman Rushdie, ca fiind o blasfemie, deoarece, printre altele, includea un personaj pe care l-au interpretat ca o insultă adusă profetului Mohamed, fondatorul credinței lor.

Versetele Satanice a fost publicată cu un deceniu înainte ca Matar să se nască, din părinți care au emigrat din Liban. Dar, conform rapoartelor, activitatea sa pe social media sugerează o admirație față de Iran și o atracție pentru extemismul șiit, arată Associated Press și Reuters.

Salman Rushie s-a ascuns aproape un deceniu după fatwa și a trăit sub protecția poliției. Dar de atunci a decis să trăiască deschis în New York, spunând: „Oh, trebuie să-mi trăiesc viața”.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related