Procurorul Mihăilă, fost cercetat, arestat și achitat, numit șef peste infracțiunile de mediu din România

Data:

Procurorul Mihăilă a fost numit marti, 10 octombrie 2023, în funcția de șef al Biroului de combatere a infracțiunilor de Mediu din cadrul Secției de Urmărire penală a Parchetului General. Delegarea a fost dispusă, în unanimitate, de Secția pentru procurori a CSM, la propunerea șefului PICCJ, procuror Alex Florența.

Aurelian Mihăilă a fost trimis în judecată în urmă cu 9 ani de DNA într-un dosar al fugarului Sebastian Ghiță, dar și cercetat de procurorii anticorupție în urmă cu 17 ani.

În februarie 2022, fostul adjunct al șefului Parchetului Curții de Apel Ploiești Aurelian Mihăilă a fost propus de procurorul general Gabriela Scutea șef al unui serviciu din Parchetul instanței supreme.

Atunci propunerea s-a lovit de refuzul Secției pentru procurori a CSM.

Un an și jumătate mai târziu, Mihăilă a devenit șef peste toate dosarele de Mediu, în condițiile în care raportul din 2020 al SRI arată că infracțiunile de mediu, de la importul de deșeuri până la defrișările iresponsabile reprezintă amenințări la siguranța națională.

Citește și O fetiță a fost lăsată să zacă pe jos, în mijlocul clasei, la o grădiniță din Capitală

Cine este procurorul Mihăilă

 În şedinţa din 28 martie 2016, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât suspendarea din funcţie, procurorului Liviu Mihail Tudose, procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti şi a lui Aurelian Mihăilă, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, ca urmare a arestării preventive a acestora.

Potrivit DNA, Mihăilă era acuzat de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și de cercetare abuzivă.

Mihailă nu era la prima urmarire penală pentru infracțiuni de corupție. Ca dovadă stă o notă a Serviciului de Inspecţie Judiciară nr.113/99/SIP/2006, privind apărarea reputaţiei profesionale a lui Mihăilă, pe atunci prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Vălenii de Munte.

Citește și: Procuror cercetat de DNA într-un dosar al lui Sebastian Ghiță, promovat șef peste dosarele de mediu la Parchetul General

Dezbatere amânată

La momentul respectiv, Plenul CSM a dispus amânarea analizării notei Serviciului de Inspecţie Judiciară nr.113/99/SIP/2006, privind apărarea reputaţiei profesionale a lui Mihăilă, „până la finalizarea urmăririi penale de către Departamentul Naţional Anticorupţie”.

Într-un final, Mihăilă a fost achitat definitiv, după ce controversata Secție specială a retras apelul care fusese formulat de DNA la decizia de achitare pronunțată de instanța de fond.

În martie 2016, Aurealian Mihăilă a fost arestat preventiv, apoi plasat sub control judiciar de către DNA în dosarul în care Sebastian Ghiță a fost judecat alături de foști șefi din poliție și parchete din Prahova.

În vara anului 2013, Aurelian Mihăilă, în calitate de procuror general adjunct al Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, ar fi permis ofiţerului de poliţie Constantin Ispas accesul la informaţii ce nu erau destinate publicităţii, în scopul obţinerii unui folos necuvenit pentru Ispas care, intrând în posesia informaţiilor printr-un demers nelegal al procurorului general adjunct, a folosit, de asemenea, în afara cadrului legal, datele obţinute, urmărind accederea în funcţii de conducere în cadrul MAI, arăta DNA.

În 28 iunie 2019, Sebastian Ghiță și foștii șefi din poliție și parchete din Prahova au fost achitați de către instanța supremă în acest dosar de corupție, după ce controversata Secție specială a retras apelul care fusese formulat de DNA la decizia de achitare.

Astfel, decizia de achitare dată în faza de fond a procesului pentru fostul parlamentar și pentru ceilalți acuzați din dosar a rămas definitivă.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Tenerife pentru bugete mici și planuri mari

Tenerife pentru bugete mici. Insula situată în arhipelagul Canarelor...

Măsură radicală luată de Marea Britanie: deportarea imigranților ilegali din Rwanda

Deportarea imigranților ilegali din Rwanda este o măsură radicală...

Liberalul Costel Alexe despre partenerii de alianță: Doar PSD rămâne același partid infect

Liberalul Costel Alexe despre partenerii de alianță: „Oamenii se...

Două piețe din Timișoara, modernizate după sărbătorile pascale

Două piețe din Timișoara, modernizate. Cu investiții în derulare...