Biserica „Înălțarea Domnului” – Domnița Bălașa, restaurată cu bani europeni

Data:

Până în ianuarie 2021, când ar trebui să se încheie lucrările, în lăcașul de cult se vor ține slujbe doar în zilele de duminică. Este dorința parohiei de a nu întrerupe, nici pe durata șantierului, ciclul firesc al slujbelor, iar biserica să își continue vocația ei de lăcaș de rugăciune, explică la RFI,  Ionuț Bursuc, manager de proiect. 

Ionuț Bursuc: Actuala biserică a fost construită în anul 1885, pe locul în care au existat alte trei biserici. Prima dintre ele a fost construită în anul 1744 – 1745, de Domnița Bălașa, cea de-a șasea fiică a domnitorului Constantin Brâncoveanu. La câțiva ani după moartea soțului său, Domnița Bălașa construiește o a doua biserică, care este sfințită undeva la 1750. Aceasta este mai mare și cu hramul Înălțarea Domnului. Împreună cu această biserică, Domnița Bălașa a înființat așezămintele brâncovenești, care conțineau un azil pentru străini, biserica și o școală de carte românescă, așa cum este numită în epocă. Aceste două biserici au suferit în urma cutremurului din 1838 și doar prima biserică a fost cumva reparată, urmând să fie dărâmată mai târziu, în secolul al XIX-lea, undeva pe la 1880. A urmat o a treia biserică, construită de Safta Brâncoveanu tot pe același loc, dar care, din păcate, a rezistat doar aproape 40 de ani din cauza condițiilor improprii ale solului. Noi, aici, suntem într-un loc care la acea vreme se numea mahalaua Prundului. Vorbim de prundul Dâmboviței. Dâmbovița curgea prin apropiere și terenul nu era foarte propice pentru construcții de o anumită anvergură, motiv pentru care și aceste clăridi au fost afectate de-a lungul timpului. Chiar și această biserică, care a fost construită în 1885, a avut de suferit deoarece, fiind amplasată în vecinătatea Dâmboviței, o dată cu regularizarea cursului Dâmboviței, apele s-au retras și echilibrul hidrostatic al terenului s-a modificat. După cutremurul din 1940, au început să apară o serie de probleme structurale care au făcut absolut necesare primele lucrări de intervenție, care s-au desfășurat undeva în jurul anilor 1950. După cutremurul din 1977 a urmat o a doua serie de lucrări de intervenție, de consolidare. Biserica actuală era parte din ansamblul așezămintelor brâncovenești, care cuprindea și un spital. Acel așezământ care a fost înfințat de către Domnița Bălașa a fost ulterior îmbogățit și extins de către urmașii familiei Brâncoveanu și a culminat cu un ansamblu arhitectural deosebit, foarte valoros, care cuprindea un spital, o școală, azil pentru persoane nevoiașe, o activitate filantropică foarte importantă pentru București. Din păcate, acest ansamblu a fost dărâmat în 1984.

Din tot ansamblul a rămas în picioare doar actuala biserică, care este acum în restaurare și statuia Domniței Bălașa, care a fost inițial amplasată în fața așezământului, dar care a fost adusă și remontată pe locul în care o putem vedea, la câțiva metri de actuala biserică.

Lucrările de restaurare pe care le desfășurăm acum, în cadrul acestui proiect, vin, pentru prima dată de la construcția bisericii cu o abordare integrată. Celelalte intervenții care s-au realizat în anii 1950, 1970, 1980 au vizat anumite aspecte punctuale, în regim de urgență. Pentru prima dată este posibilă o abordare integrată a acestui monument. Aceasta înseamnă lucrări de consolidare a bisericii, de restaurare a elementelor arhitecturale, a fațadelor și lucrări de restaurare a componentelor artistice. Se vor reabilita și aceste elemente de instalații, care sunt foarte importante pentru funcționarea efectivă a monumentului. Mă refer la instalații de încălzire, electrice, de curent, de protecție anti-incendiu, instalații de protecție anti-efracție, sonorizare și celelalte.

În plus, se va construi o anexă în partea dreaptă a bisericii, ce va avea rolul de a adăposti centrala termică, se va realiza un grup sanitar, amenajat special inclusiv pentru persoane cu dizabilități.

Reporter: Se poate intra acum?

I.B: Sigur, se poate intra. La aceste scări se va amplasa o platformă rabatabilă, astfel încât și persoanele cu dizabilități locomotorii să aibă acces, să poată intra în biserică fără probleme.

Rep: E foarte răcoroasă…

I.B: Da. În momentul de față în biserică se derulează lucrări de reparații la cele patru turle din cele patru colțuri ale bisericii. Este o echipă care restaurează milimetru cu milimetru aceste zone.

Rep: Când ați început lucrările?

I.B: Lucrările au început din luna octombrie a anului trecut și durează 24 de luni. Graficul de execuție prevede că în 24 de luni lucrările să fie finalizate.

Rep: Cu tot cu pictură? 

I.B: Da, cu tot cu pictură. Doar că constatăm acum că intervențiile pe zona de pictură unt un pic mai complexe decât se credea inițial. S-a constatat că în decursul tipului, acele intervenții care s-au realizat pentru consolidarea bisericii au avut ceva efecte asupra picturii. Anumite săruri din betonul care s-a turnat au migrat și au afectat oarecum pictura. Lucrările sunt un pic mai complicate decât se credea. Cu toate acestea, noi sperăm ca și echipele de restauratori să se mobilizeze și ținând cont de termenul contractat să îl respecte și să reușim să ne încadrăm în termen fără să avem probleme de niciun fel.

Rep: Observ în mijlocul lăcașului de cult, de-o parte și de alta, niște monumente impresionante. Ce reprezintă acestea?6.jpg

I.B: Sunt două sculpturi în cele două niște. Una o reprezintă pe Domnița Bălașa, pe fondatoarea acestui așezământ, a bisericii. Cealaltă o reprezintă de Zoe Brâncoveanu, o persoană din istoria acestei familii. Prezența acestor două monumente nu este tocmai obișnuită pentru bisericile ortodoxe pentru că în general nu avem astfel de monumente statuare, comemorative în biserici. Dar, dată fiind istoria cu totul specială a acestei biserici, ce este ctitorită de fiica lui Brâncoveanu și dată fiind istoria cu totul specială a familiei Brâncoveanu și semnificația ei pentru țara noastră, este una dintre excepțiile care nu afectează cu nimic modul firesc de a se construi biserici în continuare.

Rep: Este adevărat că în această biserică nu s-au ținut niciodată slujbe de înmormântare?

I.B: Este un aspect care a fost prevăzut într-un testament al ctitorilor, să nu se săvârșească slujbe de înmormântare în biserică. Nu aș putea să vă spun dacă într-adevăr nu s-au săvârșit. Dar, în general, fiind vorba despre un aspect dorit de ctitoti, el a fost respectat. În schimb, este una dintre bisericile cele mai apreciate ca loc de oficiere a cununiilor. Probabil multe perechi de abia așteaptă să se finalizeze lucrările ca să săvârșească Sânta Taină a cununiei într-un cadru restaurat, reabilitat și pus în valoare.

Rep: Cum v-a venit ideea să accesați fonduri europene pentru aceste lucrări?

I.B: Tocmai datorită caracterului complex al intervențiilor care erau necesare. Vă spuneam că și în decursul secolului trecut au fost intervenții punctuale. Numai că intervențiile punctiale rezolvă o problemă de moment, însă nu abordează monumentul în integralitatea lui. O abordare matură a unui astfel de monument presupune un complex de intervenții cu specialiști din diferite domenii, de la specialiști restauratori, restauratori în piatră, pictură murală, lemn policrom, elemente de fier.

Rep: Ați făcut un calcul estimativ? Cam cât costă?

I.B: Valoarea totală a lucrărilor se ridică undeva la 17 milioane de lei cu TVA. 98% din această sumă reprezintă fonduri nerambursabile accesate în cadrul proiectului operațional regional. Proiectul a fost contractat în august 2017 și e prevăzut a se finaliza în ianuarie 2021.

Rep: Este o biserică în formă de cruce…

I.B: Da, este o biserică construită într-un stil eclectic, cu elemente neoromantice, neobizantine. Este o biserică oarecum deosebită față de celelalte pe care le cunoaștem din epoca respectivă. Este epoca arhitectului Alexandru Orăscu.

Rep: Aici mai este o intrare?

I.B: Da, biserica are patru intrări distincte în cele patru turle din colțuri, doar că intrarea principală este cea pe care o vedem acolo.

Rep: Se pot vizita turlele?

I.B: Da. Se pot vizita turlele. Deocamdată sunt în restaurare. De altfel, întreg ansamblul va fi deschis în permanență pentru public. Noi, în cadrul proiectului, am prevăzut și facilitarea informării către toate categoriile de public. Inclusiv persoanele cu dizabilități de vedere vor avea posibilitatea să citească în limbajul braille informații despre biserică și istoria ei. În momentul de față, vedem cu specialiștii restauratori lucrează la curățarea, sablarea fațadelor. Sunt acele registre de cărămidă, care alternează cu două culori de cărămidă vopsită în galben și roșiatic, ocru. Ele sunt curățate printr-un procedeu numit “sablare” – se aruncă sub presiune nisip asupra lor și în felul acesta se curăță. Am finalizat mai bine de jumătate din suprafața exterioară a clădirii și sperăm ca până la venirea anotimpului friguros să se încheie tot ce înseamnă partea această de restaurare a fațadelor, urmând a se continua celelalte proceduri care țin, în special, de zona monumentelor artistice, care sunt cele mai migăloase. Noi sperăm să nu întârzie termenul de finalizare al proiectului. Se va realiza și amenajarea peisagistică a întregii curți.Sperăm noi ca la sfârșit biserica va arăta la înălțimea valorii istorice și simbolice pe care o are pentru țara noastră.

Demarat în august 2017, proiectul „Restaurarea, conservarea și punerea în valoare a monumentului istoric „Așezămintele Brâncovenești Biserica Domnița Bălașa” este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural. Valoarea totală a proiectului este de 17.156.630,30 lei, din care asistența financiară neramburabilă este de 16.801.777,38 lei, iar perioada de implementare este 11.08.2017- 10.01.2021.

Obiectivul general al proiectului: Conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural și a identității culturale din Regiunea de Dezvoltare București-Ilfov în vederea stimulării dezvoltării locale și regionale.

Obiective specifice: OS1: Restaurarea Bisericii „Înălțarea Domnului” – Domnița Bălașa din Municipiul București în vederea integrării acesteia în circuitul turistic cultural-istoric și religios din regiunea București-Ilfov. OS2: Promovarea și valorificarea potențialului turistic si cultural al monumentului istoric – Biserica „Înălțarea Domnului” – Domnița Bălașa în vederea integrării acestuia în circuitul turistic cultural-istoric și religios și stimulării dezvoltării locale și regionale.

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și RFI România în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Mirela Dădăcuș
Mirela Dădăcușhttp://rfi.ro
Mirela Dădăcuș activează în mass-media din 2001. Timp de zece ani, a fost jurnalist specializat pe domeniul Sănătății. A fost reporter la Evenimentul Zilei, Adevărul și Jurnalul Național. În perioada 2011-2017, a fost redactor și editor la televiziunile Realitatea TV, B1Tv și Digi24. Din februarie 2018, este redactor la Radio France Internationale România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Mihai Amarandei, fost consilier al ministrului Agriculturii Petre Daea, nu poate justifica 224.743 euro

Justiția ieșeană este chemată să decidă în privința confiscării...

Mediocritatea liderilor politici | Revista22

Mediocritatea liderilor politici români din ultimul deceniu a dus...

Cătălin Cîrstoiu despre retragere: Până acum o săptămână eram un om respectat

Cătălin Cîrstoiu despre retragere: „până acum o săptămână eram...