Ce consecințe are portofelul digital pentru români. Undă verde de la Parlamentul European

Data:

Ce consecințe are portofelul digital, primul cadru de identitate digitală care se va aplica în toate țările membre ale Uniunii Europene, pentru români? Parlamentul European și Consiliul UE au ajuns la un acord privind regulamentul de introducere a acestui instrument, un pas important către digitalizarea serviciilor publice în spațiul uniunii.

Românii petrec în jur de 200 de ore pe an la ghișee. PRESShub l-a invitat pe Alin Mituța, europarlamentar, coordonator din partea grupului politic Renew al proiectului legislativ privind portofelul de identitate digitală, să explice ce schimbări va aduce acest instrument și să demonteze informațiile false care circulă cu privire la acesta.

Ce înseamnă, concret, portofelul digital?

Portofelul digital este un ghișeu pe care îl ai direct din telefonul tău mobil. Poți accesa orice fel de servicii publice și private. Poți să îți descarci, spre exemplu, certificate de la ANAF, buletinul, diploma de licență/ master, abonamentul la sală, carte de credit și chiar semnătura.

Datele sunt criptate și au aceeași valoare juridică în fața autorităților precum documentele oficiale emise de state.

În plus, la propunerea lui Alin Mituța, portofelul digital va conține și semnătura electronică gratuită pentru toți cetățenii europeni, ceea ce e un pas important înainte pentru a elimina procedura complexă și costul aferent semnăturii electronice.

„Nu mai trebuie, spre exemplu, să mergi la o firmă care vinde semnatura electronică si sa plătești pentru ea. Poți inclusiv semna contracte direct din portofelul digital. Tu nu poți normal stoca cartea de identitate sau pașaportul în telefon și să aibă o valabilitate juridică”, a explicat eurodeputatul pentru PRESShub.

În schimb, documentele oficiale pot fi stocate pe telefon, în formatul portofelului digital, și se poate interacționa direct cu instituțiile statului. Nu mai e necesar statul la ghișee.

„Dar cel mai important element este faptul că decizia de a pune toate aceste acte în portofelul digital este voluntară. Cine vrea să meargă pe clasic, va continua să stea coadă”, conform lui Alin Mituța. 

Deci, orice fel de document care are o prezență electronică se poate stoca pe telefon. 

Citește și: Card sau cash? Țara condusă pe bâjbâite

Ce consecințe are portofelul digital: în ce măsură înseamnă control mai riguros al vieții românilor? De exemplu, George Simion afirmă că UE vrea sa ne controleze financiar și că ar trebui sa ne îndreptăm către plățile exclusiv în numerar.

„La orice informație care va fi stocată vom avea acces doar noi, nu și autoritățile. Este exclus, prin design-ul introdus în regulamentul proiectului, ca autoritățile să poată interveni. Nu vor știi unde vom face tranzacții, plăți, sau unde vom depune documentele’’, a explicat Alin Mituța.

Ce riscuri de securitate ridică portofelul digital? Când avem toate documentele într-un singur loc, ce șanse sunt ca acestea să fie furate?

Portofelul digital este mai sigur chiar și decât practica de a ține documente electronice pe telefon. Alea nu sunt deloc sigure. Oricine îți poate accesa, din albumul personal, poza din buletin și să îți fure datele de pe cardul de credit, potrivit lui Alin Mituța.

„Într-adevăr, hackerii pot sparge orice fel de sistem. Au făcut-o pană și cu NASA. Dar aplicația este făcută într-o maniera securizată, după cele mai înalte standarde impuse de Comisia Europeană și de către companiile care fac antivirusuri sau soluții de securitate.

Deci, industria este asociată cu specialiști, ca să nu aibă impresia lumea că niște funcționari de la Bruxelles decid asta’’, afirmă coordonatorul din partea grupului politic Renew al proiectului legislativ privind portofelul de identitate digitală.

Este România pregatită pentru un asemenea proiect? 

Conform statisticilor, majoritatea românilor dispun de un telefon inteligent pe care poți instala aplicația. Prin urmare, răspunsul este da.

Când se va aplica concret portofelul digital? 

Regulamentul a fost aprobat în comisiile din Parlamentul European. Votul final va fi în februarie 2024, în plen.

Ulterior, se va publica și în jurnalul oficial al UE. Din acel moment, statele vor avea doi ani la dispoziție să îl implementeze, pe baza unor serii de criterii tehnice aprobate de Comisia Europeană.

Citește și: Card sau cash. Intră statul în intimitatea noastră sau vizează doar evaziunea fiscală?

Cum pot și eu să îmi fac portofel digital? 

Întâi de toate, îți descarci aplicația cu portofelul digital și îți creezi un cont. Pentru a fi folosit portofelul, identitatea fiecărui cetățean trebuie verificată. Ulterior verificării se va putea folosi aplicația. 

Această verificare va fi efectuată de o autoritate națională, desemnată de fiecare stat membru.

Există trei metode prin care poate fi verificată identitatea: fie o întâlnire fizică cu autoritatea desemnată, fie o întâlnire cu autoritatea în mediul online (Zoom sau altă platformă);  fie dacă ai carte de identitate electronică, o poți face direct așa. 

Aplicația va putea fi descarcată de pe orice tip de telefon inteligent. Precizez că identitatea digitală nu este impusă, e alegerea fiecăruia. Dar va facilita viața cetățenilor”, a explicat Alin Mituța pentru PRESShub.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Carmen Prodan
Carmen Prodan
Studentă în ultimul an la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, a fost asistent manager pentru numeroase evenimente culturale și a contribuit la diferite publicații atât în liceu, cât și în facultate. Între 2022-2023, a fost studentă Erasmus la Sciences Po Bordeaux.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cât mai costă să îți faci o casă? Exemple concrete de calcule

Prețul pe metru pătrat la construcția de locuinţe individuale...

Gara de Nord are de acum un sistem digital de informare extins

Sistemul digital de informare pentru călători a fost extins...

Liderul chinez Xi Jinping a a fost primit de Emmanuel Macron la Palatul Élysée

Liderul chinez Xi Jinping a început luni o vizită...