Cât de implicați civic sunt tinerii din România

Data:

România are cel mai mic procent al respondenților implicați politic, în comparație cu celelalte țări sud-est europene, potrivit ultimului studiu realizat de Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) în 2018 și 2019 despre tineri.

Numai 25% din aceștia declarau că au participat la una sau mai multe dintre cele șase forme de participare politică evaluate în sondaj (petiții, proteste, activități de voluntariat, lucrat pentru un partid politic, boicot, activități politice online).

De altfel, nivelul educațional este cel mai important predictor al participării politice: 45% dintre respondenții care au absolvit o formă de învățământ superior au participat cel puțin o dată, comparativ cu 12% în rândul celor care nu au terminat liceul.

Prin urmare, EUCIVITAS și New Data Academy, cu sprijinul Ambasadei SUA în România au organizat prima ediție a programului de training și simulare „Model Parliament” prin care 22 de elevi și studenți înscriși la curs au avut ocazia să se familiarizeze îndeaproape de noțiuni legate de guvernarea statelor lumii, noțiuni generale, comparând diverse state între ele, verificarea veridicității faptelor și instrumente digitale de detectare a știrilor false.

Fiecare participant a primit câte un exemplar al manualului „Rezistența la dezinformare și racolare online” realizat Freedom House România alături de echipă de specialiști în comunicare, domeniul juridic și prevenția traficului de persoane.

De asemenea, elevii au fost instruiți despre cum este condusă România, noțiuni de politică, democrație și implicare civică.

Programul a fost facilitat de Ariel Chiș – coordonator al programului, Dr. Nicolae Țîbrigan – trainer specializat în combaterea dezinformării și propagandei online și Florina Roșu – consilier parlamentar și project manager EUCIVITAS.

La final a urmat o simulare de ședință plenară de parlament într-o republică fictivă ce a avut ca subiect de dezbatere un cod electoral.

La ediția aceasta a programului „Model Parliament” de la American Corner (Biblioteca Națională) au participat 22 tineri din mai multe licee și universități din București.

Urmăriți PressHUB și pe Google News

spot_imgspot_img
Mihaela Balaban
Mihaela Balaban
Mihaela Balaban a mai lucrat la România liberă și revistele Casa mea, Bebelu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Tehnologie revoluționară testată de NASA, un motor cu reacție de numai 1,3 metri | Aktual24

Tehnologie revoluționară testată de NASA. Agenția spațială americană a...

Românii și micii 1 Mai: de 7 ori mai multe comenzi față de o zi obișnuită

Românii și micii 1 Mai. Această zi deține recordul...

Al doilea suspect în cazul uciderii omului de afaceri Adrian Kreiner a fost adus în ţară

Marian Cristian Minae, al doilea suspect în cazul uciderii...

Candidatul AUR la Primăria Buzău s-a retras din cursa electorală: „AUR este cea mai mare otravă”

Candidatul AUR la Primăria Buzău s-a retras din cursă....