Patriarhul Constantinopolul a cerut ca Paștele să fie sărbătorit în același timp de ortodocși și catolici. Ideea a fost respinsă în România

Data:

Patriarhul Constantinopolul a cerut ca Paștele să fie sărbătorit în același timp de ortodocși și catolici, în predicat ținută duminică.

Solicitarea a venit după ce Patriarhul Bartolomeu I a transmis cele mai sincere urări de sănătate tuturor creștinilor neortodocși care au sărbătorit pe 31 martie Sfintele Paști, în predica sa de după Sfânta Liturghie duminicală la Biserica Sfântul Teodor al Comunității din Vlanga.

Citește și: Listele uriașe de semnături pentru candidați, un obstacol anti-democratic. Țările UE au praguri simbolice

Patriarhul a felicitat pe „neortodocșii” care au sărbătorit Paștele

„În această zi, mesajul atemporal al Învierii răsună mai profund ca niciodată, întrucât frații și surorile noastre creștini neortodocși comemorează Învierea Domnului nostru din morți, sărbătorind Sfintele Paști.

Am trimis deja reprezentanții noștri la toate comunitățile creștine de aici, pentru a le transmite urările sincere ale Sfintei Mari Biserici a lui Hristos și felicitările noastre patriarhale.

Transmitem o urare sinceră și plină de dragoste tuturor creștinilor din întreaga lume care sărbătoresc astăzi Sfintele Paști.

Îl rugăm pe Dumnezeu ca sărbătoarea Paștelui de anul viitor să nu fie doar o întâmplare fortuită, ci mai degrabă începutul unei date unificate de celebrare a acestuia atât de către creștinismul răsăritean, cât și de către cel apusean.

Această dorință este deosebit de semnificativă în lumina celei de-a 1700-a aniversări, care va avea loc în 2025, marcând convocarea primului Sinod Ecumenic de la Niceea.

Printre discuțiile esențiale ale acestuia s-a numărat chestiunea stabilirii unui calendar comun pentru sărbătorile Pascale.

Suntem optimiști, deoarece există bunăvoință și disponibilitate de ambele părți. Pentru că, într-adevăr, este scandalos să sărbătorim separat evenimentul unic al singurei Învieri a Unicului Domn!”, a transmis Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului în predicarea sa bisericească, potrivit Orthodox Times.

Citește și: Bihorul a început șapte Centuri Ocolitoare în 4 ani. La Iași e zero, niciun metru de șosea ocolitoare

Patriarhul Constantinopolul a cerut ca Paștele să fie sărbătorit în același timp. Ideea a circulat și în România, anul trecut

Propunerea ca Paștele ortodox să fie sărbătorit în același timp cu cel catolic a circulat și în România anul trecut, inițiativa aparținând profesorului Adrian Papahagi.

Ideea a fost susținută și de către Teodor Baconschi, fost ambasador al României la Vatican.

„Decalajul pascal dintre ortodocși și restul lumii creștine pare o relicvă a Războiului rece. Popoarele ortodoxe, eliberate de comunism, au tot cerut ierarhiilor sincronizarea calendarului, fără rezultat.

Culmea e că BOR nu e pe stil vechi, deci ar putea celebra Paștele odată cu catolicii și protestanții (cum fac ortodocșii din Finlanda și Estonia).

Cu toate astea, mergem cu rușii – și calendarul lor iulian, neîndreptat. Adică taman cu cei care au sabotat unitatea panortodoxă atât prin războiul inter-ortodox din Ucraina, cât și prin neparticiparea arogantă la Sinodul din Creta (2016)”, a scris Teodor Baconschi, în urmă cu exact un an.

„După Paști, voi iniția un amplu demers național, solicitând Adunării Naționale Bisericești și Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române să calculeze data Paștilor pe calendarul gregorian (de care oricum ține seama Crăciunul) astfel încât să sărbătorim Învierea alături de toată creștinătatea apuseană (incluzându-i aici, de pildă, pe ortodocșii finlandezi), și alături de concetățenii noștri catolici sau protestanți, fie ei maghiari, sași, români sau orice. 

Acest decalaj de calendar e foarte supărător și pentru milioanele de români care locuiesc în Occident, dar nu pot beneficia de zilele libere acordate de statele de reședință, pentru a sărbători Paștele alături de rudele din țară, și trebuie să-și ia zile suplimentare de concediu. 

N-au decât să ne urmeze exemplul și grecii, bulgarii și ceilalți, dacă vor comuniune”, a menționat și Adrian Papahagi pe pagina personală de Facebook.

Citește și: Moment artistic penibil cu un cal urcat pe scenă de Ziua Jandarmeriei | VIDEO

Biserica Ortodoxă nu a exclus total propunerea

Înaltpreasfinţitul Teodosie și Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic de la Suceava a replicat că nu ortodocșii sunt cei care trebuie să schimbe data la care sărbătoresc Paștele, ci catolicii, pentru a primi lumina sfântă direct de la Ierusalim.

Patriarhia Română a transmis, în primăvara lui 2023, prin purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu, că „posibilitatea și dorința sărbătoririi Paștelui la aceeași dată în toată lumea creștină au rațiuni și justificări depline, rămânând un ideal absolut dezirabil, așa cum este și firesc, așa cum a fost și dorința constantă a Sfinților Părinți ai Bisericii creștine primare”.

În același comunicat, Patriarhia a mai transmis și că soluționarea acestei situații presupune o serie de consultări între Bisericile Ortodoxe și decizia unui viitor și necesar Sinod pan-ortodox.

„Este de menționat că aceste discuții s-au purtat frecvent și intens de-a lungul timpului, inclusiv de-a lungul secolului trecut.

Așa cum se știe, BOR a adoptat calendarul îndreptat (corectat) de la data de 1 octombrie 1924. Nu toate Bisericile Ortodoxe au făcut-o însă (Patriarhia Ierusalimului, Biserica Ortodoxă Rusă, Biserica Ortodoxă Sârbă, Biserica Ortodoxă a Georgiei și Biserica Ortodoxă din Macedonia).

Ceea ce ridică, desigur, o întrebare: în ce constă concret valoarea fidelității față de un calendar dovedit științific ca (actualmente) eronat (rămas în urmă cu 13 zile)? Ceea ce constituie și cauza majoră a problemei sărbătoririi Paștelui la o dată diferită în lumea creștină apuseană și răsăriteană”, a menționat Biserica Ortodoxă Română.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
12 COMENTARII
  1. După părerea mea umila de creștin ortodox, sa avem un decalaj atât de mare (5 săptămâni) între o sărbătoare la care noi toți stim ca avem un singur Dumnezeu, un sigur copil sfânt Isus ,încât eu personal nu pot sa-mi țin ritualul de post de jale de pioșenie fata de divinitate atâta timp când știu ca lumina Sfânta s-a aprins , Isus a Înviat ,iar eu intru în doliu și pioșenie în care ar trebui sa intram cu toții,dar celelalte religii se bucura si cinstesc Invierea Domnului !!! Este atât de anormal încât te îndeamnă religia sa devii ateu !!!
    În ce poți sa mai crezi ???

    • Învierea De omului are că reper Lumina Sfântă care se aprinde la Ierusalim! Nu știai că atunci când E Paștele catolic NU SE APRINDE????
      Deci ortodocșii au un semn de la Dumnezeu! De ce să-l batjocorim? Vrei să fii ateie…treaba ta!

      • Daca ierarhiile celor 1 biserici nu se înțeleg pentru a sărbătorii un aceeași zi pastile, atunci asta trebuie impusă de către credincioși prun vot exoeunar democratic iar ieraehibcelie 2 biserici sa dueviblugaru să se supună, daca nu sa fie demiși toți.

  2. Din ce motiv întemeiat trebuie să credem că Papa „cu a lui 3 coroane puse una peste alta” și catolicii trebuie urmați în ceea ce privește sărbătorirea Învierii.

  3. Dacă citiți bine controversata dezbinare dintre creștini din jurul anului 1000 cand s-au separat definitiv estil de vestul crestin , la mijloc au ambițiile personale, umane ale celor care conduceau creștinismul, ambițiile a doi oameni care aflați in fruntea bisericii și-au manifestat ambițiile si puterea dezbinând creștinismul. Cei care vor sa continue dezbinarea, nu au ce cauta „in învățăturile lui ISUS, care promovau iertarea si iubirea”, nu ambiții personale, ura si dezbinarea. Aici, credincioșii trebuie sa hotărască nu ambițiile unor „șefi vremelnici ai bisericii” si patimile lor lumești.

  4. Da poti, mai draga, sa nu sarbatoresti Pastile, deloc, ca nu e obligatoriu. Lasa credinciosii sa sarbatoreasca Pastile dupa legile fiecarei biserici.
    Il vad si idiotul cu comentariul :”carpa raioasa”, pai bai retardatule, daca te simti nu inseamna ca toti is la fel.
    Si asta ca hai sa sarbatorim impreuna sarbatorile, in capul tau mai draga, face cumva pereche cu daca eu fac sex hai fa si tu cu mine sau cu noi? Asta e logica dupa care te iei?

  5. Sunt ortodoxă, dar nu habotnica! Dumnezeu este unic, fiul său Iisus este unic! După umila mea părere așa ar trebui ca ÎNVIEREA sa fie celebrată la aceeași dată ,că doar fiul lui Dumnezeu a fost răstignit și a înviat pentru noi toți odată Să le dea Dumnezeu gândul cel bun tuturor!

  6. Da și eu sunt de acord , dar catolicii ar trebui să schimbe data cînd se celebrează Paștele pt a primii și ei lumină în seara de Paște.

  7. BOR AR TREBUI SĂ FACĂ UN REFERENDUM PENTRU A PUTEA LUA O DECIZIE ÎN STABILIREA SRBATORILE PASCALE.
    DA DOAMNE MINTEA ROMANULUI DE PE URMĂ.
    DOAMNE-AJUTĂ! 🙏🙋

  8. Isus este UNU și același pentru toți creștinii. Dumnezeul ni l-a trimis pentru a ierta și a lua păcate le lumii, a le noastre, oamenii! De ce să-l răstignim de două ori?

  9. Lumina nu vine cu avionul,lumina este Isus Cristos prezent în inima omului și la fiecare celebrare a Sf.liturghii.Haideti sa nu fim hobotnici ci deschiși la minte ca și Cristos și sa vedem esențialul:iubirea Lui fata de noi cei înguști la minte !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Firea și Ciolacu au mers în vizită electorală de 1 Mai cu lideri de sindicat | Club Feroviar

Firea și Ciolacu au mers în vizită electorală, de...

Tehnologie revoluționară testată de NASA, un motor cu reacție de numai 1,3 metri | Aktual24

Tehnologie revoluționară testată de NASA. Agenția spațială americană a...

Românii și micii 1 Mai: de 7 ori mai multe comenzi față de o zi obișnuită

Românii și micii 1 Mai. Această zi deține recordul...

Al doilea suspect în cazul uciderii omului de afaceri Adrian Kreiner a fost adus în ţară

Marian Cristian Minae, al doilea suspect în cazul uciderii...