Dator la Fisc cu 55 milioane de euro, primarul Negoiță a suspendat executarea silită cu ajutorul instanței

Data:

spot_img

Primarul Negoiță a suspendat executarea silită cu ajutorul instanței a unei datorii de 55 de milioane de euro pe care o avea la Fisc.

În ianuarie 2022, primarul Sectorului 3 a deschis un proces la Curtea de Apel București prin care a contestat o decizie de impunere a Fiscului care-l declara dator cu 173 milioane de lei (55 de milioane de euro), la care se adaugă penalități, după ce nu ar fi plătit TVA pentru sute de apartamente pe care le-a vândut ca persoană fizică.

Primarul Negoiță a suspendat executarea silită cu ajutorul instanței

Controlul a avut loc în 2009 și prin acest proces primarul a cerut suspendarea executării deciziei de impunere de acum 15 ani.

Pe 11 aprilie 2022, un judecător de la Curtea de Apel București a decis să suspende executarea silită a edilului până la finalizarea procesului.

În acest context, după ce statul i-a vândut deja 140 de apartamente la o treime din preț pentru a recupera o parte din pagubă, Negoiță a cerut suspendarea executării deciziei de impunere.

În ședința publică din 28 martie 2022, când judecătorii au suspendat executarea silită a lui Negoiță, avocații acestuia au estimat că procesul va dura cel mult 12 luni la Curtea de Apel și alți doi ani la instanța supremă.

„Curtea acordă cuvântul pe estimarea provizorie a duratei procesului, în raport de probatoriul solicitat. Reclamantul prin avocat, apreciază că 12 luni este rezonabil pentru soluţionarea cauzei. Curtea va estima, provizoriu, durata procesului la 12 luni”.

Au trecut de atunci 24 de luni și procesul tot nu s-a încheiat în faza de fond.

Citește și: Panourile solare de încălzire a apei. Avantaje și dezavantaje

Tergiversare prin expertiză

Din aprilie 2022, procesul s-a împotmolit într-o expertiză contabilă. În august 2022, expertul desemnat de instanță a fost înlocuit pe motiv că nu avea dublă specializare în domeniile contabilitate şi fiscalitate.

A fost desemnat un alt expert. Următoarele trei termene s-au dat pentru verificarea noului specialist, în sensul dacă este membru al CECAR și al Camerei Consultantilori Fiscali. Expertiza durează de un an deja, fără să se ajungă la un rezultat.

Citește și: Cine sunt candidații pentru Primăria Sectorului 3 și ce averi au

Datoriile primarului

Din încheierile de ședință ale procesului rezultă că datoriile la fisc ale primarului Negoiță se ridică la valori amețitoare. „Obligaţiile fiscale imputate persoanei fizice Robert Sorin Negoiță la data de 18.05.2021 sunt de 76.483.447 lei reprezentând TVA.

Cu începere din data de 1.01.2005, la debitul principal stabilit prin decizia de impunere (91.241.338 lei), au început să curgă dobânzi şi penalităţi/majorări de întârziere, de o valoare care atinge în prezent aproape dublul debitului principal stabilit prin decizia de impunere (173.822.467 lei, dintre care valoarea de 49.283.207 lei cu titlu de majorări de întârziere a fost stabilită direct prin decizia de impunere)”.

În total, 273.221.000 de lei, echivalentul a 54.5 milioane de euro.

Primarul Negoiță a suspendat executarea silită cu ajutorul instanței, Dosar îngropat de DNA

Din documentul citat mai reiese faptul că dosarul de evaziune fiscală în care a fost cercetat Negoiță de DNA a fost clasat în 2020.

Acest dosar penal a ținut pe loc procesul civil de recuperare a pagubei de către ANAF. „Prin Decizia /2011 pe rolul DNA a fost înregistrat un dosar penal în care s-a început urmărirea penală faţă de reclamant, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.

Pe cale de consecinţă, a dispus suspendarea soluţionării criticilor privind fondul obligaţiei de plată, până la soluţionarea cauzei penale.

Prin Ordonanţa din 03.02.2020 a PÎCCJ – DNA s-a dispus clasarea cauzei sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, precum şi cu privire la celelalte fapte cercetate în dosarul penal, soluţia fiind menţinută prin încheiere definitivă de Tribunalul Bucureşti”, se arată în documentele procesului. La data clasării, șef interimar al DNA era Călin Nistor.

Curtea de Apel București, după ce a analizat cererea lui Negoiță a ajuns la concluzia că „procedând la verificarea îndeplinirii condiţiei pagubei iminente, Curtea va reţine că şi aceasta este îndeplinită în cauză, având în vedere suma de plată stabilită de organul fiscal prin decizia de impunere”.

Cu economii de 6.500 de lei, primarul este sărac lipit

Mai mult, „se observa că pe lângă imobilele pe care le deţine, reclamantul înregistrează şi datorii într-un cuantum semnificativ, fără a înregistra şi economii semnificative, acestea fiind de doar 6.593 de lei”.

În aceste condiții, „Curtea va admite în parte cererea şi va dispune suspendarea executării Deciziei de impunere nr. 867213/02.12.2009 până la soluţionarea definitivă a acţiunii în anulare”, se mai arată în motivarea CAB.

Robert Negoiță este trimis în judecată în dosarul Rosal, fiind acuzat de abuz în serviciu după ce a prelungit abuziv contractual cu firma de salubritate. Prejudiciul stabilit de DNA în acest caz este de 578 milioane de lei în dauna Sectorului 3. Cazul este pe rolul Curții de Apel București și este în faza audierii de martori.

Același Robert Negoiță este urmărit penal de DNA într-un alt caz.

În februarie 2023, procurorii anunțau că primarul sectorului 3 este urmărit penal după ce, în perioada 2015-2021, ar fi aprobat emiterea presupus nelegală a unor documente necesare construirii și intabulării unui bloc situat în zona centrală a municipiului București.

Primar al Sectorului 3 din 2012, Negoiță și-a depus candidatura pentru al patrulea mandat din partea PSD.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
1 COMENTARIU
  1. Dacă ești „fost” psd-ist, ai avocat bun și judecător blând, în România poți face câte jafuri vrei. Justiția română iartă pe orcine face parte din Tagma Jefuitorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Lituania pregătește planuri de evacuare în cazul unui conflict armat

Autoritățile din Lituania își pregătesc planurile pentru evacuări în...

Cum urmărea spionul Caraman criticii comunismului și de ce a fost declarat colaborator al Securității

Mihail Caraman, cu numele de serviciu „Mihai Neagu” și...

Analiză: Kamala Harris și Joe Biden

Analiză: Kamala Harris și Joe Biden. Constantin Dan Cazacu...