Ce poate dezvălui ecografia despre sănătatea ta

Data:

Ce poate dezvălui ecografia despre sănătatea ta. Ori de câte ori auzim termenul de ecografie, ne gândim în general la ecografia efectuată în timpul sarcinii pentru a produce imagini ale bebelușului nenăscut. Ecografiile au însă mult mai multe scopuri și pot detecta un număr mare de probleme de sănătate.

În comparație cu alte teste, ecografiile sunt extrem de sigure deoarece folosesc unde sonore pentru a crea imagini ale părților interne ale corpului. Pe lângă examinarea progresului dezvoltării fetale, ecografiile fetale sunt folosite pentru a detecta o serie de probleme medicale legate de inimă, ficat, glandele tiroide, ovare, abdomen, pancreas, oase sau rinichi.

De asemenea, efectuând o ecografie în Cluj sau în alte orașe, se pot identifica tumori în anumite părți ale corpului, tumori care nu se pot detecta cu radiografii. Ecografia este recomandată de medicul specialist care folosește imaginile pentru a detecta cauzele bolilor.

Ecografia și evidențierea aspectelor nevăzute

Ecografia are o varietate de utilizări, deși, cel mai adesea, este asociată cu sarcina. Poate fi cerută pentru a diagnostica durerea, umflăturile sau alte simptome. Spre exemplu, o ecografie poate ajuta la determinarea compoziției unei umflături, făcând distincția dintre un chist și o tumoare. Un chist este un sac umplut cu lichid, care este de cele mai multe ori benign.

O tumoare reprezintă o zonă de țesut complex care poate fi malignă sau benignă. De obicei, ecografia ajută la diferențierea dintre tumorile maligne și cele benigne pe baza formei, localizării și unui număr de alte caracteristici geografice. Atât chisturile cât și tumorile pot fi găsite în piele, țesuturi, organe și oase.

Ecografia reprezintă o parte standard a îngrijirii prenatale, oferă imagini ale viabilității creșterii fătului sau embrionului.

De asemenea, în cadrul abdomenului, ecografia poate ajuta la verificarea pietrelor la rinichi, a calculilor biliari, a bolilor de ficat și a cauzei durerilor de stomac. Se realizează mai multe imagini fixe pentru a reprezenta locația, textura și fluxul sanguin al fiecărui organ în parte.

Cum ajută în detectarea și monitorizarea afecțiunilor de mai multe tipuri

Oamenii nu sunt încă informați de problemele de sănătate pe care le poate detecta o ecografie. Iată câteva din ele:

  • Detectarea afecțiunilor musculo-scheletice: O ecografie poate detecta probleme legate de țesuturile moi, nervii, vasele de sânge și articulații, probleme care nu sunt ușor de detectat cu ajutorul unor radiografii. În principal, o ecografie ajută la detectarea bolilor musculare.
  • Detectarea afecțiunilor asociate cu sistemul circulator: Există ecografii destinate evaluării fluxului vaselor de sânge. Aceasta poate detecta blocajele și îngustarea arterelor, cheagurilor de sânge și plăcilor din vase.
  • Detectarea unor probleme abdominale: O ecografie poate detecta mai multe probleme digestive, probleme abdominale, inclusiv chisturi la nivelul ficatului, pancreasului sau splinei, calculi biliari, o splină anormală ca mărime sau cancerul la ficat.
  • Detectarea nodulilor la sâni: Cu ajutorul unei ecografii se poate face și examinarea sânilor. Aceasta are ca scop depistarea nodulilor mamari și anomaliilor. Medicii specialiști folosesc ecografiile pentru a evalua nodulii mamari, aceasta îi ajută să înțeleagă dacă un nodul este un chist sau o tumoare solidă. De asemenea, ajută la determinarea mărimii nodulului.
  • Examinarea tiroidei: Atunci când testul funcției tiroidiene este anormal, sunt folosite ecografiile pentru a verifica dacă glanda tiroidă este hipoactivă sau hiperactivă.

Ecografia este, în egală măsură, foarte bună pentru a examina cartilajul. Mușchii, tendoanele și ligamentele pentru a evalua articulațiile în ceea ce privește lichidul sau inflamația. Denumite ecografii musculo-scheletice, aceste examinări sunt adesea cerute pentru unele probleme articulare, precum simptome la nivelul gleznei, cotului, genunchiului, umărului sau încheieturii mâinii.

Din nou, natura dinamică a ecografiei este un avantaj pentru un diagnostic precis, deoarece se poate evalua zona în cauză în timp ce se mișcă și se poate urmări cum pacientul efectuează acțiunile care provoacă simptomele.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Gata cu acele pentru injecții. Plasturii speciali ar putea înlocui vaccinarea clasică

Gata cu acele pentru injecții. Un plasture de imunizare...

Doi oameni de bază ai fostului primar Tudorache se regăsesc pe listele PSD din Sectorul 1

Doi oameni de bază ai fostului primar Tudorache se...

Mesajul lui Florin Piersic: „Sunt viu” și asta datoria minunaților doctori care mă îngrijesc

Mesajul lui Florin Piersic, din spital, după o perioadă...