Cărțile care dărâmă blocul. Cum s-a transformat în știre virală gluma unui scriitor

Data:

Cărțile care dărâmă blocul și locatarii care au reclamat, speriați, un scriitor sunt cele două îngrediente ale unei știri care s-a răspândit cu viteză, inclusiv în presa străină. Doar că realitatea este puțin diferită. Ca în bancurile cu Radio Erevan.

La final de februarie, dinspre Deva a pornit știrea că un publicist care a adunat peste 20.000 de volume în apartamentul său ar fi fost reclamat de vecinii săi, speriați că „s-ar putea prăbuși blocul din cauza cărților mele”, după cum a scris pe Facebook însuși cel reclamat.

Daniel Iancu este scriitor, publicist și istoric român. Dar și colecționar de cărți.

Cărțile care dărâmă blocul și postarea de la care a pornit știrea virală
Cărțile care dărâmă blocul și postarea de la care a pornit știrea virală

Citește și: Bărbații se tem că feminismul este un atac la adresa lor și nu o maniera justificată a femeilor de a-și revendica drepturile

Știrea a plecat de la o postare pe Facebook

PRESShub a verificat știrea direct la sursă, respectiv l-am sunat pe Daniel Iancu. Și am aflat că, de fapt, totul a pornit de la ceea ce însuși publicistul admite că a fost mai degrabă o glumă a sa.

Așadar, nu vecinii au reclamat, ci doar un singur vecin. Nu a fost o reclamație scrisă, ci una verbală. Iar vecinul în cauză a fost mai degrabă deranjat de faptul că scriitorul s-a extins cu cărțile și în spațiile comune, pentru că nu mai încap în apartamentul său.

Daniel Iancu a explicat, pentru PRESShub, că toată discuția a început pentru că, din lipsă de loc, și-a depozitat unele dintre cărți pe etajul unde locuiește. În special, pe cele care intenționează să le doneze în scurt timp.

„S-a reclamat că sunt cărți pe casa scării, dar toată lumea are tot felul de boxe care-s închise. Mă rog, nu asta contează. Pe casa scării am câteva de volume, volume pe care vreau să le donez, dar unor biblioteci locale gen biblioteci școlare sau comunale”, a declarat Daniel Iancu.

Citește și: Încă un cadru universitar acuzat de hărțuirea unor studente și chiar a unor minore

Cărțile care dărâmă blocul. Gluma care s-a viralizat

Istoricul ne-a mai spus că postarea sa de pe Facebook a fost o simplă glumă și că nu se aștepta să aibă o asemenea amploare.

Daniel Iancu a recunoscut că exprimarea potrivit căreia „cade blocul” a fost a lui și a folosit-o pentru că i s-a părut că sună mai bine.

„Pentru a face o glumă pe Facebook n-am putut să scriu în atâta timp ce mi s-a reclamat. A plecat totul de la exprimarea că se dărâmă blocul, dar pur și simplu așa mi s-a părut că se încadra texul mai bine ca să înțeleagă gluma cât mai bine. Exprimarea aceasta a fost a mea, dar de aici a bubuit totul”.

Scriitorul din Deva spune că a ales să mai țină o perioadă volumele înainte să le doneze pentru că a dat peste o cercetare potrivit căreia oamenii nu mai citesc, ci se folosesc de cărți să se încălzească.

„În Deva există vreo șase, șapte locuri unde cine nu are nevoie de cărți le depune acolo și cine vrea să le citească le ia și le citește și am tot dus cărți acolo.

Însă, la o sesizare făcută de către Biblioteca Județeană prin care spunea că brusc pe timpul acestei ieri cărțile au dispărut, ceea ce înseamnă că lumea, în opinia mea, a dorit să se încălzească mai mult fizic cu cărțile decât sufletește și spiritual, am decis să nu le depun până când vine primăvara și timpul frumos”.

Reclamația a fost verbală

Daniel Iancu a povestit pentru PRESShub că a existat o singură reclamație împotriva lui la Asociația de proprietari, însă verbală și care nu are nicio legătură cu greutatea cărților.

Vecinul în cauză a reclamat că blocul poate lua foc în cazul în care cineva fumează pe casa scării și lasă, din greșeală, țigara încă aprinsă prea aproape de bibliotecă.

„A existat o reclamație la Asociația de proprietari, dar doar verbală și din partea unui singur vecin. Mi s-a reclamat că dacă vine cineva să fumeze pe casa scării și aruncă în chiștoc, ia foc blocul. În primul rând, este ilegal să fumezi pe casa scării conform legilor din România, pentru că este un spațiul public”.

Acesta spune că totuși nu vede cum îi deranjează cărțile sale pe vecini, având în vedere că el stă la ultimul etaj unde mai locuiește doar o singură altă persoană.

„Eu stau la ultimul etaj, la ultimul apartament. Suntem doi vecini pe palier, nu deranjez pe nimeni cu acele cărți, nu se împiedică nimeni de ele. Nu are cine să vină să fumeze la etajul 4, la ultimul apartament, mai ales dacă nu-l cunosc”.

Daniel Iancu a spus că intenționează să mute cărțile de pe casa scării, însă că îi este greu de pe o zi pe alta.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related