Ciolacu la Washington: primul lider politic care atacă puterea lui Iohannis

Data:

Vizita premierului Marcel Ciolacu la Washington a fost importantă mai degrabă pentru propria carieră politică și prea puțin pentru întărirea relației româno-americane.

Având în vedere istoria recentă a foștilor premieri, cum au fost Florin Cîțu sau Viorica Dăncilă, care au rămas total fără putere imediat ce și-au pierdut funcția, Marcel Ciolacu, un politician mult mai abil și „răbdător” (ca să-i folosesc propria expresie), își gândește o cariera politică pe termen lung.

Or, nu poți căpăta longevitate și putere în politica românească dacă nu demonstrezi și abilități de negociere cu aliații României.

Având în vedere că premierul nici nu a respins categoric varianta de a candida la prezidențiale, dar nici nu a asumat-o, putem trage concluzia că această vizită a fost și un test pe care a trebuit să-l dea ca electoratul să îl poată proiecta mental într-o presupusă calitate de șef al externelor românești.

A trecut Ciolacu acest test?

Din informațiile puse la dispoziție de Guvernul României – comunicatele de presă și înregistrările video de la întâlnirea cu secretarul de stat Anthony Blinken – evaluările nu sunt chiar în favoarea sa.

Desigur, protocolul diplomatic permite oficialilor să comunice în limba lor, dar ar fi fost mult mai elegant și mai firesc dacă Marcel Ciolacu ar fi putut transmite mesajul în limba engleză.

Indiferent ce s-ar spune, dacă vorbești limba interlocutorului, relațiile dintre oficiali se leagă mai ușor.

Inclusiv discuțiile cu ușile închise devin mai fructuoase dacă stăpânești instrumentele comunicării diplomatice.

Cartea modestiei, a băiatului simplu din mijlocului poporului, pe care o joacă foarte bine Ciolacu în plan intern, se transformă în provincialism la masa cu marii lideri ai lumii.

În interacțiunile cu aceștia, siguranța de sine, pe care ți-o dau abilitățile de comunicare și cunoștințele de politică externă, te ajută să te integrezi mai ușor în elita politică internațională. La acest capitol, Ciolacu stă prost.

Citește și: Ce caută Ciolacu la Washington

În ceea ce privește mesajele politice transmise Departamentului de Stat, sunt corecte pe fond, însă devine plictisitoare această linie (ironic spus) strategică a mesajelor de lemn din care niciun politician român nu reușește să iasă.

România are măcar o mică idee pe care să o propună americanilor? Nu reușește să identifice nicio problemă regională la care să vină cu o rezolvare?

Cu ce rămâne românul în minte după ce vede imaginile dintre Blinken și Ciolacu? În afară de discursul convențional, nimic altceva.

Pe de altă parte, în calitate de președinte al PSD, Ciolacu transmite mesajul că partidul său a ieșit din sfera naționalismului anti-american, așa cum era catalogat în perioada liderului Liviu Dragnea, iar în eventualitatea în care PSD va da președintele României anul viitor, parteneriatul cu americanii nu va fi periclitat cu nimic.

Mai interesant din perspectiva luptelor politice interne a fost incidentul dintre Ciolacu și ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru.

Citește și: Contre între ambasadorul României și Ciolacu, pe vizita liderului PSD în SUA

După ce Muraru a făcut public că premierul nu dorește să fie însoțit și de el în timpul discuțiilor politice cu oficialii americani, așa cum prevede protocolul, Ciolacu, prin replica pe care i-a dat-o, a lăsat de înțeles că nu este un lider politic de carton, ba chiar este cel puțin la fel de puternic precum protectorul lui Muraru, Klaus Iohannis.

Până recent, masculul alfa al politicii românești a fost Klaus Iohannis, iar acest fapt și explică slugărnicia lui Muraru față de președinte pentru a căpăta mult râvnitul post de ambasador la Washington.

Înconjurat de lux, ahtiat să apară în poze la petreceri fastuoase lângă elita americană, cum singur se laudă în social media, Andrei Muraru are însă o misiune de îndeplinit până i se termină mandatul: ridicarea vizelor de călătorie în SUA pentru români, un drept de care beneficiază majoritatea cetățenilor UE.

Ciolacu, aflat pe teritoriul american, a preluat tema și a promis românilor că se ocupă personal ca în anul 2025 acest obiectiv de țară să fie îndeplinit.

Dacă Ciolacu va reuși acest lucru, în mod evident Muraru se va întoarce umilit în țară.

În declarațiile publice, premierul nu amintește de rolul jucat de ambasadorul român în atingerea acestui obiectiv, face apel la diaspora românească, iar pe el îl ocolește cu grație. Ba chiar îl consideră necalificat pentru post, iar dacă atribuțiile ar fi fost la el, susține că l-ar fi demis.

Andrei Muraru nu este un pol de putere în sine, ci strict protejatul lui Iohannis.

Dacă Ciolacu îl atacă relaxat, fără să se teamă de repercusiuni, că l-ar putea supăra pe președinte, o face pentru a transmite partidelor că a devenit mai puternic decât actualul lider al statului român.

În fapt, în cei nouă ani de când este Iohannis este președinte, este prima dată când un actor politic urcă pe podiumul puterii politice din România și lansează public mesajul că nu se teme de nimeni.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Articolul precedent
Articolul următor
Sidonia Bogdan
Sidonia Bogdan
Sidonia Bogdan este un jurnalist cu peste 17 ani de experiență în presă. A publicat anchete, reportaje, interviuri, analize sau opinii în Libertatea, Newsweek România, Vice România, Eastern Focus Quarterly, Dilema Veche, România Liberă, Digi24 și Jurnalul Național.
4 COMENTARII
  1. „…A trecut Ciolacu acest test?…”___–___ aparent, da, cel putin prima parte a fost un succes, adica a fost mangaiat pe crestet si -ca la un catzelus cuminte- i s-a spus:”Good boy!” Insa celelalte parti ale testului sunt in derulare, situatia regionala* este inca fierbinte, asa ca Romania poate fi aruncata/impinsa , f. rapid si usor, dintr-o parte in alta…(* chiar si mondiala, 20 de tari-nu prea importante- vor sa se alature BRICS, Venezuela vrea o bucata din Guyana -desigur cea care zace pe un ocean de petrol si -interesant! descoperit de americani!-, Republica Srpska vrea autonomie totala, langa noi Rusia vrea Ukraina, ceace-l intareste pe V. Orban sa-si „legitimeze” pretentiile sale asupra Transilvaniei…)

  2. Russian State TV Suggests New Empire in Europe
    (Story by Isabel van Brugen • -9h) Russian propagandists discuss re-creating an ‘Austrian-Hungarian territory’ protected by a Russian contingent,…”____–-____exact ce spun de multi ani, acesta este singurul motiv pentru care Austria nu este in NATO si nu vrea Romania in Schengen, iar si Austria si Ungaria sunt -aproape fatis- proRusia si impotriva Ukrainei, eventualul imperiu refacut, va cuprinde si partile sud-estice ale Ukrainei, sau chiar mai mult( 1/2-?) avand in vedere ca este girat de Rusia, care va lua cealalalta jumatate…

  3. mai jos un comentariu mai recent, despre situatie :(„Ar trebui Romania sa extinda…”-Cristian Campeanu-Rev. 22) _sep.-19-2023-„Turcia… Erdogan… la doua capete…”__–__Turcia (intelegand ca poate primi un shut in dos) se gandeste sa iasa singura din asa asociatii, nu cred ca erdohan-mare-sultan chiar nu gandeste precum Sultanii, si vrea macar partea sudica a Romaniei, daca Rusia invinge in Ukraina, jocurile sunt facute, Transilvania va merge la Ungaria, Moldova si R. Moldova vor intra iarasi sub directa „protectie” a Rusiei, parte din Banat se va duce la Serbia, iar ce mai ramane, va redeveni pasalac turcesc… istoria are multe meandre, iar personajele cu adevarat istorice,(Putin , Erdogan, V. Orban, etc.) dovedesc ca au o determinare iesita din comun, ceace -pe fondul unei ‘conduceri” ca in Romania, ii va ajuta sa-si atinga scopurile…

  4. Time’s Person of the Year 2023 shortlist includes Taylor Swift, Barbie and Putin
    (Story by David Matthews, New York Daily News)___–___ultima stire, ultima ultima recunoastere…Ceace confirma ca in istorie si in mentalul colectiv, raman -mai degraba-personaje controversate si asta pe putin zis…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Miracolul Bernard Pivot

Miracolul Bernard Pivot. Acesta era simbolul bucuriei de a...

De unde se alimentează euroscepticismul și suveranismul

De unde se alimentează euroscepticismul și suveranismul. Jumătate dintre...

Ce-a căutat Iohannis la Washington: pentru el sau pentru România?

Ce-a căutat Iohannis la Washington. Președintele a reușit să...

Alianța PSD-PNL nu s-a rupt, a rămas într-un picior | Revista22

Alianța PSD-PNL nu s-a rupt, a rămas doar într-un...