Încă un cadru universitar acuzat de hărțuirea unor studente și chiar a unor minore

Data:

Încă un cadru universitar acuzat de hărțuirea unor studente și chiar a unor minore. Este vorba despre Alexandru Matei, conferențiar la Universitatea Transilvania din Brașov.

Câteva dintre victimele cadrului universitar au publicat pe Facebook mărturisiri și dovezi cu privire la abuzurile pe care Alexandru Matei le-ar fi comis .

A tăcut din respect pentru mama lui, scriitoare cunoscută

Mălina, prima dintre tinerele care au avut curaj să vorbească despre abuz, spune că evenimentele au avut loc în urmă cu 4 ani, însă pentru că o admira foarte mult pe mama acestuia, nu a vrut să facă public prin ce a trecut cât timp mama lui Alezandru Matei se afla în viață. Angela Marinescu a fost poetă apreciată. A murit în urmă cu 4 luni.

Mălina își începe postarea spunând că îi este greu să scrie ce a trăit, însă își dorea de mult să o facă.

„Postare foarte importantă și greu de făcut, postare pe care de 4 ani am sperat că voi reuși să o fac într-o bună zi. Dar postare care sper să mai scoată la lumină marii noștri profesori universitari și traducători și oameni de cultură and so on”.

Angela Marinescu era una dintre poetele sale preferate. „O femeie care s-a dedicat femeilor, o femeie care, după ce principii de viață avea, ar fi făcut infarct pe loc dacă ar fi aflat ce a crescut.

Da, postarea este despre Alexandru Matei, că s-a așezat de suficient timp țărâna, zic eu, și dacă am mai încercat în urmă cu 4 ani să discut asta cu alți MaRi PoEȚi, bărbaților nu le pasă, tinere studente proaste, aflate în anul I la Litere, cărora le e teamă și frică să vorbească sunt pe toate drumurile.

Așa că, în sfârșit, vorbesc eu; și o fac abia acum din respect pentru una din cele mai mari poete pe care le-am avut, o femeie-reper pentru feminismul de la noi”.

Citește și: Rise Project: Profesor de la Jurnalism, acuzat de abuz sexual și hărțuire

Îi era frică să spună prin ce trece

Mesajul de pe Facebook are atașat și o serie de 11 capturi de ecran care prezintă mai multe conversații pe care Mălina le-a avut cu Alexandru Matei, care îi era profesor la acel moment.

Tânăra avea 19 ani și spune că nu era sigură dacă profesorul ei avea un comportament normal și că oricum îi era frică să vorbească despre ce trăiește.

„Urmează câteva fragmente din convorbirile avute cu acest DOMN PROFESOR UNIVERSITAR pe vremea când aveam 18-19 ani, eram în anul întâi de facultate, nu știam nimic despre nimic și ori doar mi se părea mie că ceva nu e în regulă, ori, și dacă nu era, mi-era frică să spun ceva, orice.

Cine eram eu și cine era el? Și-n continuare, de altfel, cine sunt eu și cine e el? Eu tot un nimeni, dar el, de azi, un abuzator și hărțuitor în mediul universitar demascat public”.

La început, cei doi aveau subiecte de dialog legate de literatură, însă lucrurile au început să degenereze, moment în care Mălina a simțit că a pierdut controlul situației. Această recunoaște totuși că, din cauza lipsei de experiență de viață, s-a simțit flatată de atenția pe care o primea.

„A fost o perioadă în care mi-a scris și am vorbit despre cărți, despre cât de tare regret că nu știu franceză, poezie etc., până când a început să ducă lucrurile într-o altă direcție și am pierdut controlul asupra situației, ba chiar am zis că poate-mi dau eu filme de nebună.

Copilă fiind (încerc cumva să mă scuz? PE MINE? CA ȘI CUM AȘ AVEA EU VREO VINĂ?), neștiind mai nimic despre mediul ăsta, mi se părea tare că un pRoF uNiVeRsiTaR își ia din timp să discute astfel de lucruri cu mine”.

Agresorul s-a folosit de complexele ei

Mălina povestește că nu era mulțumită de modul în care arăta, iar Alexandru Matei a știut exact cum să se folosească de acest complex. După ce cadrul universitar a primit un refuz categoric din partea tinerei, acesta a început să răspândească tot felul de zvonuri despre ea.

„Un prof care la vârsta lui știa fix pe ce butoane să apese ca să joace ping-pong cu psihicul unei fete despre care se vedea de la o poștă că e îngrozitor de complexată cu corpul ei, dar care părea deșteaptă totuși și a zis să se lege de asta mai întâi (e ok. după ce refuzurile au devenit clare și pentru domnia sa, am aflat că nu mă pricep la poezie, mai degrabă ar trebui să scriu lucrări academice; și, prin zvonurile de prin stânga și dreapta, că sunt „narcisică” 😢)”.

Capturile de ecran cu conversația celor doi pot fi citite în postarea Mălinei de pe pagina sa de Facebook.

Povestea Mălinei a dat curaj și altor fete

Povestea Mălinei a încurajat și alte tinere abuzate de Alexandru Matei să-și spună povestea. Cătălina spune că a fost hărțuită de acesta când era în clasa a zecea și era minoră. Mesajele primite de la cadru universitar i-au creat tinerei probleme cu stima de sine, dar i-a fost afectată și sănătatea mintală.

„Am fost abordată de Alexandru Matei în același stil în care le-a scris și lor, când eram elevă în clasa a zecea de liceu și nici nu împlinisem 18 ani.

Iar ceea ce a încercat Alexandru Matei să facă a avut consecințe serioase în ceea ce privește stima mea de sine și sănătatea mea mintală”.

Însă Cătălina nu a scăpat așa ușor cum spera de Alexandru Matei. Ani mai târziu, bărbatul i-a spus mamei iubitului ei din facultate mai multe minciuni despre ea, fapt care i-a impactat semnificativ viața.

„Însă lucrurile nu s-au oprit aici. Peste ani, coleg fiind la o universitate privată cu mama prietenului meu din facultate, Alexandru Matei i-a spus acesteia, atenționând-o, să aibă grijă cu cine se leagă fiul ei, pentru că eu aș fi foarte experimentată în relații cu bărbați mult mai în vârstă decât mine.

Cred că vă imaginați cât de multe neplăceri mi-a putut face prin asta, cât de mult mi-a afectat calomnia lui relația și, în general, viața”.

Citește și: Adevărul din spatele unui viral despre mamele minore

A scăpat doar după ce i-a spus că-l dă în judecată

Tânăra a reușit să scape de abuzator abia după ce mama ei l-a amenințat că-l va da în judecată dacă nu încetează.

„Vedem aici un pattern: refuzul din partea tinerelor fete atrage după sine, la distanță de câțiva ani, încercări de răzbunare prin diferite căi.

În cazul meu, după ce i-am spus mamei despre calomniile la adresa mea, mama a luat măsuri și i-a comunicat că, dacă va continua, îl va da în judecată. Sper că de acum înainte nu va mai îndrăzni să continue să hărțuiască tinere fete”.

Ca și Mădălina, și Cătălina a atașat mai multe poze cu conversații pe care le-a purtat cu Alexandru Matei când avea doar 17 ani. Fata spune că singurul motiv pentru care i-a răspuns la mesaje este că avea încredere în el, cunoscându-l din mediul scriitorilor din București.

Am vrut să șterg cu totul acele episoade

Alina este scriitoare și își amintește cum a fost hărțuită de cadrul universitar, însă, tot din respect pentru mama acestuia, nu a povestit public.

„Nu am vorbit public despre asta până acum dintr-un mare atașament pentru Angela Marinescu. Îmi e extrem de greu s-o fac și acum, dar sunt și alte fete cărora li s-au întâmplat lucruri foarte grave. Niciuna nu va fi ferită de abuzuri și de interpelări nedorite dacă toate astea vor rămâne înconjurate de tăcere”.

Alina scrie că a vrut să uite definitiv acele momente și să păstreze totuși o relație profesională cu Alexandru Matei, tot datorită mamei lui.

„Eram mult mai tânără, am vrut să șterg cu totul acele episoade și să continui să am o relație profesională, camaraderească cu Alex (Matei). Ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Asta am făcut până acum. Pentru că așa făceam eu ca acele lucruri să nu se fi întâmplat și ștergeam stinghereala interioară față de Angela Marinescu, pentru care am avut și am un imens respect. Și care l-a iubit enorm”.

Am negat ce s-a întâmplat

Cei doi s-au întâlnit la Biblioteca Centrală Universitară, iar după ce au discutat despre literatură, s-au dus să bea un ceai. Alina îți amintește că fără vreun avertisment, în mijlocul unei discuții tot despre literatură, Alexandru Matei a sărutat-o brusc.

„Ce s-a întâmplat este că ne-am întâlnit la BCU și am început să discutăm despre un subiect legat de literatură. Nimic altceva. Nu-mi era profesor, terminasem de curând facultatea.

M-a invitat apoi la un ceai și în mijlocul unei discuții abstracte, despre literatura contemporană franceză, m-am trezit cu el peste mine că mă pupă, adică pupat fulger, fără spații de manevră.

Sigur că m-am retras, m-am fâstâcit, dar în loc să fac scandal și să plec, m-am purtat ca și cum asta nu se întâmplase, am negat, am vrut să închei decent conversația și să plec”.

Alina spune că acesta a condus-o apoi la metrou, unde a sărutat-o iar, deși ea a crezut că refuzul a fost unul categoric. Alexandru Matei nu s-a oprit aici și a continuat să-i scrie mesaje.

„Asta am și făcut, după puțin timp, dar m-a condus până la metrou și acolo iar m-a strâns și m-a pupat, tot fără să consimt, tot fără să încurajez, după ce refuzul meu fusese clar și evident. I-am povestit totul imediat partenerului meu de atunci. Și au urmat mesaje, spre stupoarea mea, pentru că nu-urile fuseseră cât se poate de clare”.

Citește și: Cine minte: Piedone spune că ANI nu l-a informat despre conflictul de interese în care se află. ANI scrie că Piedone știa, dar nu l-a interesat

Mesajele aveau conținut explicit

Mesajele erau unele destul de explicite, despre părțile corpului Alinei. Aceasta a mai scris că într-un final mesajele au încetat și că a păstrat o relație neutră cu el, pentru că aveau același mediu social.

„Îmi scria despre părți ale corpului meu, nu despre literatura franceză. Erau mesaje insistente de flirt. Nu le reproduc, nu le mai am, am vrut să mi le șterg din sistem.

Mesajele s-au oprit pentru că am insistat să se oprească și am revenit la o relație neutră, inevitabilă cumva pentru oameni care interacționează în același mediu. Părea că a înțeles că nu e cazul și s-a oprit”.

În finalul mesajului, Alina a scris că speră că povestea ei să ajute și alte fete care poate au fost în poziții mult mai vulnerabile ca ea și să înțeleagă faptul că nu sunt vinovate cu nimic.

„Scriu acum pentru că fete care au fost în poziții mult mai vulnerabile decât mine s-au expus. Nu știu dacă ajută pe cineva. Sper că da. Nu e vina voastră că nu ați putut vorbi atunci, că nu ați putut reacționa mai ferm. Orice psiholog vă poate explica de ce.

Mai ales în contexte în care cota lui, statutul lui social și universitar sunt mult mai sus decât ale voastre. Mai ales când există atât de mult respect pentru cineva din familia lui. E o capcană, din păcate una foarte veche și cunoscută”.

Încă un cadru universitar acuzat de hărțuirea unor studente, Alexandru Matei recunoaște faptele

Alexandru Matei, conferențiar doctor la Universitatea Transilvania din Brașov, a postat un mesaj în care își cere scuze pentru gesturile și cuvintele sale.

„Aș vrea să-mi cer scuze sincere pentru gesturile și cuvintele mele care, de-a lungul timpului, au lezat” a scris acesta într-o postare pe Facebook la care a oprit comentariile.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
2 COMENTARII
  1. „… stdente proaste in anul I …”__–___expresie cam dura pentru niste fete care -totusi- au reusit sa intre la o scoala superioara….Cum ramane cu restul?!

    „…Iar pe codane, chiar daca au numai trei’spe veri,
    Cand el le sageteaza in zori sau in cazut de seri,
    Bujorii din obraji, se schimba iute, iute, in vapaie,
    Iara nebunele simtiri,navalitor, la inima le taie!

    Si doar de 13, nu le mai pasa de bunica sau mos carunt,
    Si sar in cascalete, una-doua!Le doare’n pais’pe! Punct!
    Iar liceenele din anul doi si trei, dar mai ales patru,
    Sunt tari si oricand pe pozitie. sa aranjeze patu’!

    S’apoi boboacele, studente’n anu’ntai de facultate,
    Se’ndragostesc in fiecare zi de altul.e libertate!
    Nu mai vorbim de senioarele, de acum versate,
    Care cu starurile-sau starletele- sunt confundate…”(„Sfantul Valentin si Preasfanta Vale Calugareasca”-Poeziile.com)///
    2-„m-am simtit flatata…”- ” am vrut sa pastrez o relatie profesionala…”- ” m-a sarutat si a treia oara…”___–__Zice o maxima:”Prietenia dintre un barbat si o femeie este imposibila, in spatele cuvintelor, pandeste -intotdeauna- primejdia trupurilor”, ceace este un lucru natural, de multe ori chiar femeile fac „primul pas”, insa-in general(datorita hormonilor specifici), barbatii sunt cei care „incearca”, ceace a fost confirmat si subliniat de marea feminista si actrita franceza, Catherine Deneuve, care spunea ” Asta este datoria barbatilor, sa incerce!”. Asta nu trebuie sa insemne ca abuzurile trebuie tolerate sau nepedepsite, iar aici -se pare- ca individul chiar a depasit limita, chiar daca in nefizic, procedand la defaimari…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Patronii stației GPL au depus plângere penală împotriva a trei comandanți ai pompierilor | Aktual24

Casa de avocatură care îi reprezintă pe patronii stației...

De ce a fost condamnat Cătălin Hideg, patronul Sanimed. Motivarea instanței

De ce a fost condamnat Cătălin Hideg, patronul Sanimed...

Clotilde Armand spune că aleșii locali PSD-PNL au încălcat legea atunci când au votat bugetul Sectorului 1

Prefectul Capitalei, Mugur- Mihai Toader, a constatat că aleșii...