Cum e afectat Pilonul II de pensii de milioanele de euro blocate la o bancă dominată de ruși

Data:

spot_img

Cum e afectat Pilonul II de pensii de cele 90 de milioane de euro din fondurile sale care unt blocate în urma embargoului impus Băncii Internaţionale de Investiţii, cu acționariat majoritar rusesc.

Alte 40 de milioane de euro, fonduri mutuale şi ale companiilor de asigurări, au aceeași soartă, anunță Asociaţia Pensiilor Administrate Privat.

Pe lista instituţiilor sancţionate de SUA

Războiul din Ucraina are un efect indirect asupra fondului de pensii din România, din cauza embargoului impus recent Băncii Internaţionale de Investiţii (BII). Din aprilie 2023, banca a fost inclusă pe lista instituţiilor sancţionate de Statele Unite ale Americii, din cauză că Rusia este acționar majoritar. România a ieșit în vară din acționariatul băncii rusești.

Cu conturile blocate şi retrogradată de agenţiile de rating, instituția a ajuns în incapacitatea de a-şi mai îndeplini obligaţiile, deși nu duce lipsă de lichiditate.

Citește și: Cum producem mai multă energie verde. Schimb de experiență între România și Norvegia

Printre țările care au bani de recuperat se numără și România. Între 2020 și 2021, fondurile de pensii private au cumpărat obligaţiuni emise de BII pentru dobânda atractivă, la acel moment (între 3,4% și 3,9% pe an).

Înaintea războiului, obligaţiunile băncii aveau rating de clasă A, recomandată investiţiilor. În plus, România era acționar minoritar, prin Ministerul Finanţelor Publice, și avea inclusiv reprezentanţi în conducerea instituției.

În urma sancțiunilor din aprilie s-a ajuns ca, în total, România să aibă de recuperat 130 de milioane de euro, a căror soartă este deocamdată incertă.

Cum afectează Pilonul II de pensii

Europa Liberă a întrebat reprezentanții Asociaţiei Pensiilor Administrate Privat (APAPR) cum este afectat Pilonul II de pensii de embargoul impus BII.

În opinia reprezentanților APAPR, nu este un pericol real, din moment ce suma blocată reprezintă 0,3% din totalul valorii investite, iar în ultimele 12 luni randamentul fondurilor a fost de 18,1%.

O comparație făcută de ei a fost cu o zi proastă pe bursele internaționale, în care valoarea acțiunilor s-ar reduce cu 0,3%.

„Pensiile private nu sunt în pericol. Suma este blocată acolo din decizii administrative. Ne străduim să rezolvăm această problemă, inclusiv apelând la consultanță juridică”, a transmis pentru Europa Liberă președintele APAPR, Mihai Bobocea.

Chiar dacă evaluează ceva mai mult suma investită la BII, la 0,5% din totalul activelor fondurilor, nici analiștii economici nu văd un pericol real, pentru că nu există o expunere semnificativă pe obligațiunile emise de Banca Internațională de Investiții.

Aktual24: Imagini impresionante prezintă „schimbul de tură” pe santierul Autostrăzii Moldova, cu zeci de basculante, utilaje și excavatoare implicate – VIDEO

„Dacă, în cele din urmă, sumele nu vor fi recuperate, aceasta situație diminuează cu până la 0,5% randamentul fondurilor în 2023. La o astfel de expunere nu se pune problema să fie afectate plățile sau investițiile fondurilor de pensii sau ale celor mutuale”, a declarat pentru Europa Liberă analistul financiar Cristian Tudorescu.

Continuarea, în Europa Liberă


Urmărește PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related