Bilanțul unui an care a mistuit speranța

Data:

Bilanțul unui an. 2023 se încheie așa cum l-am cunoscut: cu oameni murind în condiții atroce prin reunirea cocktailului exploziv format din incompetență, corupție și indiferență.

Un elev este zdrobit de pereții care se prăbușesc peste el, opt oameni sunt uciși în incendiul unui loc protejat de primărie, poliție, ISU, ANPC și orice altă instituție care ar fi trebuit să se preocupe de viața oamenilor.

A fost anul în care, pentru guvernanți și prietenii lor interlopi, viața oamenilor nu a fost o prioritate.

A fost însă un an care a carbonizat și o bună parte din speranțele românilor. Pe rețelele sociale sau în viața reală, auzim tot mai des oameni spunând că nu mai cred în acest stat, că nu mai au speranțe că se va schimba ceva.

Și nici măcar nu sunt oameni săraci, oameni excluși, precum milioanele de cetățeni care trăiesc la marginea societății. Ci sunt oameni tineri, la casele lor, care declară că nu au energia să lupte pentru mai mult decât familia lor, sănătatea și educația copiilor lor.

Ciuperca toxică a corupției i-a alungat pe oameni din spațiul public și i-a obligat să se refugieze în spațiul lor privat, între prieteni și rude, unde să fie cât mai protejați de efectele dăunătoare ale hoției și nepriceperii.

Oamenii nu sunt însă naivi: știu că și lor li se poate întâmpla orice, oricând, oriunde. O clădire se poate prăbuși, un spital poate lua foc, un dosar poate fi întocmit prost, o explozie sau o surpare pot avea loc în orice moment…

Citește și: A plecat în Londra să fie mai aproape de fiul ei și a ajuns să ajute sute de copii

Și atunci oricum nu mai depinde nimic de tine, totul e noroc sau fatalitate.

Singura speranță este să nu ți se întâmple ție asta, pentru că toate aceste lucruri au scăpat de sub control.

Au fost torturați, terorizați și uciși nenumărați bătrâni și oameni cu dizabilități într-o rețea complexă, încă parțial cunoscută, de azile ale groazei patronate și ele politic.

A murit Alexandra la Botoșani pe un trotuar, în chinuri și umilințe, pentru că medicii nu au vrut s-o trateze.

Au murit tineri la 2 Mai, pentru că fiul drogat al unui interlop era protejat de toate autoritățile statului român.

Au murit oameni nevinovați la Crevedia, uciși de o explozie care a dezvăluit uriașa caracatiță politico-financiară a traficului cu gaz.

Cu fiecare dintre aceste tragedii, românilor li s-a mai furat nu doar din siguranța traiului de zi cu zi, ci și din demnitatea lor.

Oameni nevinovați mor la întâmplare în condiții groaznice – iată descrierea cea mai simplă a imploziei unui stat care a încăput între mâinile unei rețele de oameni nepricepuți și lipsiți de scrupule.

Cu fiecare tragedie, vedem ivindu-se pe ecrane figura încă puțin cunoscută a unui alt interlop ce fusese discret până atunci. Și aflăm, fără uimire, că fiecare interlop e puternic conectat la instituțiile statului; ba mai mult, că de fapt instituțiile statului sunt captive în jocul de interese ale acestei mafii cu contururi neclare.

La 2 Mai, la Crevedia, în Voluntari, la Ferma Dacilor – în toate aceste locuri descoperim cum și-a abandonat statul român cetățenii pentru a satisface rapacitatea oamenilor din partid și a celor apropiați lor.

De la Revoluție, Mineriade și Colectiv știm acum, cu certitudine, că nu se va face dreptate niciodată. Că dacă ar fi început să se facă dreptate, șansele ca asemenea tragedii să se repete ar fi scăzut. Că poate ar muri mai puțini inocenți dacă din când în când legea ar fi aplicată.

Dar instaurarea impunității prin mijlocirea binevoitoare și interesată a unei justiții corupte dă foc  speranței că într-o bună zi vinovații vor plăti.

Nu, nu vor plăti, iar crimele comise de ei nu vor fi mai mult decât un deranjament trecător. Lumea uită repede, justiția amână la nesfârșit, morții sunt jeliți, iar cei vii își văd cum pot de viață.

Citește și: Șeful Secretariatului pentru Revoluționari demis de Ciolacu: Urma să anulăm 1.500 de certificate de revoluționar, pe lângă cel al premierului

Atunci când, aproape prin miracol, un funcționar e considerat „responsabil”, e repede înlocuit cu un trepăduș și mai incompetent, și mai servil. Mașinăria coruperii trebuie să meargă înainte.

Și când în fruntea guvernului ai un prim-ministru care a acumulat în 2023 o lungă listă de minciuni menite să protejeze camarila politică și financiară care a propulsat un asemenea personaj mediocru, cu studii incerte, cu certificate false, până în postura de a decide pentru viețile noastre ale tuturor, ei bine, atunci ar trebui să-ți poți imagina o alternativă la această avalanșă a prostiei.

Numai că din cenușa incendiilor din acest an se ridică hidra extremismului, a violenței și a urii, fabricate și ele în laboratoarele aceluiași stat capturat, o hidră promovată intens în plan mediatic și finanțată masiv de aceleași rețele criminale.

Oamenii lipsiți de speranță (da – și de educație, da – și de spirit civic) devin resentimentari și sunt gata să dea ei înșiși foc la ce a mai rămas din societate.

Desigur, în numele iubirii de țară. Alternativa (dacă i se poate spune așa) la Ciolacu, Pascu, Firea, Pandele, Dinicu, Constantinescu pare a fi grobianismul devastator al lui Simion și Șoșoacă.

Pentru 2024 trebuie să ne punem aceste întrebări: ne resemnăm așteptând următorul incendiu și rugându-ne să nu fim printre victime?

Sau permitem piromanilor extremiști să dea și ei foc societății?

Ne închidem în casele noastre și ne mulțumim cu micile bucurii casnice, cu ultima speranță, devenind disperare, că nu ne va mistui focul pus de piromanii care ne conduc?

Sau ne facem curaj și încercăm să ne adunăm ultimele firimituri de demnitate din care să reclădim o țară care să nu ne alunge, care să nu ne ardă și care să nu ne ucidă pe noi și pe copiii noștri?

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ciprian Mihali
Ciprian Mihali
Ciprian Mihali predă filosofia contemporană la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Din anul 2000 este doctor în filosofie al Universităților din Cluj și din Strasbourg. Între 2012 și 2016 a fost ambasador al României în Senegal și în alte șapte state din Africa de Vest. Din 2016 până în 2020 a lucrat în domeniul cooperării internaționale la Bruxelles. Ciprian Mihali este simpatizant al partidului Reper.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

George Simion recidivează: Viktor Orban, exemplul favorit pentru AUR

George Simion recidivează. De ce face no combat AUR?...

Ciolacu nu m-a jignit ca moldovean. Mă jignește, în schimb, ca român

Ciolacu nu m-a jignit ca moldovean, atunci când a...

Putin n-ar fi ordonat uciderea lui Navalnîi. Dar sistemul său l-a ucis

Putin n-ar fi ordonat uciderea lui Navalnîi, consideră agențiile...

O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa | Deutsche Welle 

O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa. Credibilitatea...