Aproape 600 de schelete descoperite la Iași. Erau în 6 gropi comune

Data:

spot_img

Aproape 600 de schelete și fragmente osoase au fost descoperite în ultimele săptămâni în gropi săpate în spatele Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Surse din rândul istoricilor şi arheologilor ieşeni vorbesc de rămăşiţele a 500 – 600 de persoane, cel mai probabil soldaţi germani din cel de-Al Doilea Război Mondial, care au fost scoase din şase gropi comune.

Cifra s-a dublat practic în câteva zile: la sfârşitul lunii trecute numărul scheletelor descoperite era de circa 300. Descoperirea s-a făcut în timpul săpăturilor pentru construirea unui nou cămin studenţesc, în complexul Titu Maiorescu, în spatele cantinei studenţeşti.

Pe fir a intrat și Parchetul Militar

În acel moment, în locul muncitorilor, pe şantier au fost trimişi arheologii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, iar lucrările pentru construirea căminului au fost sistate.

Şi, cum între schelete s-au găsit şi tăbliţele unor soldaţi germani, Parchetul de la lângă Tribunalul Militar Iaşi a deschis un dosar de anchetă. Procurorilor le revine sarcina de a afla cum au murit acei oameni din gropile comune şi în ce împrejurări.

Acesta este şi motivul pentru care procurorii militari, singurii care ar putea oferi informaţii oficiale despre descoperirea macabră din Copou, refuză să ofere detalii.

Citește și: Procurorul Mihăilă, fost cercetat, arestat și achitat, numit șef peste infracțiunile de mediu din România

„Au fost găsite, într-adevăr, nişte însemne militare. Acesta este motivul pentru care am preluat noi cazul. Se continuă cercetarea la faţa locului, nu s-a clarificat toată situaţia”, a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi, prim procurorul militar adjunct Codrin Sîrcu.

Ar fi vorba de soldaţi germani din Al Doilea Război Mondial, confirmă rectorul UAIC, prof.dr. Tudorel Toader, care explică mai departe: „Acolo se construieşte un cămin studenţesc cu 200 de camere.

Lucrările au fost sistate, dar sperăm că nu vor fi mari întârzieri. Arheologii continuă activitatea de descărcare arheologică, sub supravegherea procurorilor militari şi sub paza jandarmilor”.

Citește și: A vrut sau n-a vrut Iohannis să se vadă cu V. Orban?

În gropile comune, cadavrele par să fi fost aruncate de-a valma. Unele victime par să fi fost împuşcate. Altele prezintă semne de amputare.

Nu e clar cum au murit

E însă greu de spus în acest moment dacă au fost executaţi sau în ce împrejurări au apărut acele gropi comune”, spun unii istorici de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, care argumentează că amputaţiile puteau fi urmarea unor răni infectate, iar rănile provocate de gloanţe ar fi putut fi semn că au luptat pe front, dar nu şi explicaţia morţii acelor soldaţi.

De la o zi la alta, numărul scheletelor dezgropate şi scoase din şase gropi comune creşte. Surse din rândul istoricilor şi arheologilor susţin că ar fi deja vorba de 500 – 600 de schelete şi rămăşiţe umane. Toate acestea, sunt transportate la Institutul de Medicină Legală. “Sunt foarte multe”, confirmă surse din Institutul de Medicină Legală Iaşi.

Continuarea, în Ziarul de Iași


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Milionarii plajelor refăcute de stat cu un miliard de euro

PressHub.ro a avut curiozitatea jurnalistică să verifice și să...

Școlile din zonele afectate de inundații vor adopta învățământul hibrid, anunță ministrul Educației, Ligia Deca

Școlile din zonele afectate de inundații vor adopta învățământul...