Cum îi finanțează guvernul PSD-PNL pe băieții deștepți din energie și firmele Kremlinului

Data:

Premierul Ciolacu ne spune să stăm fără griji legate de facturile de gaze naturale și energia electrică, pentru că schema de compensare și plafonare a prețurilor la energie continuă.

De fapt, guvernul Ciolacu a dezvoltat, sub masca subvențiilor care compensează tarifele valabile pentru consumatorii casnici, un nou paradis al „băieților deștepți din energie”.

De data asta cu circumstanțe agravante, alimentând chiar mașinăria de război de la Kremlin.

Conform unei analize Hotnews, un furnizor de gaze naturale, parte a grupului Litasco, controlat de rușii de la Lukoil, firmă nou intrată pe piața din România, a reușit, cu doar doi angajați, în primul an de activitate, să atingă o cifră de afaceri de 350 milioane de lei și un profit de 31,2 milioane.

Nu e singurul beneficiar al sistemului piramidal de subvenționare de la bugetul de stat, majoritatea furnizorilor care au mai rămas pe piață înregistrând profituri istorice pe baza diferenței substanțiale între prețurile de producție sau achiziție și nivelul artificial al tarifelor (umflate) aplicate consumatorilor finali.

Citește și: Discursul revizionist al liderului AUR Claudiu Târziu, preluat cu entuziasm în presa rusească

Factual, atât în cazul gazelor naturale, cât și în cel al energiei electrice, prețurile en-gros de pe bursele europene sunt mai mici chiar și în raport cu perioada dinainte de declanșarea crizei energetice.

Surprinzător sau nu, ANRE aprobă plăți de miliarde de euro către furnizorii de energie, care practică tarife infernal de mari, prețurile neavând vreo legătură cu realitatea.

Întrebarea este, de ce face ANRE acest lucru și pe cine servește, de fapt?

Între timp, România se zbate în sărăcie energetică, iar sistemul concurențial se sufocă, aproape că nu mai există. Dacă în sectorul telecomunicațiilor beneficiem de unele dintre cele mai bune servicii, la cele mai mici prețuri, liberalizarea pieței energiei a fost amânată încă de pe vremea guvernului Ponta, iar acum a fost complet scoasă din discuție, majoritatea furnizorilor mici ieșind de pe piața consumatorilor casnici.

Practic, cu excepția unui singur furnizor de pe piața energiei electrice, toate celelalte oferte din comparatorul ANRE (gaze naturale și energie electrică) par artificial umflate, tocmai pentru a beneficia de subvențiile generoase ale statului român.

După premierul Ciucă, vizionar al interconectărilor cu Grecia, a venit rândul premierului Ciolacu să ne asigure de performanțele energetice ale României.

Citește și: Hackerii ucraineni au distrus serverele sateliților Rusiei 

Până una alta, mai puțin de jumătate din gospodăriile din România sunt conectate la rețelele de gaze naturale, rețelele de electricitate scârțâie din toate încheieturile, capacitatea de depozitare gaze este sub cele din Ungaria, Polonia sau Slovacia, iar legătura între capacitățile de exploatare din Marea Neagră și noua conductă BRUA este doar pe hârtie, prima lopată săpată din tronsonul care străbate Dobrogea fiind promisă de câțiva ani.

Mai mult, importăm din plin atât gaze naturale, cât și energie electrică, deși pe hârtie putem fi independenți energetic.

Domnule Ciolacu, în mod normal toate acestea ar intra la categoria furt din banul public, nevoi financiare pentru campaniile electorale, incompetență și populism, lucruri cu care ne-ați obișnuit.

Dar ce ne facem cu băieții deștepți de pe piața gazelor care transferă încasările către Kremlin? 

Le explicați oamenilor de ce, în timp ce unii dintre ei se încălzesc încă, și astăzi, într-o țară europeană, cu paie și lut, cineva câștigă enorm din acest monopol? Spuneți-ne, cine?

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Arena PRESShub este un loc al dezbaterilor publice, în care lideri politici și personalități relevante își prezintă opiniile, ideile și poziționările față de teme fierbinți ale zilei.

Regulile Arena PRESShub sunt simple: invitații trebuie să respecte valorile democrației, să mențină un limbaj decent și fără atacuri la persoană, dezbaterile desfășurându-se exclusiv pe argumente. Opiniile sunt libere, dar trebuie susținute de fapte și date.

Ramona Strugariu este copreședinta partidului REPER și europarlamentar

Renew Europe

__

Referințe

  1. Suma totală verificată de ANRE și transmisă spre decontare a depășit 22,4 miliarde RON
  2. Iarna a început cu prețuri scăzute la gaze, pe piețele europene / În România, prețurile sunt blocate de plafonări
  3. A fost operaționalizat interconectorul prin care vor fi aduse gaze în România. Ciucă, în Grecia: Putem aproviziona Ucraina și Moldova
  4. România vrea să fie hub european de energie, dar jumătate din țară este în sărăcie energetică și nu avem nicio strategie pentru a combate acest fenomen
  5. Infografic – Ce cantitate de gaze au înmagazinat țările UE?
  6. Cine se bate pe contractul conductei ce va prelua gazele din Marea Neagră. O firmă a SRI figurează în jumătate din „tabere”
  7. Cine sunt oamenii de afaceri și firmele care au profitat de pe urma crizei energetice în România / Un furnizor a avut o creștere de 18.346% a cifrei de afaceri și cu 3.298% a profitului
spot_imgspot_img
Ramona Strugariu
Ramona Strugariu
Ramona Strugariu este co-președintele partidului REPER. De asemenea, este europarlamentar RENEW Europe.
1 COMENTARIU
  1. „… transfera incasarile catre Kremlin…”___–___iar iohanis este total de acord, numai ca el isi joaca in continuare rolul de mut, insa alti „lideri” ii citesc gandurile:”Discursul revizionist al liderului AUR…””…Ceea ce este pe limbile lui Șoșoacă și Târziu este în mintea conducerii românești…’

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Alianța PSD-PNL nu s-a rupt, a rămas într-un picior | Revista22

Alianța PSD-PNL nu s-a rupt, a rămas doar într-un...

George Simion recidivează: Viktor Orban, exemplul favorit pentru AUR

George Simion recidivează. De ce face no combat AUR?...

Ciolacu nu m-a jignit ca moldovean. Mă jignește, în schimb, ca român

Ciolacu nu m-a jignit ca moldovean, atunci când a...

Putin n-ar fi ordonat uciderea lui Navalnîi. Dar sistemul său l-a ucis

Putin n-ar fi ordonat uciderea lui Navalnîi, consideră agențiile...