Clădirea Filarmonicii din Oradea, retrocedată Episcopiei Romano-Catolice

Data:

spot_img

Clădirea Filarmonicii din Oradea, retrocedată. Hotărâre importantă în cazul revendicării Episcopiei Romano-Catolice a Oradiei privind terenurile și clădirile în care funcționează Filarmonica de Stat: la finele anului trecut, Comisia Specială de Retrocedare a bunurilor care au aparținut cultelor religioase din România a aprobat restituirea în natură!

Deși nici Comisia, nici Episcopia și nici Consiliul Județean, în subordinea căruia este Filarmonica, nu au făcut publică decizia, BIHOREANUL a aflat despre ea și consecințele ei. CJ Bihor ar putea să nici n-o conteste în justiție…

Citește și: Cum a fost salvată Roșia Montană de la o distrugere completă. Procesul de la Washington, văzut din Munții Apuseni

Reabilitare cu cântec

22 de ani i-au trebuit Comisiei Speciale de Retrocedare să adopte decizia nr. 10.764/15.12.2023 privind cererea Episcopiei Romano-Catolice formulată în 2002, timp în care bihorenii au avut motive de suspiciuni privind soarta ansamblului din strada Moscovei nr 5. În 2003, la un an după revendicare, președintele CJ Bihor, Alexandru Kiss, propunea – și obținea votul consilierilor județeni în acest sens – reabilitarea sediului Filarmonicii, în paragină după închiderea cinematografului Arta în anii 90.

Pentru asta a fost alocată o sumă uriașă la acea vreme: 33 miliarde lei vechi, din care a fost plătită cea mai pretențioasă renovare. A fost refăcută zidăria, scările placate cu marmură de înaltă calitate, sala de concerte dotată cu mobilier și echipamente noi, candelabru de 1 miliard de lei, cortină și draperii de încă 1 miliard. Pe scurt, totul părea o afacere pentru ca retrocedarea să fie „la cheie”, iar următorul proprietar să nu mai cheltuiască nimic cu alte renovări.

Citește și: Cum rezolvi problemele cu e-Factura. Ghidul făcut de un om de afaceri

Două existente, două ulterioare

În mandatul succesorului lui Kiss la șefia CJ Bihor, Cornel Popa, administrația județeană a încercat să convingă Comisia că imobilul nu trebuia retrocedat în natură, deoarece în baza Decretului 117/1948 autoritățile comuniste au preluat doar două dintre cele patru clădiri ce alcătuiesc în prezent un complex unitar, altele două fiind realizate ulterior, situație în care legislația prevede posibilitatea despăgubirii bănești a foștilor proprietari.

Continuarea, în Ebihoreanul.ro

Citește și: Justiția europeană versus interese dâmbovițene. Instanța supremă, chemată să tranșeze disputa

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Ebihoreanul.ro)

spot_imgspot_img
Bihoreanul
Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Sediul PSD Prahova a fost vandalizat: Mesaje obscene și un panou distrus cu un topor

Sediul PSD Prahova a fost vandalizat, vineri după-amiază, fiind...

Fame Up, legături neclarificate în campania lui Călin Georgescu | Ziarul de Iași

Fame Up, o platformă destinată promovării prin micro-influenceri, apare...