Bombardamentele rusești din Ucraina au lăsat Moldova pe întuneric

Data:

Un nou val de rachete lansate de către Rusia asupra infrastructurii de energie a Ucrainei a lăsat miercuri această țară, dar și Republica Moldova fără curent electric.

O parte din resursele de energie electrică ale Moldovei sunt importante din Ucraina, restul fiind asigurat din România, în condițiile în care Rusia a limitat furnizarea către Chișinău, ca formă de șantaj politic.

„Bombardamentele rusești asupra centralelor electrice Ucraina au dus la întreruperi în țara noastră pentru că sistemele energetice ale Moldovei și Ucrainei sunt conectate între ele.

Situația critică din Ucraina a dus la întreruperea automată a unei linii de tranzit prin care se importă electricitate din România”, a transmis guvernul de la Chișinău.

Maia Sandu: Nu putem avea încredere într-un regim care ne lasă pe întuneric și frig

„Rusia a lăsat Moldova pe întuneric. Războiul Rusiei în Ucraina omoară oameni, distruge cu rachete blocurile de locuit și infrastructura energetică. Atacurile continuă și acum în Ucraina. Oamenii își scot răniții de sub dărâmături. Și își plâng apropiații decedați. Viața oamenilor nu poate fi întoarsă înapoi.

Dar furnizarea energiei electrice poate fi restabilită. Vom rezolva problemele tehnice și vom avea din nou lumină. Toate instituțiile statului lucrează în acest sens.

Nu putem avea încredere într-un regim care ne lasă pe întuneric și frig, care ucide intenționat oameni, din simpla dorință de a ține alte popoare în sărăcie și în umilință. Oricât de greu ar fi acum, singurul nostru drum, calea de viitor a Republicii Moldova, trebuie să rămână spre lumea liberă”, a scris președintele Republicii Moldova.

Citește și: Parlamentul European a declarat Rusia „stat sponsor al terorismului”

Autoritățile moldovene au anunțat că această întrerupere a avut loc pentru a proteja rețelele și stațiile electrice de la suprasarcină. Dacă nu se aplică deconectarea automată, stațiile electrice puteau fi serios afectate și întreruperile ar dura mai mult.

„Ne confruntăm din nou cu situația de acum o săptămână, când din cauza bombardamentelor armatei ruse asupra infrastructurii energetice ucrainene are de suferit și țara noastră. (…)

În Moldova, aceasta a dus la o deconectare avariată a sistemului electroenergetic, în urma căreia, practic, majoritatea localităților din țară au rămas fără lumină. Bineînțeles, acest lucru periclitează funcționarea normală a instituțiilor de învățământ, a spitalelor, a fabricilor, companiilor producătoare, dar și viața cotidiană a oamenilor”, a scris prim-ministra pe contul său de Facebook.

Citește și: Instanța supremă a respins „manevra” prin care CSM dorea desființarea Secției penale a Curții de Apel Constanța

Poliția a scos mai multe forțe de ordine în Chișinău, unde se circulă cu dificultate din cauza întunericului. 5 puncte de trecere a frontierei și-au sistat activitatea, tot din lipsa energiei electrice pe teritoriul Ucrainei.

Lipsa de curent nu poate fi compensată complet de România, deoarece nu există o infrastructură de transport suficientă

Abia anul acesta, Guvernul Republicii Moldova a început construcția unei linii electrice de mare tensiune dintre Republica Moldova și România (Vulcănești-Chișinău), cu o lungime de 158 km, și urmează a fi dată în exploatare în 2 ani.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!


Foto: Pexels.

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related