Bătăi de cap pentru mii de gălățeni care lucrează part-time, după modificările privind contribuțiile

Data:

Pentru mii de gălățeni care lucrează în baza unor contracte de muncă cu timp parțial, luna septembrie 2022 reprezintă începutul bătăilor de cap, din cauza modificărilor Codului fiscal, care au intrat în vigoare de la 1 august și care vizează contribuțiile de asigurări sociale și cele de sănătate, care trebuie declarate până pe 25 septembrie.

Conform datelor Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galați, la data de 1 august 2022 erau înregistrate, la nivelul județului, 15.029 de contracte individuale de muncă cu timp parțial pe perioadă nedeterminată și 5.300 de contracte cu timp parțial pe perioadă determinată. În total, circa 20.300 de contracte part-time. Nu este obligatoriu ca acest număr să fie egal cu cel al persoanelor care au contracte cu timp parțial, pentru că o persoană poate avea mai multe astfel de contracte.

Oricum, este vorba de mii de gălățeni pentru care va începe „odiseea” declarării acestor venituri. Dacă veniturile se declară lunar, atunci termenul-limită este 25 septembrie. Dacă se declară trimestrial, termenul este „împins” pe 25 octombrie.

Citește și: Românii și Occidentul. Plus o porție zdravănă de zeamă de varză pentru nuntașii lui Simion

Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Galați a anunțat că în Monitorul Oficial nr. 807 din 16 august 2022 a fost publicat Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 1855/2022 privind procedura de aplicare a prevederilor art. 146 alin. (57) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Citește și: Noile legi ale justiției scot sistemul judiciar în afara UE. Raport EFOR

„Acest ordin reglementează procedura care se aplică în cazul salariaților care realizează în cursul aceleiași luni venituri din salarii sau asimilate salariilor în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, iar baza lunară de calcul cumulată aferentă acestora este cel puțin egală cu nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată în vigoare în luna în care au fost realizate, conform art. 146 alin. (57) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, și care datorează contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate la nivelul bazei de calcul aferente venitului realizat, determinată potrivit regulilor specifice fiecărei contribuții, și nu la nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ”, spune AJFP.

Continuarea în VIAȚA LIBERĂ.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Viața Liberă
Viața Liberăhttps://www.viata-libera.ro/
Are 6 ediții săptămânal și din 1998 este auditat BRAT. Este distribuit în județul Galați prin rețeaua proprie și Poșta Română. www.viata-libera.ro este ediția online și are aproximativ 20.000 de vizitatori unici zilnic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Dezvoltare prin ştiinţă şi tehnologie | Bihoreanul

Dezvoltare prin ştiinţă şi tehnologie, acesta este obiectivul urmărit...

Cine sunt cei 9 candidați la Primăria Iași. 3 au fost deja respinși | Ziarul de Iași

Cine sunt cei 9 candidați la Primăria Iași. Trei...

Condamnare simbolică în dosarul șpăgii de la UMF Iași | Ziarul de Iași

Condamnare simbolică în dosarul șpăgii de la UMF Iași,...