Cum se fac drumurile în România: șpăgă de 140.000 de euro din Dosarul Buzatu

Data:

Cum se fac drumurile în România cu expertize scoase din burtă. Ieșeanul Radu Judele a luat o mită de 140.000 de euro, disimulată într-un contract, pentru a oferi soluțiile de deblocare a unei finanțări de aproape 3 milioane de euro. Pe care tot el o oprise printr-o expertiză tehnică.

La loturile 1 și 2, în total 47 de kilometri, ale drumului strategic Bârlad – Laza – Codăești, firma lui Judele identificase nereguli de peste 18 milioane de lei, imputabile constructorului, în condițiile în care acesta revendica facturi neachitate de 15 milioane de lei. Practic, în urma expertizei, Emil Savin, cel ce controlează firma SC Soragmin, ar fi trebuit să aducă 3 milioane de lei de-acasă.

În expertiza inițială, antreprenorului i s-a impus „turnarea unui strat de minim 6 cm de mixtură asfaltică peste toată structura actuală a drumului deoarece analizele de laborator au ieșit deficitare”.

Ulterior, după ce a încasat 714.000 de lei de la Savin, ieșeanul Radu Judele a subțiat stratul de asfalt ce trebuia turnat la doar 1,4 – 1,96 cm. Iar suma imputată constructorului a scăzut de la 18 milioane lei la nici 2 milioane de lei.

Citește și: Magnatul Puiu Popovici a anulat în instanță două hotărâri de guvern vechi de un sfert de secol, care-i dădeau bătăi de cap în dosarul „Băneasa”

Cum se fac drumurile în România. Prima expertiză: implementare neconformă

Schema a reieșit din rechizitoriul pe care procurorii DNA Iași l-au întocmit. Judele a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și trafic de influență.

E același dosar în care Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, a fost trimis în judecată pentru luare de mită. A fost prins în flagrant când a primit o geantă cu 1,25 milioane de lei, reprezentând 10% din plata CJ Vaslui către SC Soragmin a lui Savin pentru modernizarea respectivului drum strategic.

În 2019, CJ Vaslui a scos la licitație lucrările pentru drumul Bârlad – Laza – Codăești, un proiect cu finanțare europeană, în valoare totală de peste 222 milioane de lei. Primele două loturi au fost adjudecate de Soragmin SRL, controlată de omul de afaceri Emil Savin.

Continuarea, în Reporteris.ro

Citește și: Cele mai citite articole din PRESShub, în 2023

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Reporteris.ro)

spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O stradă din Cluj-Napoca s-a prăbușit din cauza unei alunecări de teren

O stradă din Cluj-Napoca s-a prăbușit din cauza unei...

Preotul regizor Ciprian Mega s-a întâlnit cu Putin, la Moscova | Bihoreanul

Preotul regizor Ciprian Mega s-a întâlnit cu Putin, fiind...

Un nou lot din Autostrada Unirii, pregătit pentru licitație | Ziarul de Iași

Documentația lotului Leghin/Tg. Neamț-Pipirig, parte din A8, Autostrada Unirii,...

Primarul Chirica promite iar „Tren metropolitan” la Iași | Ziarul de Iași

Primarul Chirica promite iar „Tren metropolitan” la Iași, proiect...