Inculpații pot folosi arme de foc, expresie a „liberei dezvoltări a personalității umane”, spune CCR

Data:

Inculpații pot folosi arme de foc, a stabilit Curtea Constituțională a României, după ce mai mulți inculpați celebri trimiși în judecată pentru comiterea unor fapte penale cu intenție s-au plâns, prin intermediul instanțelor de judecată, că nu este normal să li se retragă acest drept.

Afaceriștii judecați și pasionați de vînătoare au ridicat mai multe excepții de neconstituționalitate a articolului din legea armelor și munițiilor care stabilește că autorizațiile pentru procurarea armelor letale nu pot fi emise persoanelor care sunt inculpate în cauze penale pentru fapte săvârșite cu intenție.

Curtea Constituțională le-a dat dreptate și a stabilit că pot procura și folosi arme de foc letale chiar dacă sunt trimiși în judecată deoarece aceste drepturi „sunt în legătură directă cu diferite valori și drepturi fundamentale reglementate în Constituție, sens în care se rețin libera dezvoltare a personalității umane”.

Citește și: Patriarhul Constantinopolul a cerut ca Paștele să fie sărbătorit în același timp de ortodocși și catolici. Ideea a fost respinsă în România

Inculpații pot folosi arme de foc, invocând dreptul la viață

Judecătorii constituționali continuă să explice că folosirea armelor de foc ține de „dreptul la viață și la integritate fizică (autoapărarea), dreptul la un mediu echilibrat ecologic (pentru menținerea, prin vânătoare, a unui ecosistem echilibrat), dreptul la muncă (în privința persoanelor care exercită activități de protecție și pază ce implică folosirea armelor de foc), dreptul de proprietate privată (asupra armelor de foc) sau libertatea economică (comercializarea armelor de foc).

Este vorba, așadar, despre o serie drepturi și libertăți fundamentale incidente în cauză, a căror exercitare în găsește expresia în art.1 alin.(5) din Constituție cu referire la securitatea juridică a persoanei”.

Pe 14 februarie, judecătorii Marian Enache, Mihaela Ciochină, Cristian Deliorga, Dimitrie-Bogdan Licu, Laura-Iuliana Scântei, Gheorghe Stan, Livia Doina Stanciu, Elena-Simina Tănăsescu și Varga Attila au declarat neconstituțional articolul 14, alin. d din legea 295/2004.

Citește și: Istoria penală a lui Piedone: implicat în primul dosar penal al mafiei permiselor din România

Vânătorii inculpați

Cine sunt cei care au ridicat excepția de neconstituționalitate prin care inculpații pot folosi arme de foc?

Paul Sorin Stănescu este nașul de cununie al lui Valentin Dragnea, fiul lui Liviu Dragnea. A fost trimis în judecată în 2018 de DNA după ce Societatea Națională Institutul Pasteur S.A., condus de Paul Sorin Stănescu, a obținut CU SPRIJINUL FOSTULUI PRIMAR Cristian Poteraș dreptul de proprietate asupra unui teren circa 19 hectare în București. Prejudiciul adus statului este în cuantum de 26.466.464 de euro. În octombrie 2021, Curtea de Apel București dispune restituirea rechizitoriului la DNA.

Daniel Vasile Văcaru e un tehnician silvic trimis în judecată pentru tăieri ilegale de arbori, afaceristul Gheorghe Lazăr Bărbuț a fost trimis în judecată pentru spălare de bani, Dorin Eugen Ioan Cupețiu, afacerist scăpat prin prescrierea faptelor și acuzat de returnări de TVA, Emil Savin, zis „Farmazon”, cel care a dat o mită de 1,2 milioane de lei lui Dumitru Buzatu, fostul președinte al CJ Vaslui. Savin a fost inculpat într-un dosar de evaziune fiscală dar a scăpat după prescrierea faptelor.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
3 COMENTARII
  1. „…Este vorba, așadar, despre o serie drepturi și libertăți fundamentale…”___–___daca se refera (si) la inclpatii care au folosit o arma de foc (in savarsirea oricarei infractiuni), toate aceste „drepturi”, sunt fals interpretate, trebuie nuantat durata de interdictie(temporar sau permanent, in cz de omucidere neaccidentala), insa -altfel- blocarea dreptului de a a avea arma, ca extensie a pedepsei pentru (chiar uriasa) evaziune fiscala, nu este normal, este un abuz, TOTUSI, o societate care are „dreptul” de a se inarma, este permanent sub riscul producerii de omucideri-inclusiv in masa- si de sinucideri, nimeni nu poate prezice in ce circumstante proprietarul de arma ” isi iese din minti” si impusca pe cineva sau pe el insusi, pentru ca omul este -pana la urma- o psihologie destul de fragila si chiar perversa, asa ca cel mai bun lucru ar fi o societate fara arme( chiar de vanatoare-exceptii cu asigurari deosebite) in care insasi politistii sa nu aiba arme, exceptii trupele speciale care intervin-prin definitie- in cazuri speciale, iar cel mai special caz este cand insasi agresorii, ar folosi o arma( evident -de la inceput-ILEGAL)…Iar formularea- motivarea- legii, este absolut extravaganta si total nepotrivita pentru o asa „cauza”…

  2. Suntem exact precum in ” Tara arde si babele si mosii de la cecere, se tzasala!”:Hope.ro: Sărăcia globală și inegalitatea au scăzut drastic între 1980 și 2019 2-ROMÂNIA SE SITUEAZĂ PE PRIMUL LOC, LA NIVEL EUROPEAN, ÎN TOPUL ŢĂRILOR ÎN CARE COPIII ŞI TINERII SUNT PUTERNIC AFECTAŢI DE SĂRĂCIE – CRONICA.ro(stiri LA ZI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related