Cioloș propune un candidat la prezidențiale susținut de o platformă care să i se opună lui Ciolacu și Simion

Data:

spot_img

Cioloș propune un candidat la prezidențiale, pentru alegerile din 2024, care să fie ales din rândurile unei coaliții de partide și care să aibă, astfel, o șansă reală să i se opună lui Marcel Ciolacu și George Simion, a declarat europarlamentarul la reuniune a REPER care a avut loc sâmbătă la București.

Politicianul a menționat că este dispus să-și asume o candidatură pentru funcția de președinte al României, dar ar prefera un proiect prezidențial mai amplu, în care mai multe forțe să se unească.

„Înainte de a vorbi despre candidaturi la prezidențiale este nevoie de un proiect de unitate și colaborare între noi, societatea civilă şi mediul antreprenorial.

Pentru că ruptura dintre partide și societate este evidentă și acolo trebuie să acționăm în primul rând, înainte de a construi un proiect pentru România.

În loc să alegem răul cel mai mic, în loc să alegem între Simion sau Ciolacu, cred că e timpul să alegem pe cineva care spune clar ce vrea el să facă în calitate de președinte al României și cum vrea să facă asta și care e proiectul său.

Pe Ion Iliescu l-am votat ca să nu iasă Vadim Tudor. Pe Traian Băsescu, ca să nu iasă Adrian Năstase sau copia acestuia, Mircea Geoană care, țineți minte, a mai încercat o dată. Pe Klaus Iohannis l-am votat ca să nu iasă Victor Ponta.

Poate a venit timpul să votăm și un proiect prezidențial, nu doar un om.

Dacă strângem rândurile și în acest proiect politic există și alți oameni serioși care își doresc să candideze la prezidențiale, propun să avem alegeri primare înainte de a intra cu candidaturi oficiale la Președinție”, a menționat Dacian Cioloș

„Open primaries”, deschise și pentru cei care sunt în partidele care ne susțin

Europarlamentarul a adresat un apel atât membrilor REPER, cât și liderilor celorlalte partide de opoziție pentru a lucra împreună la acest proiect prezidențial.

„Sunt multe lucruri care ne unesc, haideți ca înainte să ne prezentăm candidaturile oficiale să organizăm aceste «open primaries», deschise și pentru cei care sunt în partidele care ne susțin, dar și pentru cei care așteaptă un proiect, o alternativă, care așteaptă să vadă că se întâmplă ceva structurat, coerent și cu viziune.

Nu fac această propunere pentru că nu am curajul să îmi asum o candidatură. Eu îmi asum această candidatură.

În acest context, nu mă feresc să spun și ce cred eu că ar trebui să facă mai bine următorul președinte sau următoarea președintă.

Președintele are pârghii de a colabora activ și structurat cu celelalte puteri instituționale și trebuie să construiască legături structurate cu mediul antreprenorial și social.

Din păcate asta nu s-a întâmplat cu președinții pe care i-am avut până acum. Cei care au investit energie în a media, au făcut-o pentru medierea între partide, dar nu între partide și societate.

Președintele poate şi trebuie să fie prezent în toate marile dezbateri care frământă ţara! Chiar sa le provoace!  Constituţia dă preşedintelui instrumente în acest sens, instrumente care au fost prea puţin folosite până acum, chiar şi de cei care şi-au dorit să fie «jucători»”, a menționat Dacian Cioloș.

La reuniunea organizată de REPER a fost prezent și primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.

Trebuie să trecem peste emoțiile noastre, peste umorile noastre personale

Dacian Cioloș a vorbit, la reuniunea REPER, și despre motivele pentru care a eșuat alianța cu USR, dar și despre ce s-ar putea face în continuare.

„Am pus mereu degetul pe ce ne desparte, în loc să subliniem ce ne apropie și în loc să ne concentrăm energia pe lucrurile pe care le putem face împreună, cu un minimum de încredere între noi. Din păcate, Orgoliile si Egourile au fost mai mari decat proiectul în sine.

Am fost dezamăgiți și noi. Și am dezamăgit și mulți oameni care și-au pus speranțe într-un proiect politic care să ducă la modernizarea accelerată a țării.

Întrebarea este dacă ne oprim aici dezamăgiți sau încercăm să facem mai bine, să lucrăm împreună mai serios, invatand din greșelile noastre dar si din ce vedem ca funcționează la alții.

Trebuie să învățăm din lucrurile astea, trebuie să trecem peste emoțiile noastre, peste umorile noastre personale, peste antipatii sau simpatii și să învățăm să lucrăm pragmatic.

Eu cred că putem strânge rândurile și ne putem pregăti, împreună, să arătăm că există alternativă la ceea ce nu funcționează, la politica neserioasă sau la extremism. De noi depinde!”, a îndemnat europarlamentarul Dacian Cioloș.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță a fost redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022 până în iunie 2024. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

CNI construiește sedii de primării și repară biserici cu banii statului

Mult discutata reorganizare teritorială mai are de așteptat, localitățile...

Raportul Draghi. Ce ar trebui să facă UE pentru a deveni mai competitivă economic în plan global

Blocul comunitar european se confruntă cu provocări economice fără...

Alina Gorghiu a destituit șeful ONRC

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat că a eliberat-o...