​Confruntări în nordul Kosovo, în timp ce tensiunile etnice cresc

Data:

spot_img

În ultimele săptămâni, sârbii din nordul Kosovo, un focar al naționalismului sârb, au răspuns cu rezistență violentă la mișcările Priștinei pe care le consideră anti-sârbești.

EULEX, misiunea Uniunii Europene însărcinată să patruleze în nordul Kosovo, a declarat că o grenadă asomatoare a fost aruncată sâmbătă seara asupra unuia dintre vehiculele sale blindate, dar nimeni nu a fost rănit. Josep Borrell, șeful politicii externe al UE, a avertizat că blocul nu va tolera violența împotriva membrilor misiunii sale.

„#EU nu va tolera atacurile asupra @EULEXKosovo sau folosirea de acte violente, criminale în nord. Baricadele trebuie înlăturate imediat de către grupurile de sârbi kosovari. Calmul trebuie restabilit”, a scris el pe Twitter.

Citește și: Eșecul Schengen. Când norocul românesc nu mai ține loc de competență

Ultimele proteste au fost declanșate de arestarea sâmbătă a unui fost polițist. Sârbii au demisionat în masă din poliție luna trecută, după ce Priștina a declarat că le va cere sârbilor să elimine plăcuțele de înmatriculare sârbe care datează dinainte de războiul din Kosovo din 1998-99, care a dus la independență.

Duminică, pentru a doua zi la rând, camioane și alte vehicule grele au blocat mai multe drumuri principale care duceau la două puncte de trecere a frontierei cu Serbia. Ambele treceri au fost închise circulației.

Prim-ministrul kosovar Albin Kurti a cerut misiunii NATO KFOR să înlăture baricadele.

„Apelăm la KFOR pentru a garanta libertatea de mișcare (și pentru a elimina blocajele)… KFOR cere mai mult timp pentru a finaliza acest lucru… așa că așteptăm”, a declarat Kurti. (Hotnews.ro)

Urmăriți PressHUB și pe Google News

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

UE acordă în premieră sprijin militar Armeniei | Aktual24

Consiliul European a adoptat luni o decizie de acordare...

NATO are peste 500.000 de soldați cu un nivel ridicat de pregătire | Aktual24

NATO are peste 500.000 de soldați cu un nivel...

Maia Sandu, acuzată de Dodon că ar vrea să implice țara în război

Maia Sandu, acuzată de Dodon că ar vrea să...

Portret de candidat. Cine este Kamala Harris

În urma retragerii lui Joe Biden din cursa pentru...