Noaptea muzeelor 2024: regal de evenimente la Muzeul Național al Literaturii Române

Data:

Noaptea muzeelor 2024: regal de evenimente la Muzeul Național al Literaturii Române. Ca în fiecare an, echipa Muzeului Național al Literaturii Române a pregătit un program bogat pentru „Noaptea muzeelor”.

Acestea vor avea loc atât la sediul din Piața Amzei al instituției (strada Nicolae Crețuescu nr. 8), cât și toate casele memoriale:

 • Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”;
 • Casa Memorială „Anton Pann”;
 • Casa Memorială „Liviu și Fanny Rebreanu”;
 • Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian”;
 • Casa Memorială „George și Agatha Bacovia”.

O instituție care crede în puterea educației culturale

Expoziții, spectacole de teatru, lecturi și multe ateliere pentru copii și familii, câte o carte pe nevăzute pregătită drept cadou pentru publicul participant, plus multe alte surprize și activități interactive.

Aceasta este arhitectura programului gândit de echipa Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR) pentru seara de 18 mai 2024.

Citește și De ce se face cerul roșu noaptea în România și ce efecte sunt

„Suntem o instituție importantă, a cărei voce contează și care crede în puterea educației culturale de a ne face mai puternici. Noaptea muzeelor este unul dintre cele mai iubite evenimente ale Bucureștiului.

Un proiect viu, mult-așteptat, care reușește să anime orașul și la care Muzeul Național al Literaturii Române a propus, de-a lungul anilor, sute de evenimente care au bucurat publicul din capitală.

Știm însă cu toții că ediţia din acest an a acestui proiect de tradiție va fi una aparte pentru că, pe lângă aniversarea celor două decenii de existență ai Nopții muzeelor, ziua de 18 mai 2024 va aduce cu sine și, probabil, cel mai mare protest al muzeelor din 1989 până în prezent.

Un gest cu care suntem solidari. Am ales, totuși, să ne arătăm solidaritatea și față de publicul iubitor de cultură din capitală, care ne onorează cu prezența de atâția ani, pe care îl așteptăm suita de evenimente pregătire de echipa Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR).

Ne bucurăm că, la Muzeului Național al Literaturii Române, putem să extindem seria de propuneri culturale și către cartiere, prin activitățile propuse de colegii din cadrul caselor memoriale.

Un gest normal de descentralizare ce reprezintă o constantă a activităților noastre și pe care plănuim să îl dezvoltăm”, a declarat Ioan Cristescu, directorul general al Muzeului Național al Literaturii Române.

Evenimentele de la sediul central, strada Nicolae Crețuescu nr. 8

Seria de evenimente plănuite pentru sediul central din strada Nicolae Crețuescu nr. 8 al Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR) pentru Noaptea muzeelor, ediția 2024, debutează pe 18 mai, ora 18:00 și se încheie pe data de 19 mai.

 • Primul eveniment din program este un Atelier de lectură dedicat copiilor (4-8 ani), care va avea loc în mansarda Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR), sub coordonarea Adinei Giurgea și a Ramonei Cantaragiu.

Citește și 10.000 de lei amendă pentru RTV, după o reclamație a Freedom House România. Realitatea Plus, somație publică

Atelier de explorare a emoțiilor prin lectură și joc pe baza cărții Nu sunt supărat de Suzanne Lang, evenimentul le va oferi tinerilor iubitori de lectură ocazia de a interpreta pe roluri dialogul din carte.

Moment urmat de o accesul la un board game gigant, unde ei înșiși sunt pionii și unde vor răspunde la diverse provocări legate de emoții și lumea poveștilor.

Atelierul este facilitat de Asociația Bookisit, organizatoare a primului târg de carte second-hand pentru copii și familii din România.

 • Tot de la ora 18.00, timp de o oră, la Ceainăria Muzeului (MNLR), va avea loc un Atelier de improvizație pentru copii susținut de Marian Răducu, actor și educator, membru al cunoscutei organizații Teach for Romania.
 • Cel de-al treilea eveniment care debutează de la ora 18:00 are loc în Sala Perpessicius și o aduce în fața iubitorilor de cultură din București pe scriitoarea Nora Iuga, într-un dialog cu tânărul autor Vasile Gribincea.
 • De la ora 19:00, timp de două ore, la Ceainăria Muzeului (MNLR), este plănuit un Atelier de poezie ilustrată, coordonat de tânăra animatoare Bianca Vlad.

Citește și Nu sunt prea clare valorile pe care să le avem în comun în legătură cu consumul de energie | INTERVIU

Evenimentul este o pledoarie pentru puterea imaginației, o invitație la o lectură creativă a poemele noastre preferate, un joc frumos cu cerneala pentru realizarea unei ilustrații personalizate.

 • De la aceeași oră, 19:00, la etajul I al Muzeului (MNLR), are loc Ora de râs cu tânărul animator cultural Andrei Ungureanu: o călătorie fascinantă prin lumea poeziilor scrise de Carmen Tiderle.
 • În Mansarda MNLR, de la ora 19:30 debutează spectacol de teatru: Refacerea vieții, o comedie scrisă în anii ´70, de Ion Băieșu, despre un bărbat care decide să se despartă de soție și să se căsătorească rapid cu o tânără cunoscută întâmplător cu o săptămână înainte, un text care, deși scris acum cinci decenii, rămâne mereu actual.

Distribuția: Georgică – Andrei Necula, Getuța – Isabela Chitoșca, Avocatul – Florin Nan, Gica – Mariangela Coldea, Gigel – Jean Lemne, Ospătarul – Daniel Torje. Regie și ilustrație muzicală – Radu Băieșu.

 • De la ora 21:00, în Grădina MNLR, timp de o oră, publicul va avea ocazia să ia parte la un Concert fado susținut de Ioana Dichiseanu.
 • În același interval orar (21:00-22:00), la parter și la etajul I, va avea loc un Tur ghidat în cadrul expoziției de bijuterie semnate de Jana și Peter Machata (proiect co-organizat de AUTOR și Ambasada Slovaciei în România, coordonatoare: Monica Morariu).

Citește și Alfabetizare energetică, pentru o Românie eficientă și sustenabilă. Transfer de cunoștințe și creșterea conștientizării între România și Norvegia

Anul acesta, Invitatul de la Miezul Nopții este Florin Dumitrescu, scriitor și cunoscut textier pentru Sarmalele Reci și Timpuri Noi, doctor în socio-antropologie.

Evenimentele care au loc la Casele Memoriale ale Muzeului

Anul acesta, Casa Memorială „George și Agatha Bacovia” dă startul evenimentului „Noaptea Muzeelor” la MNLR, cu un Atelier intitulat „Textul meu”, în cadrul căruia copiii sunt invitați să se inspire din simbolurile poeziei lui Bacovia și din morala plină de umor a lui Anton Pann.

Evocându-i pe scriitori, în cadrul acestui atelier vom descoperi copii–poeți și copii-scriitori, într-o atmosferă de culoare și lumină.

 • Atelierul este destinat copiilor cu vârste între 6 și 13 ani și va avea loc sâmbătă, 18 mai 2024, între orele 11.00-12.30.

Pentru a sărbători Noaptea Muzeelor 2024, la Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”, i-a invitat pe actorii Mihai Baranga și Andreea Duță cu piesa de teatru Flirt, un spectacol de pantomimă, prezent la festivaluri din străinătate și premiat.

 • Piesa va începe la ora 19:30. Spectacol complex, care combină mai multe mijloace de expresie ale artei dramatice: dans, voce, pantomimă, Flirt s-a născut după o idee a lui Mihai Baranga, cu un scenariu semnat de Andreea Păduraru, avându-i în distribuție pe actorii Ioana Flora şi Mihai Barang.

Coregrafia: Andreea Duţă. Sunet şi lumini: Ionuţ Niţulescu.

Citește și Savantul din România cu șanse la Nobel. Este fizician

 • Începând cu ora 14:00, Casa Memorială „Liviu si Fanny Rebreanu” le propune iubitorilor de cultură un tur ghidat despre Povestea de dragoste dintre Fanny și Liviu Rebreanu.
 • Începând cu ora 15:00, Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian” propune un tur ghidat, special dedicat – Povestea de dragoste dintre Claudia și Ion Minulescu.
 • De la ora 18.00, La Casa memorială „Anton Pann”, publicul din zona Unirii este invitat la concertul „Hora din Bătrâni”, muzică interpretată la instrumente din epoca lui Pann.

Peste 1000 de vizitatori ne trec pragul în fiecare an cu ocazia acestui proiect și se bucură de explorarea expozițiilor de bază și permanente, a expozițiilor temporare organizate la sediile Muzeului Național al Literaturii Române și de activitățile interactive și evenimentele culturale, la care au acces gratuit.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Acțiuni în zona aeroporturilor, pentru verificarea transportului de persoane

Direcția de Poliție Transporturi a organizat săptămâna aceasta o acţiune...

Festivalul Internațional de Teatru „Povești” începe astăzi la Alba Iulia | Alba24

Festivalul Internațional de Teatru „Povești” începe duminică la Alba...