Consiliul Fiscal, raport despre cheltuielile statului: structură și (lipsă de) sustenabilitate

Data:

Consiliul Fiscal, raport despre cheltuielile statului. Consiliul fiscal a publicat Raportul anual de activitate pe anul 2022, raport ce conține o analiză multianuală a structurii și sustenabilității cheltuielilor statului. O analiză relevantă în contextul în care Guvernul Marcel Ciolacu și-a propus, în paralel cu modificarea Codului fiscal, reducerea cheltuielilor statului cu scopul de a ține sub control deficitul bugetar, potrivit Cursdeguvernare.ro.

Din analiza Consiliului fiscal reiese că începând cu anul 2021, se observă o tendință de scădere a ponderii cheltuielilor cu salariile și cu asistența socială în totalul veniturilor bugetare, care în anul 2022 a ajuns la valoarea de 69,4%.

Această evoluție, scrie Consiliul fiscal, poate fi explicată prin faptul că, deși aceste categorii de cheltuieli au înregistrat o majorare nominală comparativ cu anul precedent – cu 6% în cazul cheltuielilor de personal și 21% în cazul cheltuielilor cu asistența socială – veniturile bugetare au crescut într-un ritm mai accentuat, cu 22%.

Începând cu anul 2018, modificarea regimului de impozitare a câștigurilor salariale prin transferul contribuțiilor de la angajator la angajat a determinat o creștere semnificativă a salariului brut, ceea ce a echivalat cu creșterea contribuției la sistemul de asigurări sociale. Aceste măsuri, la care se adaugă reducerea cotei transferate către Pilonul II, au contribuit la îmbunătățirea substanțială a capacității de autofinanțare a sistemului în ultimii doi ani.

Continuarea în Cursdeguvernare.ro

Citește și: Pakistanez umilit de Poliția de Frontieră de la Aeroportul Otopeni. „Nu ți-aș recomanda să vii în România

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
1 COMENTARIU
  1. „…raport anual… structura…”____–-____in care nu se regasesc adevaratele mari cheltuieli si la fel de inutile, in primul rand ale lui iohanis si ciracii, ca -cica!- sunt secretizate…Noroc ca a venit bot-gros-si-mare-mincinos, la putere(nr.2):evernul ciolacu a avizat negativ un proiect prin care costurile deplasărilor oficiale, inclusiv ale lui claus johannis, ar fi putut fi transparente.Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuţ Moşteanu, susţine că premierul Marcel Ciolacu nu ar vrea ca populaţia să afle câţi bani cheltuie preşedintele claus johannis pe…”___–-___ este vreun porc mai mare ca acest ciolacu? NU! De fapt, „da”, seful sau…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related