Cine sunt noii șefi ai ASF: un protejat al PSD, cu funcții înalte, doi deputați PNL și fostul soț al Olguței Vasilescu

Data:

spot_img

Cine sunt noii șefi ai ASF: un protejat al PSD, care a fost numit în funcții înalte în mai multe guverne, inclusiv între cele controlate de Liviu Dragnea, doi deputați PNL, care vor merge la Autoritatea de Supraveghere Financiară direct din Parlament, și un acționar la o firmă închisă chiar de către ASF. Patru membri din conducere și-au păstrat mandatele deținute anterior.

Cine sunt noii șefi ai ASF: Alexandru Petrescu, vizat de mai multe scandaluri

Noul președinte al Auorității de Supraveghere Financiară (ASF) este Alexandru Petrescu, care își mută practic miroul de la Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), unde era de asemenea președinte. La ASF, în schimb, salariul este mai mare (peste 75.000 de lei pe lună a câștigat fostul șef) și beneficiile sunt mai multe (16 salarii pe an).

Alexandru Petrescu, considerat multă vreme omul lui Codrin Ștefănescu, este obișnuit cu funcțiile înalte. A fost director al Poștei Române între 2012 și 2017, ministru al Economiei și ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat în guvernul Grindeanu (2017), ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale în Guvernul Dăncilă (din noiembrie 2018).

În 2015, a fost președinte al Consiliului de Administrație al S.N. C.F.R. Călători S.A., potrivit Economedia. Alexandru Petrescu a fost licențiat în economie la University of Wales, fiind specializat în Business Administration. A deținut la Londra mai multe poziții de conducere în sistemul financiar-bancar.

Scandalurile în care a fost implicat Alexandru Petrescu

Cine sunt noii șefi ai ASF
Cine sunt noii șefi ai ASF

În octombrie 2014, când era director al Poștei Române, instituția a fost implicată într-un scandal în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, după ce bucureștenii au găsit în cutiile poștale pliante electorale cu mesaje precum: „Klaus Iohannis vrea să îți Taie Pensia!”, Traian Basescu îl susține și îl voteaza pe Klaus Iohannis! și ‘Doar Ponta protejează pensiile!’, a scris atunci HotNews.ro. 

În februarie 2017, când Alexandru Petrescu ocupa funcția de ministru al Economiei în Guvernul Grindeanu, Curtea de Conturi arăta într-un raport că Petrescu ar fi încasat în mod nelegal bonusuri în valoare de 236.864 de lei (peste 53.000 de euro) c director general al Poștei Romane.

În noiembrie 2017, Corpul de Control trimis de noul director general interimar al Poștei Române la filiala Poșta Română Broker de Asigurare a găsit mai multe neregulile, care au făcut obiectul unei plângeri penale, trimise la Direcția Națională Anticorupție.

Citește și: Cum a dizolvat One United Properties asociația care i-a contestat autorizațiile de construire

Doi deputați PNL, din Parlament direct pe funcții bine plătite la ASF

Prim-vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară a fost ales, pentru următorii 5 ani, Gabriel Avrămescu, care a devenit deputat PNL în 2020. Anterior, lucrase la Cancelaria Primului Ministru Ludovic Orban, unde a ajuns de la Prefectura Galați.

A mai fost director general al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Galați și director executiv la Direcția Servicii Interne din ANAF.

Tot direct din Parlament a venit la ASF, ca vicepreședinte al sectorului instrumente și investiții financiare, pentru următorii 5 ani, Gabriela Horga, deputată PNL de Giurgiu.

Gabriel Avramescu, deputat PNL
Gabriel Avramescu, deputat PNL

Cine sunt noii șefi ai ASF: Firma lui Cristinel Mititelu, închisă chiar de către ASF

Cristinel Mititelu a devenit vicepreședinte pentru sectorul asigurări-reasigurări, practic cel care a generat cele mai mari scandaluri în ultimii ani, prin falimentele City Insurance și EuroIns.

Mititelu a condus BCR Asigurări de Viață până în 2017. A înființat, în 2018, alături de alte trei persoane, compania Optimus Fintech, pentru intermedieri financiare. 

În octombrie 2022, deci cu un an înainte de actuala sa numite în conducerea Autorității pentru Supraveghere Financiară, ASF a anunțat că a aplicat Optimus Fintech sancțiunea avertisment și că a suspendat autorizația de funcționare, „în vederea efectuării demersurilor necesare pentru retragerea la cerere a autorizației de funcționare, dar nu mai mult de 180 de zile”.

Ulterior, în martie 2023, ASF, al cărui vicepreședinte a devenit acum Cristinel Mititelu, a anunțat că a retras autorizația companiei, la cererea acesteia, potrivit Profit.

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.) a solicitat PSD, în decembrie, înainte de votul din Parlament pentru alegerea noii conduceri a ASF, să vină cu o altă propunere pentru persoana care se va ocupa de asigurări.

„Sorin Mititelu, propus de PSD la şefia ASF, a avut mari probleme cu gestionarea propriei lui firme, dar şi cu legea. Chiar ASF i-a retras autorizaţia de funcţionare pentru neîndeplinirea condiţiilor care au stat la baza autorizării. 

Teoretic, se poate crede că un fost CEO al BCR Asigurări de Viaţă este un profesionist în domeniu, însă atunci când DIICOT deschide un dosar penal pentru evaziune fiscală focalizată pe tratamentul contabil şi fiscal a unor operaţiuni desfăşurate de către BCR Asigurări în perioada 2013-2018, iar CEO-ul este acelaşi Cristinel Mititelu (2013-2017), deja situaţia este cu totul alta”, acuza COTAR.

Citește și: Un fost judecător, pe lista ofițerilor de Securitate care au primit arme și muniție în decembrie 89 la Timișoara

11.000 de euro pe lună pentru vicepreședintele responsabil cu sistemul de pensii private

Daniel-Ştefan Armeanu, reales vicepreşedinte responsabil de Sectorul Sistemului de Pensii Private, își continuă pentru încă 5 ani muncă în cadrul autorității cu unele dintre cele mai mari salarii din România.

Daniel Armeanu este profesor universitar doctor la ASE Bucureşti, a lucrat ca specialist în statistici pentru asigurătorii Generali şi Ardaf, iar de 15 ani face parte din boardul ASF. A ocupat prima dată funcţia de vicepreşedinte în 2018.

Daniel Armeanu a câștigat, în mandatul anterior, 656.775 de lei anual, ceea ce înseamnă un salariu lunar de 11.060 de euro.

Trei membri nexecutivi cu mandat prelungit

József Birtalan, membru neexecutiv, a fost ales pentru un nou mandat în boardul de conducere al ASF. În mandatul anterior, câștiga 6.200 de euro lunar, potrivit calculelor Ziarului Financiar.

În paralele cu activitatea de la Autoritatea pentru Supraveghere Financiară, József Birtalan are cumpărate unităţi în fonduri de investiţii (Erste Equity Romania şi FPF NN Activ) de 31.000 de lei şi investiţii în acţiuni listate şi nelistate, dintre care, potrivit calculelor ZF, circa 57.950 de lei la SIF Banat-Crişana, Financiara SA, BCR Expert, BCR şi Erste Equity Romania, respectiv circa 353.640 de euro plasamente la Erste Bank sau în titluri de stat.

Aura Gabriela Socol, membru neexecutiv, are un salariu lunar de 6.138 de euro lunar, arată calculele ZF.

Printre ei, primul soț al Olguței Vasilescu

Ovidiu Răzvan Wlassopol, membru neexecutiv, are un salariu de la ASF tot de 6.200 de euro lunar, potrivit calculelor realizate de ZF. Fost jurnalist, acesta lucrează la Autoritatea de Supraveghere Financiară de opt ani.

După separarea de Ovidiu, Olguța Vasilescu acceptase ca fostul ei soț să-i achite o pensie alimentară pentru copil în valoare fixă de 1.000 lei pe lună. Asta în ciuda faptului că Wlassopol se angajase la Comisia Națională de Valori Mobiliare, de unde încasa lunar circa 3800 euro.

La nivelul studiilor, Ovidiu Wlassopol și-a trecut în CV faptul că este licențiat în Științele Comunicării, dar și licențiat în Drept (2012). În 2015, a specificat că a terminat un master în domeniul Drept Financiar, Bancar și al Asigurărilor.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță a fost redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022 până în iunie 2024. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

România, la cheremul birocrației: Miliardele europene, blocate în hățișul numirilor politice

Guvernul României riscă să pierdă cel puțin 500 de...

Crimă șocantă în Prahova. Șofer de Uber ucis cu sânge rece de un client

Un tânăr de 21 de ani a fost arestat...

Antrenor din Constanța, acuzat de trafic de persoane

Procurorii DIICOT au făcut două percheziții la domiciliul unui...