Oamenii de știință au reușit să producă reacții de fuziune nucleară, un pas important pentru energie curată

Data:

Oamenii de știință din California au făcut un nou pas în căutarea energiei de fuziune, care, dacă va fi stăpânită, ar putea oferi lumii o sursă aproape nelimitată de energie curată, relatează CNN.

Anul trecut, în decembrie, oamenii de știință de la National Ignition Facility din cadrul Lawrence Livermore National Laboratory din California (LLNL) au reușit, în premieră mondială, să producă o reacție de fuziune nucleară care a eliberat mai multă energie decât a folosit, într-un proces numit „aprindere”.

Acum, ei spun că au reușit să reproducă cu succes aprinderea de cel puțin trei ori în acest an, potrivit unui raport din decembrie al LLNL. Acest lucru marchează un alt pas semnificativ în ceea ce ar putea fi într-o zi o soluție importantă la criza climatică globală, determinată în principal de arderea combustibililor fosili.

Timp de decenii, oamenii de știință au încercat să exploateze energia de fuziune, recreând practic puterea Soarelui pe Pământ.

Citește și: Cine sunt noii șefi ai ASF: un protejat al PSD, cu funcții înalte, doi deputați PNL și fostul soț al Olguței Vasilescu

Brian Appelbe, cercetător la Centrul pentru Studii de Fuziune Inerțială de la Imperial College din Londra, a declarat că abilitatea de a replica demonstrează „robustețea” procesului, arătând că acesta poate fi realizat chiar și atunci când condițiile, cum ar fi laserul sau combustibilul, sunt modificate.

Fiecare experiment oferă, de asemenea, o oportunitate de a studia în detaliu fizica aprinderii, a declarat Appelbe pentru CNN.

„Acest lucru oferă informații valoroase oamenilor de știință pentru a aborda următoarea provocare care trebuie depășită: cum să maximizam energia care poate fi obținută”, a mai spus el.

Continuarea în Aktual 24


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România: „Din 2022, sistemul judiciar a cunoscut un regres inacceptabil”

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România (AFJR) atrage atenția asupra...

Semnătura lui Stelian Ion apare fraudulos pe lista de susținători ai Dianei Șoșoacă

Semnătura lui Stelian Ion apare fraudulos pe lista de...

Comunitatea LGBTQ+ are un nou centru comunitar în București

Comunitatea LGBTQ+ are de acum un nou centru comunitar...