Ce salariu are o spălătoreasă care a plătit 5.000 de euro șpagă pentru angajarea la Spitalul din Botoșani

Data:

Ce salariu are o spălătoreasă care a plătit între 2.000 și 5.000 de euro șpagă pentru a se angaja la Spitalul Județean din Botoșani: „investiția” este recuperată în maximum un an.

Procurorii DNA susțin că la spitalul din Botoșani inclusiv pentru posturile din partea de jos a grilei de salarizare angajările se făceau doar pe baza unei mite consistente. Judecătorii au decis, vineri, a 10 din cele 11 persoane anchetate în dosar, pentru 75 de infracțiuni de luare de mită și trafic de influență.

Printre cei care au răspuns la întrebările procurorilor se numără și un fost manager al spitalului, dar și un director. Au fost făcute – printre altele – percheziții la Consiliul Județean, în biroul președintei, și la sediul PSD.

Rețeaua frauda concursurile pentru posturi în cadrul Spitalului Județean de Urgență Mavromati din Botoșani, spital din subordinea Consiliului Județean Botoșani.

Citește și: Ce salarii au grefierii care fac grevă pentru a primi măririle din 2018 încoace

Ce salariu are o spălătoreasă care a plătit 5.000 de euro șpagă

Pentru a obține un post de brancardier, îngriitor sau spălătoreasă, candidații trebuiau să ofere între 2.000 și 5.000 de euro, potrivit procurorilor DNA.

Contra acestei sume, o spălătoreasă de la Spitalul din Botoșani primește un salariu de bază între 2.550 și 3.092 de lei, conform grilei oficiale de salarizare.

La acesta se mai adaugă un spor pentru orele lucrate în zilele de sărbătoare, ce poate ajunge până la 800 de lei, un spor suplimentar de circa 212 lei, o indemnizație de hrană anuală de circa 300 de lei plus vouchere de vacanță.

În plus, o persoană care plătea „taxa” de angajare, primea un loc de muncă sigur, cu salariu sigur, din care mai poți fi dat afară doar dacă faci o greșeală majoră.

În plus, deși salariul nu pare mare, trebuie ținut cont că județul Botoșani este la coada clasamentului național al salariilor (pe locul 32), cu un salariu mediu de doar 3.456 de lei.

Cât primește un îngrijitor pentru șpaga dată

Îngrijitorii sunt în aceeași situație. Remunerația de bază variază între 2.748 și 3.103. Plus sporui, indemnizații și vouchere similare.

Salariul de bază pentru un brancardier ajunge până la cel mult 3.190 de lei, în cazul unui brancadrier la UPU, potrivit grilei de salarizări a Spitalului Județean de Urgență Mavromati din Botoșani.

Acceptau și bijuterii, nu doar bani

În urma anchetelor efectuate de Direcția Națională Anticorupție Suceava, 11 persoane, printre care medici, asistenți și chiar foști șefi ai Spitalului din Botoșani au fost reținute și 4 au intrat sub control judiciar. Doar 10 au fost arestate preventiv.

Citește și: Zece din cei 11 angajați de la Spitalul Judeţean Botoșani au fost arestați pentru 75 de infracțiuni

Acestora li se aduc acuzații de luare de mită, trafic de influență sau folosirea de informații confidențiale. 10 dintre cei 11 reținuți au fost arestate preventiv pentru 30 de zile.

Însă cei care se ocupau de alocarea locurilor de muncă nu se mulțumeau doar cu bani. Aceștia erau de acord să fraudeze concursurile de promovare sau de angajare și pentru bijuterii.

DNA spune că faptele din anchetă au fost comise începând din anul 2018.

Persoana care dorea să prindă un loc la acest spital trebuia să apeleze la un interimar al celor din comisiile de concurs. Condiția de angajare era simplă. Candidatul trebuia să obțină cel puțin nota 7 la proba scrisă. Însă cei care achitau înainte aceste „taxe” primeau subiectele, dar și rezolvările.

Interceptări din dosarul șpăgii pentru angajare

Procurorii au făcut publice și câteva înregistrări ale convorbirilor dintre candidați și persoanele care se ocupa de această schemă de fraudare a concursurilor de angajare sau cu alți membrii de familie sau prieteni.

„Ca asistent și ca să intri brancardier sau infirmier e între … îți spun eu prețurile că le-am aflat. Îi între 7.000 și 10.000 și ca să intri îngrijitor, spălătoreasă e între 3.000 și 5.000 sau 7.000, ceva de genul.

….îți repet, în ziua de azi nimic nu e pe gratis, mai ales un post la bugetari … și salariu frumos.”

„…aici, fără 8 mii de euro, 10 mii, nu intri!”, „…bani la greu, trebuie să dai” „….să intre în sistem, după care îi mai ușor să faci alte manevre….”, se arată în referatul DNA.
(…)

„Fată, nu fi proastă, 15.000 de euro sunt bani”

„Eu îți zic un lucru, … colega mea i-o cerut 15.000 de euro la Pediatrie la Botoșani… …Înțelegi, da? Și i-am zis. Fată, nu fi proastă, 15.000 de euro sunt bani. …… 15.000 de euro la ora actuală îs 750 de milioane. ….. tu tre să muncești 2 ani fără să mănânci, fără nimic. ….. ca să scoți banii aia înapoi. Eu n-aș da în viața mea. Deci eu îți spun….”

„…mie mi s-o propus cu bani. Ți-am zis la …la așa. 4 mii, 4.000 de euro mi-o cerut….”

„….punem hai, 5.000 de-o parte, când o plecat acum 2 ani, șpaga să dai la spital era vreo 5.000 de euro…..Acum tu știi cât e, tu? Cică, 10.000 de euro,…”.

„…E vorba de la 3.000 de euro, ajunge… ăăă… pentru șofer și 10.000 și…”

„…am un băiat student, într-adevăr, 10.000 de euro o dat anul trecut, care a lucrat cu dânsu’….”

„…dar când mi-o zis ce prețuri sunt, ……i-o zis cât îi cere, de exemplu, dacă sar pune în legătură cu cineva. …De la 10.000 de euro în sus”.

„….Deci te strânge în spate. Infirmier, a dat vreo 7.000, 8.000 de euro, asistent medical 10-15.000 de euro, ,…. te doare capul. Ești descurajată să mai citești ceva sau să mă înțelegi?”, se mai arată în document.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
40 COMENTARII
  1. Ye fain cu hoții. Yo sunt bolnav cu picioarele și, hoții de la Ambulator Sf Ioan Suceava mătin pe „asteptare” de o lună
    Am trimitere la Urologie și Chirurgie vasculară.
    După, urmează programarea, ( care, va fi probabil, pe la vară. Acești hoți, nu merită să trăiască.

    • Corect , cei care vor să trăiască și au , dau , ceilalți care vor să trăiască , dar nu au , nu dau și așa mor , selecție naturală , din păcate pe asta se bazează , sunt destui cei care au și dau

  2. Nu se întâmplă doar la Botoșani,ci la majoritatea spitalelor din țară,chiar și în orășelele mici.In România s-a generalizat fenomenul;există cam în toate instituțiile statului. Mulțumim din inimă președintelui (sau sa zic „conducatorului iubit”?) și clasei politice!

    • Pai ia vezi că la Botoșani erau implicați d ela PSD ,ce treabă are Johannes că văd că acolo bati ,prinde unde este PSD la conducere e corupție cât cuprinde ,peste tot ,e că o molima .

  3. In Gorj sunt aproximativ 60 de posturi de asistent și nu le scoate nimeni la concurs. Angajerile se fac pe pile puternice la politicieni și / sau cu bani. 1 post de asistent este 20.000 mii euro. Un post la spălătorie minim 5000 euro. …..

  4. Treceți si pe la Drobeta Turnu Severin… aceleasi prețuri sunt si aici pentru angajare , mai greu e sa gasesti persoana de contact si filiera e aceeasi merge pana la Aladin Georgescu seful Consiliului Judetean.
    P.S. 90% din doctori si asistenti sunt detinatoari de certificate de handicap care se stiu cu ce beneficii vin.

    • Incredibil!! La fel și la Tgjiu!! Consider ca aceasta situație e la nivel național!! Nimeni nu face nimic…în tara asta!!!!🤦‍♂️

  5. In București este lege căci doar pe bani și partide politice se fac angajări în Spitale …Să începem cu Spitalul Filantropia..nici nu îți trebuie carte dacă ai nume mari pentru angajare ..Asistente pe bandă rulantă…

  6. Nu e de mirare. Fenomenul a apărut datorită condițiilor de angajare (salarii,sporuri,lipsa criteriilor de performanță, siguranța postului,etc ) din sistemul bugetar ,in comparație cu sistemul privat.Sunt de vina condițiile create și cei care au creat aceste condiții prielnice.E că și cum ai semăna grâu și uzi ogorul și te miri de ce răsare grâul.Solutia o reprezintă schimbarea condițiilor de angajare și atragerea răspunderii personale a angajatului (nu a angajatorului) pt tot ce face acesta în numele angajatorului.

  7. Așa este și în Argeș ….și este generalizat !! Toată România!!! Cine da mai mult,intra !!! Cine nu are lucreaza in altă parte!!!

  8. Ne mai miram de ce pleaca toti din tara..Raman astia vare dau spagi si se uite pe youtube cum se face o operatie :)).La toate spitalele se dau spagi ptr angajare.Si in Bucuresti si in Ploiesti.

  9. Un” fleac”… intr-un an își recupera șpaga dar fără să mănânce, fără să plătească facturi, doar să hiberneze. Ar trebui să fie arestat și șpăguitorul și condamnat cu executare pentru vina de a fi idiot.

    • Foarte corect, așa ar trebui să procedeze și cel care primește și cei care dau.
      Sa se termine mafia asta.
      Ce fac cei mai de sus ????, adică care că tot spagagii sunt toți.
      O TARA DE CACAT RAD TOTI DE NOI.
      MAI BINE SA NE IA PUTIN CA NU VA CARAI NIMENI VA MUNCI CUM SE MUNCESTE MORMAL.

  10. Si la Suceava e altfel …? Poate sunt mai performanti iar plicul pentru angajare este mai plin…
    In toate institutiile de stat se fac angajari prin pile , relatii, plicuri consistente , altfel nu se obtin posturile ….ce nu e clar nu se stie …?

  11. Încă odată , Botoșaniul și partea Moldovei arată cât de slaba și cât de proasta pregătită este.
    Normal, șpagă trebuia sa fie mult mai mare.
    Românurilor, sunteți niște idioți.
    Sper ca EU sa va dea drumu in Schengen și sa va dispersați. Sunteți niște entități fără cultura so fără nici un fel de urma de umanitate !!!!
    România ar fi mult mai buna fără romani….

    • Fără români ca tine. Daaaa !! Vezi-ți de troaca ta și nu mai jigni un popor întreg, că nu te-a deranjat nimeni, necioplitule !

  12. Încă odată , Botoșaniul și partea Moldovei arată cât de slaba și cât de proasta pregătită este.
    Normal, șpagă trebuia sa fie mult mai mare.
    Românurilor, sunteți niște idioți.
    Sper ca EU sa va dea drumu in Schengen și sa va dispersați. Sunteți niște entități fără cultura so fără nici un fel de urma de umanitate !!!!
    România ar fi mult mai buna fără romani….

    • Ești supărat, Mariusică? Ai călcat în ceva de Moș Niculae și -ai dormit la ghenă?. Sictir, bă căzătură,. Pe tine nu te-aș ajuta nici dacă ar striga altu’ Help în locul tău!!

  13. În București să vezi ce șpăgi se dau la angajare!!!Botoșani, pistol cu apă. În București șpăgile sunt cel puțin duble, dacă nu triple ca în Botoșani. Merge vorba că se cer 30.000 euro în Spitalul Județean Ilfov pentru post de asistent medical, iar la București se negociază de la 60.000 la 45.000.

  14. Puneti burta pe carte ,învățați,ca să știți și virgulă unde vine și nu mai aveți nevoie de șpagă. În legătură cu dosarul DNA..să vedem ce zice instanta ..să nu uităm ,că vin alegerile!

  15. Ha ,ha pai cam asa sta treaba în toate spitalele faceți un control mai amănunțit și la Bârlad și restul spitalelor !!!

  16. Puneti cate un acoperit in toate spitaleke,incepeti cu Bucurestiul.Si o sa arestati un sfert din sistemul sanitar..zic si eu

  17. Cum naiba să mai facă treabă ca lumea cineva care s-a angajat pe șpagă. Normal că îl doare în cot și face cît să nu fie dat afară, ca să recupereze șpaga dată. Ar trebui arestați și ăia care au dat șpaga, nu doar cei care pretins. Eu așa știu că e legea: e pedepsit și ăla care dă șpagă, nu doar ăla care cere.

  18. Pai de ce dati spaga mamalailor?!!!
    Sunteti prosti gramada, cand vrei sa te angajezi si cere spaga, alerteaza politia, procuratura, banii se marcheaza, spapagarul la puscarie.
    Nu am dat in viata spaga, mai ales la doctori, m-am angajat pe post, am fost competent, m-am internat si am fost tratat corespunzator, vazand cum fraierii scoteau bani din buzunar sa dea la doctor, ba voi sunteti sanatosi la cap???!!°°°

  19. Foarte corect, așa ar trebui să procedeze și cel care primește și cei care dau.
    Sa se termine mafia asta.
    Ce fac cei mai de sus ????, adică care că tot spagagii sunt toți.
    O TARA DE CACAT RAD TOTI DE NOI.
    MAI BINE SA NE IA PUTIN CA NU VA CARAI NIMENI VA MUNCI CUM SE MUNCESTE MORMAL.

  20. Hahaha, veniți la Neamț, să faceți niște controale! Angajați pe pile și relații, cu spate PNL! La fel, șpăgi de mii de euro, în rest, fini, cumetri, nași și alte neamuri! Manager și directori numiți pe viață! Botoșaniul e pistol cu apă!…

  21. Tot sistemul de stat funcționează la fel: șpagă la pile și relații ca să primești un post.
    În general se aranjează concursul dinainte pt.cine dă,examenul fiind doar teatru,fie,dacă e un post care nu se caută,din diverse motive( plătit prost,muncă multă și epuizată,încât toți pleacă),în primele 3 luni de probă trebuie să dai șpagă,altfel zbori !
    Trist,căci și în sistemul privat sanitar s-a ajuns să se angajeze pe șpăgi și relații,deși salariile sunt mai mici că la stat.
    Celor care nu avem asemenea sume de dat ca șpagă nu ne rămâne decât să ne lăsăm familiile,copii și părinți neputincioși…și să plecăm sclavi printre străini,că să nu murim de foame în propria țară !
    Asta e România : țară vândută hoților !!

  22. Angajările cu șpagă de mii de euro se fac de cel puțin 10 ani și la Maramureș.20-25 mii euro pentru medici ,15 mii euro pentru postul de asistent medical,7 mii euro pt infirmier.Toată lumea știe și toată lumea se face că plouă.Ce s- DESCOPERIT la Botoșani e vârful icebergului.La fel e în toată țara. ÎN ULTIMII ZECE ANI ,ÎN SISTEMUL MEDICAL DE STAT S-AU FĂCUT NUMAI ȘI NUMAI ANGAJĂRI PE BAZĂ DE ȘPAGĂ.Cine crede altceva , trăiește intr-o lume paralelă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Programatorul din Londra care te ajută să verifici tot ce cumpără statul român

Radu Ciocan a plecat în Londra de aproape 10...

Nicușor Dan acuză mafia imobiliară din București, care intimidează prin procese în care cer despăgubiri uriașe

Nicușor Dan acuză mafia imobiliară din București, despre care...

A treia cea mai mică speranţă de viaţă din UE este în România

A treia cea mai mică speranţă de viaţă din...

Tudorache „Diamante” s-a asociat cu Oday Yassin, rudă cu moștenitorul lui Omar Hayssam | Aktual24

Tudorache „Diamante” s-a asociat cu Oday Yassin. Fostul primar...