Cum tratează Poliția o minoră obligată să se prostitueze: o umple de amenzi tot pe victimă

Data:

Cum tratează Poliția o minoră obligată să se prostitueze: o tânără din Baia Mare care a fost victimă a traficului de persoane și care a reușit să fugă din țară pentru a scăpa de traficanții ei a fost condamnată acum la muncă în folosul comunității, pentru că nu și-a plătit amenzile primite pe când se afla pe stradă.

Tânăra a declarat pentru PRESShub că îi este frică să revină în România, pentru a-și executa pedeapsa, de teamă că ar putea să se întâlnească cu cei care au traficat-o.

În continuare ne vom referi la persoana în cauza ca Andreea, acesta nu este numele ei real.

Cum tratează Poliția o minoră de 16 ani: cu zeci de amenzi

Andreea a povestit PRESShub că doar 16 ani când a ajuns pe mâna traficanților, după ce mama ei a dat-o afară din casă, motiv pentru care a ajuns să locuiască la o prietenă.

Citește și: Încă un cadru universitar acuzat de hărțuirea unor studente și chiar a unor minore

„La vârsta de 16 ani am fost victima proxeneților. Am ajuns pe mâna lor după ce mama mea mi-a interzis să mai locuiesc în casa ei.

Fiind fără locuință și fără job am apelat la ajutorul unei prietene din copilărie, care m-a primit să locuiesc împreună cu familia ei”, a povestit tânăra.

Însă situația financiară a prietenei Andreei nu era cea mai bună, iar din acest motiv i-a propus să-i facă cunoștință cu niște persoane care o pot ajuta să-și găsească un loc de muncă. De aici, situația a început să degenereze, potrivit poveștii pe care ne-a zis-o fata.

„Pentru că locuința era foarte mică și eu nu aveam nici un venit, mi-a propus să îmi facă cunoștință cu niște „prieteni” de ai ei despre care spune că mă pot ajuta să îmi găsesc de muncă.

Odată ajunsă în prezența acestor oameni, lucrurile au luat o întorsătură drastică foarte rapid”.

Obligată să doarmă la sora bărbatului

Bărbatul cu care s-a întâlnit Andreea i-a propus să o ducă la un meci de fotbal, promițând că apoi o va ajuta să se angajeze ca barman într-un club al unui prieten. Însă după ce s-a terminat meciul, i-a spus că mai întâi trebuie să rămână împreună să doarmă la sora lui.

Andreea a acceptat, dar când a ajuns în casa indicată de bărbat, acesta a încercat să întrețină relații intime cu ea, iar a doua zi i-a spus că nu mai are timp să meargă la locul unde trebuia să o angajeze și că o să o ajute fratele lui.

„Bineînțeles că avea alte intenții, iar odată ajunși la sora lui, a încercat să întrețină relații sexuale cu mine. L-am refuzat și s-a terminat acolo până dimineață.

Dimineață mi-a spus că el nu are timp să meargă cu mine și că fratele lui se va ocupa de asta”, spune Andreea pentru PRESShub.

Amenințată că i se va ucide familia

Andreea a fost dusă de fratele acestui bărbat, pe Centura din Baia Mare, și a amenințat-o că dacă nu lucrează pentru el îi va ucide familia. Fata a simțit că nu are de ales, pentru că acesta i-a spus exact numele membrilor familiei ei.

„Nu-mi amintesc în amănunt ce s-a întâmplat, doar că s-a făcut seară, iar eu și acel individ ne aflam acum pe Centura de lângă mall-ul din Baia Mare.

M-a luat și m-a strâns tare de încheietură și mi-a spus că de acum încolo am să lucrez pentru el și că orice tentativă de a fugi o va pedepsi prin a-mi ucide familia. Mi-a spus numele exact al surorii și nepoatei mele, și atunci am hotărât să nu mă opun și să fac ceea ce el dorește.

Am început să merg cu el seară de seară și să stau pe stradă, să ofer servicii sexuale oricui se oprea și cerea. El luat toți banii”.

Andreea ne-a mai povestit că, după un timp, una dintre fetele aflate într-o situație similară cu a ei i-a promis că o va ajuta să scape, însă realitatea era una complet diferită.

„După vreo două săptămâni, una dintre fetele cu care eram pe stradă m-a văzut plângând și a intrat cu mine în discuții, să afle ce se întâmpla. I-am povestit că nu sunt acolo de bună voie și că vreau să plec, doar că mi-e frică și nu am unde.

S-a oferit să intervină și mi-a promis că are ea o modalitate să mă ajute să scap de el. Cu ajutorul ei, am fugit de acolo și m-a dus la ea acasă, unde am realizat că are alte planuri, de fapt, pentru mine”.

Citește și: Adevărul din spatele unui viral despre mamele minore

Cum tratează Poliția o minoră dusă de la un traficant la altul

Fata care i-a promis că o ajută a dus-o la un alt bărbat, care i-a spus că de acum va lucra pentru el. Andreea povestește că a fost lipsită de liberate și abuzată în repetate rânduri.

„Bărbatul pentru care lucra a pus-o să intervină cu intenția de a mă separa de bărbatul pentru care lucram eu și de a găsi o modalitate prin care să îl intimideze pe cel căruia îi «aparțineam» și să se înțeleagă că de acum încolo sunt proprietatea lui și lucrez pentru el.

M-au ținut închisă câteva zile, după care mi-au spus că dacă vreau să scap de acolo și să fac altceva cu viața mea va trebui mai întâi să lucrez o perioadă pentru el pentru a-mi câștiga libertatea.

Nu aș putea să detaliez cronologic ceea ce a urmat, dar a fost o continuitate de viol, bătaie și amenințări”, mai povestește Andreea pentru PRESShub.

„Norocul” ei a fost că s-a îmbolnăvit

Norocul Andreei, dacă putem spune așa, a fost că s-a îmbolnăvit destul de rău. Pentru că era minoră, le-a spus celor care o traficau că are nevoie să meargă la spital, dar cu un însoțitor.

Andreea le-a promis că după ce termină la spital se va întoarce la ei. Tânăra își amintește că s-a trezit într-un spital, legată de mâini și de picioare și plină de sânge.

„I-am convins că am nevoie de doctor și că am nevoie de un tutore cu mine. Le-am promis că mă voi duce la sora mea care pe urmă mă va duce la medic, iar odată ce am rezolvat mă voi întoarce imediat la ei.

Nu am mers la sora mea, pentru că ea nu voia să aibă de-a face cu mine. Am plecat la o prietenă de a ei și în aceeași seară în care am ajuns acolo ceva s-a întâmplat cu mine, dar nu îmi amintesc ce.

Știu doar că am început să sângerez abundent și că m-am trezit următoarea zi la spital, acoperită într-un cearceaf, legată de mâini și de picioare și plină de sânge”.

A plecat în Constanța de frica traficanților

Andreei i s-a spus că a fost legată pentru că delira. S-a trezit apoi pe holul spitalului în prezența unor polițiști, dar și al unui reprezentant de la protecția copilului. Tânăra nu a vrut însă să spună prin ce a trecut.

„Prima dată când m-am trezit, eram într-un salon legată de pat, între două batrânele care îmi plângeau de milă. Mi s-a spus că delirasem și am spus tot felul de lucruri legate de ce s-a întâmplat.

Am adormit din nou, apoi m-am trezit pe holul de la secția de urgență din Baia Mare. Eram într-un cearceaf și era plin de sânge, iar deasupra mea așteptau nerăbdători să mă trezesc niște oameni care erau de la poliția din Baia Mare și de la Protecția Copilului.

Ofițerul de poliție a fost foarte drăguț și încerca să empatizeze cu mine și să mă convingă să îi povestesc ce s-a întâmplat. Nu am vrut să-i spun. Apoi a venit sora mea și m-a dus acasă la ea”, a povestit fata pentru PRESShub.

După ce și-a revenit, Andreea a fugit în Constanța cu gândul că este suficient de departe încât să nu fie găsită. Când a devenit majoră, a plecat în Norvegia la prietenul ei de atunci.

Cum tratează Poliția o minoră: obligată să plătească amenzi, deși era victimă

Însă la mai bine de 10 ani de când s-au întâmplat toate aceste lucruri, Andreea nu a scăpat definitiv de problemele care au apărut în urma faptului că a fost traficată.

Tânăra spune că, atunci când era obligată să stea pe stradă și să ofere servicii sexuale, a primit mai multe amenzi pe care chiar începuse să le plătească. Fata a crezut că amenzile o să fie anulate pentru că era minoră, însă recunoaște că nu a știut mai bine de atât la acea vreme.

„Pe vremea când eram pe stradă, am primit amenzi pentru prostituție. Eu începusem să le plătesc la un moment dat.

Cu timpul, fiind plecată, am ignorat existența lor. Am fost convinsă că vor fi anulate, dat fiind faptul că eram minoră când le-am primit și că erau atunci niște legi în vigoare care ar fi trebuit să mă scape de ele. Atât am știut în ignoranța mea”.

Însă amenzile nu au fost anulate, ci transformate în ore de muncă în folosul comunității. Andreea a aflat acest lucru din întâmplare, de la o cunoștință.

„Din întâmplare cineva mi-a adus la cunoștință existența acestui site (n.r. site-ul judecătoriei Baia Mare) unde mă pot găsi pe mine sub persecuție.

Am contactat astăzi un avocat și Primăria la care sunt în evidență și mi s-a spus că este mult prea târziu să pot plăti si că va trebui să mă prezint în țară să fac orele. Doamna avocat și doamna secretară au refuzat să creadă că nu am primit nicio veste de la sora mea cum că sunt căutată sau că primesc citații acasă”.

Fără excepții: trebuie să muncească pe stradă

Pe site-ul Judecătoriei din Baia Mare scrie că procesul s-a încheiat la jumătatea lunii aprilie 2022. În motivare scrie că pârâta a fost citată legal, însă nu a făcut întâmpinare, iar din acest motiv sancțiunile au devenit definitive.

„Pârâta, deşi legal citată, nu a formulat întâmpinare şi nu s-a prezentat la dezbateri. Analizând întregul material probatoriu administrat în cauză, instanţa reţine următoarele:

În fapt, intimata a fost sancţionată cu amenzi contravenționale în cuantum total de 4438 lei. Întrucât intimata nu a formulat plângere împotriva proceselor-verbale anterior menţionate, acestea au devenit titluri executorii şi, dat fiind că debitorul nu a executat de bunăvoie sancţiunile aplicate, în temeiul art. 39 din O.G. nr. 2/2001 şi al Legii nr. 207/2015, procesele-verbale au fost înaintate spre executare silită.

Potrivit art. 9 alin. (3) din O.G. nr. 2/2001, în cazul în care contravenientul persoană fizică nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancţiunii şi nu există posibilitatea executării silite, organul de specialitate al unităţii administrativ-teritoriale prevăzut de art. 39 alin. (2) lit. a) în a cărui rază teritorială domiciliază contravenientul va sesiza instanţa judecătorească în a cărei circumscripţie domiciliază acesta, în vederea înlocuirii amenzii cu sancţiunea obligării contravenientului la prestarea unei activităţi în folosul comunităţii, ţinându-se seama de partea de amendă care a fost achitată”.

Andreea își dorește să se întoarcă în țară și să-și execute orele de muncă în folosul comunității, însă îi este frică să nu fie recunoscută de cei care au traficat-o în adolescență, dar și de ce i-ar putea face aceștia. Andreea spune că nu știe ca o altă fată să fi reușit să mai fugă de la traficanți.

Silvia Tăbușcă, președinte al Centrului European pentru Educație și Cercetare Juridică (ECLER), cu experiență în domeniul protecției internaționale a drepturilor omului, a explicat pentru PRESShub cum a fost posibil ca o minoră să primească amenzi și apoi să fie trimisă înapoi în stradă.

„Dacă avea peste 16 ani, da, este posibil, pentru că la momentul respectiv legea cu privire la ordinea publică prevedea sancționarea prostituției cu amendă și se aplicau aceste amenzi.

Din păcate, autoritățile nu au pregătirea necesară, nici în momentul de față, să facă distincția între o victimă a traficului de persoane și o prostituată, iar la momentul respectiv cu atât mai puțin”, a declarat experta.

Silvia Tăbușcă explică faptul că este o problemă legislativă pentru că autoritățile nu fac nici acum clar distincția între o victimă a traficului și o persoană care face prostituție din proprie inițiativă.

„Deci, noi constatăm că și astăzi avem o mare problemă cu privire la aceste diferențe pe care autoritățile trebuie să le facă și să înțeleagă cine este victima traficului de persoane și cine se prostituează de bunăvoie și la acel moment legislația practic era în această direcție.

România are o legislație destul de deficitară, pentru că noi permitem și astăzi proxenetismul cu minori, ceea ce este aberant”.

Citește și: Bărbații se tem că feminismul este un atac la adresa lor și nu o maniera justificată a femeilor de a-și revendica drepturile

Cum tratează Poliția o minoră. Codul Penal suprapune faptele

Silvia Tăbușcă spune că din punctul de vedere ar Codului Penal există o suprapunere între trafic și proxenetism. Astfel, în multe cazuri, autoritățile preferă să trateze toate cauzele ca unele de prostituție.

„Codul Penal din România realizează o suprapunere între trafic de persoane și proxenetism. Practic, articolul 213, din punctul meu de vedere, în formele agravante, nu reprezintă altceva decât trafic de persoane. Aceste suprapuneri din lege creează confuzie în aplicarea legii. Uneori, pentru autorități e mult mai simplu să trateze cauzele respective ca fiind cauze de prostituție decât să se complice cu dosare mai ample de trafic de persoane”.

Președinta ECLER arată că este important și dacă Andreea a declarat sau nu că este forțată să se prostitueze, atunci când a fost găsită de polițiști.

„Depinde care era și declarația fetei la momentul respectiv, pentru că dacă ea nu a declarat niciodată că este victima traficului de persoane, practic autoritățile sau polițistul nu s-a uitat niciodată pe componenta asta, deși avea obligația să verifice fiind minoră, dacă ea se prostituează de bunăvoie sau este forțată să facă lucrul ăsta”.

Citește și: Cărțile care dărâmă blocul. Cum s-a transformat în știre virală gluma unui scriitor

Andreea se poate întoarce în siguranță în țară

PRESShub a vrut să afle și la ce riscuri se expune în cazul în care Andreea revine în țară să-și ișpășească pedeapsa. Silvia Tăbușcă ne-a explicat că este o posibilitate destul de redusă ca tânăra să mai reprezinte un interes pentru traficanți.

„De obicei grupările de criminalitate organizată vor încerca să mențină controlul asupra victimelor traficului de persoane. Însă ceea ce știm din exploatarea sexuală o femeie nu poate fi exploatată mai mult de 5 ani.

Prin urmare, dacă ea a fost deja exploatată o anumită perioadă de timp, atunci gruparea de criminalitate organizată nu mai are interes pentru exploatarea ei, pentru că în funcție de numărul de clienți pe care i-au avut nu mai este o persoană care să le aducă profiturile așteptate și atunci preferă să recruteze alte fete decât să recruteze fete care au fost deja traficate”.

Silvia spune că traficanții ar putea să fie interesați de Andreea dor în situația în care aceasta ar putea să colaboreze cu poliția pentru prinderea lor.

„Poate să existe un interes din partea grupării de criminalitate organizată ca să o recruteze din nou, doar dacă prezintă un pericol pentru ei, în sensul că ar putea să coopereze cu autoritățile. Dar fiind atât de mult timp care a trecut, nu cred că există pericolul ăsta”.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
2 COMENTARII
  1. „…Tânăra nu a vrut însă să spună prin ce a trecut… protectia copilului:Nu am vrut sa-i spun…”__–__Din acest articol reiese -f. clar- ca exista aceiasi tendintza spre prostitutie, care este naturala, chiar si „pe vremea noastra” exista( deobicei pentru vizitatori straini, care aveau bani, noi eram atat de saraci incat fetele se trozneau cu noi pe gratis!), dupa „89 mentalitatea s-a schimbat, adica ” de ce sa nu fac un ban, daca tot”o fac?”( adica ne-a patruns capitalismul!), insa ce se noteaza clar este ca -la un moment dat se minte(pentru imbunatatirea imaginii), dar si ca politia si protectia copilului isi fac datoria trunchiat, probabil , pe interese…Iar situatia NU se va schimba(in bine), singura solutie este legiferarea prostitutiei, NUMAI in stabilimente total controlate de stat( dar numai cu personal feminin, in toate pozitiile!), in acest fel se asigura o protectie maxima fetelor/femeilor, se tin in frau bolile specifice, si statul va incasa -doar in taxe- zeci de milioane/anual!* Mai mult, o alta latura a prostitutiei NU-prea-de-buna-voie, ramane saracia, de unde -inca odata- MAREA REFORMA agrara ar rezolva si aceasta problema, in care orice persoana de 16+ ani, are dreptul la un ha. pamant( de calculat), fie ca primeste dividente , fie ca-l munceste direct, insa -in aceasta ultima ipostaza- statul trebuie sa construiasca case (chiar de lux), pe propietatea fermei, care vine cu absolut tot echipamentul necesar, unde acesti tineri si tinere, ajunsi la 16 ani, in cupluri(preferentiale, desigur) isi pot intemeia un camin, o familie, lucrand zilnic cateva ore, dar si cu obligatia de a-si termina scoala, fie la zi, fie seral, fie on line…Financiar, proprietatea trebuie cumparata FARA down payment(nimic , inainte), iar inceperea platilor va fi in functie de primii bani prin productie si nu va fi mai mare de 15% din total venit, fara dobanda , macar cativa ani, si apoi cu dobanda progresiva, tocmai pentru a capta interesul tinerilor si a-i ajuta sa nu fie stresati de bani, de unde -multe cazuri- duce la virare spre prostitutie, chiar juvenila…Insa stim ca banditul iohanis si cazaturile de pe langa el, tocmai asta NU vor face, ei asta vor, sa trimita fetele romanilor, in sclavie (si) sexuala, oriunde in lume…Parerea mea este ca , comunitatea sasilor si svabilor (din Romania) ar trebui sa fie primii care sa-l sanctioneze pe banditul sef, insa nu o fac nici in ceasul al 12-lea, semn este ca aceasta comunitate (asa-zis ) nemtzeasca, sunt( membrii) la fel de porci, precum iohanis…(* probabil, iohan si gasca de sobolani vor incepe imediat cu tampenii de mimosa pudica, cum ca „fetele noastre, asa si pe dincolo”, adica minciuni sfruntate, tocmai pentru a-si servi interesul lor suprem, a fura si distruge cat mai mult si mai repede, tara…)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un crâmpei din trecut: satul și Noaptea de Înviere | Ziarul de Iași

Un crâmpei din trecut: satul și Noaptea de Înviere....

Impresionanta poveste a lui Alex Craiu: în scaun cu rotile, voluntar în Ucraina | Info sud-est

Impresionanta poveste a lui Alex Craiu: în scaun cu...

„Paşte în parcare”, o inițiativă RoOmenia-Voluntari în Europa

„Paşte în parcare", o inițiativă RoOmenia-Voluntari în Europa, a...