Om de afaceri scăpat basma curată dintr-o evaziune colosală, vânat de Fisc

Data:

Cel mai vechi dosar de evaziune fiscală aflat pe rolul Tribunalului Botoșani s-a terminat săptămâna aceasta cu încetarea procesului penal. După aproape șase ani de procese, cei doi inculpați, omul de afaceri Ion Gheorghiciuc, de la Darabani, și sora acestuia, Zîna Condrea, au scăpat de acuzații.

În cazul lui Gheorghiciuc instanța a dispus încetarea procesului penal ca urmare a prescrierii faptelor, iar în cazul lui Condrea s-a dispus achitarea întrucât faptele nu au fost săvârșite cu vinovăția prevăzută de lege. În schimb, omul de afaceri a fost obligat să plătească către Fisc, în solidar cu firma LKV TIR S.R.L. Bajura, aproape 2 milioane de euro.

În fapt, este vorba de suma de 8.859.956 lei (n.r. – reprezentând 7.396.151 lei TVA nedeclarat și 1.463.805 lei impozit pe profit), la care se vor adăuga accesoriile calculate potrivit Codului de procedură fiscală. Sentința a fost pronunțată joi, pe 12 ianuarie a.c.) de o instanță de judecată a Tribunalului Botoșani, dar nu este definitivă.

Citește și: EXCLUSIV Asociația lui George Simion a primit donații de la unități militare ale SPP și SRI între anii 2011-2014. Ce nume din politică i-au mai dat bani

Cei doi au fost trimiși în judecată în decembrie 2016 de procurorii Direcției Naționale Anticorupție. S-a reținut în sarcina acestora că, în luna octombrie 2011, Ion Gheorghiciuc, în calitate de director al LKV TIR S.R.L. Bajura, împreună cu sora sa, Zîna Condrea, administrator al societății, nu au permis accesul organelor de inspecție fiscală pentru a verifica documentele şi bunurile din patrimoniu, cu scopul ca acestea să nu aibă posibilitatea de a lua cunoștință despre sustragerile repetate de la plata obligațiilor fiscale ale societății.

De asemenea, susțineau procurorii, cei doi ar fi omis evidențierea în actele contabile și în documentele societății, în mod repetat, a operațiunilor comerciale și veniturilor realizate, cu consecința producerii unui prejudiciu în dauna bugetului de stat, în cuantum de 9.132.414 lei, reprezentând diferențe T.V.A. de plată necolectată, diferențe pe impozit pe profit nedeclarat și accize.

Dosarul a fost unul extrem de complicat, dar și voluminos. În momentul în care a plecat de la DNA, dosarul avea în total 18 volume, în care erau incluse tot felul de date financiare și documente care, în opinia anchetatorilor, dovedeau faptelor inculpaților.

Continuarea, în Monitorul de Botoșani.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Monitorul de Botoșani
Monitorul de Botoșanihttp://www.monitorulbt.ro
Singurul ziar tipărit din județul Botoșani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Focar de pestă porcină africană, confirmat la o fermă din Olt | Reporter24

Focar de pestă porcină africană, confirmat la o fermă...

„Un mesaj pentru nepotul meu. Și pentru restul Europei” | Gazeta de Stâlpeni

„Un mesaj pentru nepotul meu. Și pentru restul Europei”,...

Fostul fotbalist Cip Paraschiv a executat Poli Iași de 487.000 de euro | Reporter de Iași

Fostul fotbalist Cip Paraschiv a executat Poli Iași de...