Care este județul cu mai mare procent de tineri sub 19 ani

Data:

Care este județul cu mai mare procent de tineri sub 19 ani. Pe baza datelor de la „Recensământul Populației și Locuințelor” din 2021, unde a fost analizată ponderea acestora, Iașul ocupă primul loc în țară (un procent de 26,8%).

Pe următoarele locuri se situează județele Suceava (26%) și Vaslui (25,7%). La finalul listei aflându-se Olt (18,6%), Teleorman (18,3%) și Hunedoara (18,2%).

Vârsta medie în județul Iași e cu 3 ani mai mică decât media națională

Așa cum a precizat sociologul Ciprian Iftimoaei, unul dintre principalele motive pentru care  județul Iași ocupă locul I național în ceea ce privește ponderea tinerilor sub 19 ani din populația rezidentă, vizează fenomenul de îmbătrânire care s-a accentuat, în timp ce vârsta medie a populaţiei rezidente a crescut la 39,2 ani, faţă de 38,1 ani cât era la RPL 2011. 

Comparativ cu vârsta medie pe ţară (de 42,4 ani), vârsta medie a judeţului nostru este mai mică cu 3,2 ani.

Citește și: De ce s-a întors Alexei Navalnîi în Rusia: „Le-am promis oamenilor că nu-i voi dezamăgi” (Aktual24)

În plus, în ierarhizarea judeţelor după vârsta medie la RPL 2021, judeţul Iaşi se plasează pe locul doi (după judeţul Ilfov), potrivit acelorași date de la ultimul recensământ. 

„Vârsta medie a populației din regiunea Nord-Este este de 40,8 ani, județul Iași având populaţia cea mai tânără din punct de vedere demografic, secondat la mică distanță de județul Suceava, care în ultimii ani a avut o natalitate crescută.

Județul Neamț este cel mai îmbătrânit demografic, cu vârsta medie de 43,2 ani, având cea mai mare pondere a vârstinicilor în populația totală a județului”, a transmis Ciprian Iftimoaei, conferenţiar universitar doctor în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administrative, Universitatea „Petre Andrei” din Iaşi și director adjunct la Direcţia Judeţeană de Statistică Iaşi.

Continuarea în Ziarul de Iași!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursă foto: ziaruldeiasi.ro)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Doina Cornea: curaj civic și rezistență morală | Puterea a Cincea

Doina Cornea: curaj civic și rezistență morală. Un adevărat...

Ce efecte are populismul asupra economiei | Revista22

Ce efecte are populismul asupra economiei? Consecințele sunt numeroase...

Tradiții românești de Paște | Bihoreanul

Tradiții românești de Paște. Credincioșii ortodocși și greco-catolici marchează cea...

Liceeni din Olanda voluntari în Bihor. Au ajutat bolnavi, orfani și oameni sărmani | Bihoreanul

Liceeni din Olanda voluntari în Bihor. Elevii olandezi au...