Cine administrează afacerea cu bătrâni din casa groazei din Târgu Mureș

Data:

spot_img

Cine administrează afacerea cu bătrâni din casa groazei din Târgu Mureș: Asociația Re-Min, care se ocupă de centrul rezidențial din localitatea Bărdești (Mureș), unde joi au fost găsite în condiții inumane mai multe persoane cu dizabilități, are ca membri fondatori pe Cosmin Ionuț Păpuc și pe Roxana Cristina Dădălău.

Președinte al asociației este Carmela Păpuc, potrivit datelor oficiale ale Ministerului Justiției. Cosmin Păpuc și Roxana Dălălău sunt angajați ai penitenciarului din Târgu Mureș, funcționari speciali.

30 de persoane, în condiții groaznice

Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ), organizația care a descoperit și „azilurile groazei” din Ilfov, a dezvăluit imagini șocante din centrul rezidențial din Bărdești, unde erau tratate în condiții mizerabile 30 de persoane cu dizabilități.

Georgiana Pascu, de la CRJ, a fost sesizată printr-o plângere de o persoană care avea un aparținător în centru, iar când a mers acolo a găsit opt persoane la subsolul clădirii.

„În jurul orelor 13.00 am ajuns aici, poarta era închisă cu un lanţ gros şi cu un lacăt, am solicitat deschiderea porţii şi ne-a fost permis accesul în interior. Undeva în partea stângă erau nişte scări care coborau în subsol, am întrebat ce este acolo, ni s-a spus că este spălătoria, am coborât la subsol.

Prima încăpere într-adevăr este o spălătorie, erau mai multe maşini de spălat care funcţionau, iar în spatele acestora era o perdea de plastic în spatele căreia erau ascunse mai multe persoane cu dizabilităţi într-o stare gravă.

Era o cameră plină cu materiale de construcţii, ferestrele erau acoperite cu saci de plastic, dar cel mai important este că persoanele acestea zăceau pe saltele murdare de urină, fecale, sânge, iar o tânără se afla în stare gravă de malnutriţie, era acoperită de muşte, o alta plângea şi cerea apă.

În aceeaşi cameră mai era o doamnă şi un domn în vârstă pe două saltele murdare care la momentul la care ne-am apropiat s-au speriat foarte tare. Între timp a coborât un alt tânăr rezident care ieşise de acolo şi care ne-a confirmat faptul că stau închişi de mai mult timp în acest susbol”, a explicat Georgiana Pascu, pentru publicația Zi de Zi.

Citește și: Cine sunt judecătorii care i-au scăpat pe securiștii care l-au anchetat până la moarte pe inginerul Gheorghe Ursu

Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ) a descoperit 30 de persoane cu dizabilități cazate în condiții inumane într-un imobil, Căsuța Lu’ Min, din comuna Bărdești, județul Mureș și a alertat autoritățile la 112.

„Ca urmare a uneia dintre multele sesizări pe care CRJ le primește în mod constant cu privire la tratamentele inumane și degradante în care sunt ținute persoanele cu dizabilități intelectuale și psihosociale, astăzi, 27 iulie, CRJ a efectuat o vizita de monitorizare neanunțată la Centrul de îngrijire și asistență Căsuța Lu’ Min din localitatea Bărdești, județul Mureș”, arată CRJ pe Facebook.

Cine administrează afacerea cu bătrâni din casa groazei din Târgu Mureș: vicepreședinta asociației a lucrat la Direcția de Asistență Socială Mureș

Vicepreședinte al asociației Re-Min este Theodora Păcurar. Ea e fost angajată din 2009 până în 2013 și apoi din 2022 până în prezent, la DGASPC Mureș,. Inițial ca inspector, azi este consilier superior, funcție pentru care a primit anul trecut 8.900 de lei pe 3 luni de activitate.

DGASPC Mureș susține, contactată de PRESShub, că angajata sa a ieșit din asociația Re-Min în 2019 și nu știe ce s-a mai întâmplat de atunci.

„Am vorbit cu ea și ne-a transmis că în 2019 a făcut o cerere să nu mai figureze ca vicepreședinte al asociației Re-Min. Nu știe ce s-a întâmplat mai departe, dacă instanța i-a aprobat schimbarea de statut”, ne-a declarat Doru Constantin, purtătorul de cuvânt al DGASPC Mureș.

În Monitorul Oficial nu apare vreo modificare la statutul asociației amintite.

Nu poate vorbi

Roxana Cristina Dălălău a primit cadou în 2020 un autoturism Mecedes GLK fabricat în 2015. Ea deține 20% din societatea civilă profesională de asistență socială „Albu și asociații” Târgu Mureș pentru care a primit în 2020 12.000 de lei.  

Angajata penitenciarului ne-a transmis că nu poate să ne dea informații despre caz. „Sunt în timpul serviciului, nu pot să vorbesc, o zi minunată vă doresc”, ne-a transmis angajata penitenciarului Tg Mureș.

Din declarația de avere pe 2022 a lui Cosmin Ionuț Păpuc rezultă că acesta a închiriat casa în care au fost descoperiți bătrânii neîngrijiți asociației Re-Min, asociație pe care o și conduce, cu 1.200.000 de lei pe an, adică 20.000 de euro pe lună.

Alți 1.200.000 de lei provin de la o altă adresă din Târgu Mureș, tot din chirie. La adresa respectivă figurează o pensiune.

40.000 de euro/lună din chirii

Astfel, Cosmin Păpuc a declarat venituri lunare de 40.000 de euro anul trecut din chirii, în condițiile în care în declarația de avere are trecut un apartament de 71 mp situat în Târgu Mureș.

Citește și: Nivelul de ignoranță istorică al judecătorilor este stupefiant în cazul Ursu

Ce a descoperit CRJ

– Echipa a constatat că, pe lângă cei 23 de beneficiari ai centrului cazați în camere, în subsolul clădirii erau ascunse în spatele unei perdele de plastic, printre grămezi de moloz, materiale de construcție, saci de haine, echipamente medicale vechi, 4 persoane cu dizabilități grave care zăceau culcați pe saltele murdare de fecale, urină și sânge, cu muște pe ele, care nu se puteau apăra și nu puteau cere ajutor (nonverbale și incapabile a se deplasa).

– „Una dintre persoane era în stare avansată de malnutriție (piele și os), cu leziuni la nivelul șoldului, acoperită de muște, mirosind puternic a fecale.

– O altă persoană din subsol era acoperită de fecale și sânge la nivelul feței și a mâinilor.

– Celelalte 2 persoane nu se puteau mișca și nu puteau să comunice, fiind deosebit de speriate când am încercat să ne apropiem de ele

– La orele 13:30, imediat după ce am văzut persoanele din subsol, am cerut de urgență ajutor la 112.

– Până la sosirea echipajelor de poliție și salvare, am mai identificat o persoană care locuia în subsol, dar care se putea deplasa și ieșise din acel spațiu, la parterul imobilului

– După aproximativ 4 ore, la sugestia unui rezident și pentru că nu puteau fi identificate fizic toate persoanele, am mai identificat o cameră în spatele bucătăriei, fără clanță, pe care era un afiș pe care scria Materiale de construcții. Am solicitat deschiderea ușii și am constatat că dincolo de aceasta mai era câteva încăperi în care am găsit alte 2 persoane aflate în stare gravă, blocate într-o cameră de aproximativ 3 m2, fără aerisire, fără iluminat, într-un pat. Accesul către acest spațiu era blocat printr-o masă de metal pe care erau așezate cărămizi.

– Am solicitat din nou serviciul de ambulanță pentru aceste 2 persoane

– Am continuat dialogul cu ceilalți beneficiari, unii dintre aceștia menționând că au fost legați, amenințați, bătuți de către personalul și conducerea centrului, prezentând leziuni specifice legării la nivelul mâinilor.

– Ca urmare a dialogului cu alți rezidenți am apreciat că se impune o evaluare a stării de sănătate a tuturor persoanelor din acest centru, ceea ce ne așteptăm să se întâmple în următoarele ore.

După mai mult de 8 ore s-a dispus evaluarea medicală și relocarea tuturor rezidenților, centrul fiind acum închis”, mai arată CRJ.

Pe acest caz s-a autosesizat și DNA. „Pe rolul DNA a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect săvârșirea de către funcționari publici a unor presupuse infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în legătură cu licențierea/supravegherea activității unui centru de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități din județul Mureș.

Urmărirea penală se desfășoară cu privire la faptă („in rem”), prin urmare, în acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat”.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
4 COMENTARII
  1. Azilele groazei din România, în atenția ONU. Mesajul tranșant al Comitetului împotriva Torturii(…)____––____probabil ca -iohanis si haitele- nici acum nu realizeaza cum este privita Romania, mai mult, cred ca ei se distreaza si-i baga la origini pe aia de la ONU, ba se simt chiar indignati ca cineva le atrege o asa atentie, precum zegreanu, „indignat” ca UE a indraznit sa spuna judecatorilor romani sa nu ia in considerare prescriptia impusa de alde zegreanu, iar motivatia aceste prescriptii este simpla: in cele 5 mii de dosare prescrise, exista multa plevusca(praful in ochi, sau fumigene zegrene) , dar 30-50 dosare sunt ale unor indivizi care au talharit cel putin un milion euro(indivizi, deobicei, cu functii inalte) si care au contribuit cu zeci de mii de euro, la buzunarele lui zegrea si restul banditilor imbracati in blanuri de oaie (robe) si care acum, pot deveni impredictibili, fie ca-i denunta pe asa-zisii judecatori, fie ca le cer banii inapoi, chiar si mai grav, ca acesti indivizi, putrezi de bogati, NU pot justifica niciun sfert din averile „dobandite”, tocmai pentru ca acestea sunt ridicate prin cardasie cu marii devalizatori ai tarii, supervizati de marele bandit, iohanis…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related