Conferinţele Dilema la Oradea. Tema ediției din acest an: „Virtuţile bunei guvernări”

Data:

spot_img

Conferinţele Dilema la Oradea. A treia ediție a evenimentului va începe joi seara, de la ora 19.00, la Sinagoga Neologă Sion.

Cu invitaţi speciali şi cu un program asortat temei alese, „Virtuţile bunei guvernări”, timp de trei seri, primele două la Sinagogă Neologă Sion şi cea de a treia la Muzeul Ţării Crişurilor, se va dezbate tema bunei guvernări, fără a se vorbi despre partide şi candidaţi, despre actualul Guvern sau actuala Opoziţie, ci despre cum privim în perspectivă largă bună guvernare, a anunțat Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (Visit Oradea).

Puteți citi mai jos programul integral, cu mici rezumate ale fiecărui eveniment din serile Conferinţelor Dilema la Oradea, făcute chiar de invitaţi.

Joi 16 mai, Sinagoga Neologă

Ora 19.00, Sever Voinescu

Umanism şi bună guvernare

Suntem tot mai obişnuiţi să credem că o bună guvernare este aceea care ţine costul vieţii jos şi satisfacţia generală sus. Mai nou, pretindem guvernărilor să ne rezolve tot mai multe probleme (educaţia copiilor, sănătatea noastră, confortul, pacea, libertatea, siguranţa în toate sensurile, de la cea a străzii, la cea a zilei de mâine) şi să devină, astfel, furnizori de fericire. Dar bună guvernare nu este una care te face fericit, ci una care, în limbaj kantian, tratează toţi oamenii şi pe fiecare în parte conform unei maxime universale umaniste. Ce poate însemna asta în Europa veacului nostru ?

Ora 20.30, Daniel David

Despre „mindsetul” leadershipului actual în politică. Cum este şi cum ar trebui să fie.

Leadershipul are atât o componentă de predispoziţie genetică, cât şi o contribuţie decisivă a mediului, în care nucleul psihologic ocupă rolul fundamental. Vom analiza această structură „psihobiologică”, cu implicaţii pentru leadershipul politic, atât într-un model descriptiv (cum este), cât şi în unul prescriptiv (cum ar trebui să fie).

Citește și: PRESShub și Freedom House România contribuie la dezvoltarea Inteligenței Artificiale

Vineri 17 mai, Sinagoga Neologă Sion

Ora 19.00, Valeriu Stoica

Bună guvernare şi reaua guvernare în 3 fresce de Ambrogio Lorenzetti

În Palazzo Pubblico din Siena, în Sala dei Nove, sunt trei fresce care înfăţişează bună guvernare şi reaua guvernare, fiecare cu efectele ei specifice. Geniul artistic al lui Lorenzetti a făcut posibilă dublarea emoţiei estetice de o invitaţie la meditaţie asupra modului de a guverna comunitatea. Fără să coboare vreo treaptă pe scara exigenţei estetice, pictorul reuşeşte să transmită mesaje tulburătoare asupra rostului guvernării, asupra consecinţelor benefice sau malefice ale diferitelor forme de guvernare. Un adevărat tratat de filosofie politică este sintetizat în şase scene care alcătuiesc cele trei fresce, cu denumirea Alegoria şi efectele bunei guvernări şi ale relei guvernări.

Ora 20.30, Emil Hurezeanu

Reversul sau Eşecul Europei

Conferinţa va fi orientată mai ales spre ceea ce nu mai sunt Virtutea în Politică şi Bună Guvernare, deci o poveste despre Reversul sau Eşecul Europei: anamneză, diagnostic, tratament sau prevenirea lor. Spectrul ameninţărilor ultimative la adresa Europei este mai mare decât suma avantajelor ei îmbietoare. Europa se află într-un moment al balansării (tipping point): dinspre Vest spre Est, dinspre federalism spre naţionalism, dinspre democraţie spre autoritarism. Cum funcţionează, în această constelaţie, „Virtutea în Politică şi Bună Guvernare” ?

Sâmbătă 18 mai, Muzeul Ţării Crişurilor

Ora 17.00, Umor, prostie şi fake news din ’89 până azi

Conferinţă spectacol de Toni Grecu. Cu Toni Grecu şi Doru Antonesi

Intrarea la toate evenimentele este liberă.

Un proiect iniţiat de: revista Dilema, Grupul pentru Management şi Mediere Culturală şi Prietenii Dilemei, în colaborare cu Visit Oradea şi Primăria Municipiului Oradea

Citește și: Cine sunt candidații pentru Primăria Sectorului 1 și ce avere au

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Grupul pentru Management și Mediere Culturală / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Via Transilvanica a apărut în lista anuală „World’s Greatest Places”

Via Transilvanica a apărut în lista anuală „World’s Greatest...

Filmul și cartea se întâlnesc la Boovie

Filmul și cartea se întâlnesc la Boovie, un festival...

Expoziția de pictură „La început a fost cuvântul”

Expoziția de pictură „La început a fost cuvântul” este deschisă...