Birocraţia lasă elevii flămânzi. Firmă chemată să semneze contractul chiar în ziua de finalizare a acestuia

Data:

Birocraţia lasă elevii flămânzi. Procedurile greoaie de adjudecare a licitaţiilor organizate de autorităţile publice au făcut ca o firmă să fie chemată să semneze contractul în chiar ziua de finalizare a acestuia.

Practic, firma a câştigat licitaţia degeaba, pentru că nu a mai avut când să livreze produsele contractate.

Program pilot destinat furnizării unui suport alimentar pentru elevi

În decembrie 2022, primăria Podu Iloaiei (Iași) a organizat o licitaţie în cadrul unui program pilot destinat furnizării unui suport alimentar tip sandvici şi fructe pentru elevi.

Printre cele 350 de şcoli selectate la nivel naţional, fusese inclusă în program şi şcoala gimnazială „A.I. Cuza” din localitate.

Citește și: După ce a cerut opinia colegului de partid, Alina Gorghiu a ajuns la concluzia că justiția funcționează perfect

Proiectul prevedea ca elevii să beneficieze de ajutorul alimentar în perioada 2 februarie – 19 aprilie 2023.

Licitaţia a fost adjudecată pe 25 ianuarie, în termen, rezultatul ei fiind însă contestat de una dintre firmele participante, SC Food Delivery SRL. Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) i-a dat câştig de cauză şi a impus primăriei reluarea procedurii de selecţie.

Decizia CNSC a fost emisă pe 27 februarie şi comunicată primăriei pe 3 martie. Din acest moment, primăria a avut la dispoziţie 15 zile pentru a organiza din nou licitaţia. La acea dată însă, elevii ar fi trebuit deja să primească mâncarea. Noua licitaţie a durat şi ea o lună.

Firma, invitată să semneze un contract rămas fără obiect

După a doua procedură de selecţie, câştigătoare a fost desemnată de această dată SC Food Delivery.

Pe 7 aprilie, reprezentanţii firmei au fost invitaţi să semneze contractul, data indicată pentru aceasta fiind tocmai 19 aprilie, dată la care programul de acordare de alimente elevilor se încheia.

Practic, firma era invitată să semneze un contract rămas fără obiect. Situaţia a fost supusă spre analiză magistraţilor Tribunalului.

Firma a chemat în judecată primăria oraşului, cerând obligarea acesteia la plata sumei de 136.886,82 lei, practic valoarea contractului pierdut. De cealaltă parte, reprezentanţii primăriei Podu Iloaiei n-au putut spune decât că întârzierea nu li se datora.

Firma, invitată să semneze un contract rămas fără obiect

Respectaseră termenele legale şi nu era vina lor că se ajunsese la expirarea perioadei contractuale. După primirea deciziei CNSC, ceruseră clarificări şi de la cealaltă firmă participantă la licitaţie.

Pentru primirea răspunsului, acordaseră un termen de trei zile. Comisia de evaluare analizase din nou ofertele şi întocmise un nou raport de adjudecare a procedurii, care fusese comunicat noului câştigător.

Trebuise însă oferit un nou termen, de 11 zile, pentru ca firma care pierduse licitaţia să poată, eventual, depune propria contestaţie.

În analiza cazului, magistraţii Tribunalului s-au raportat la prevederile legii 101/2016 privind remediile şi căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziţie publică.

Continuarea, în Ziarul de iași


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

FOTO Mnisterul Agriculturii

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Mircea Geoană critică clasa politică: „Nicio calificare dovedită şi conduc guverne”

Mircea Geoană critică clasa politică: „Nicio calificare dovedită şi...

Înțelegere pentru înlocuirea liderului PNL Olt | Reporter24

Înțelegere pentru înlocuirea liderului PNL Olt. În pragul alegerilor,...

O inițiativă exemplu: dezbatere publică cu toți candidații la Primăria Stâlpeni | Gazeta de Stâlpeni

O inițiativă exemplu: dezbatere publică cu toți candidații la...