Panourile solare de încălzire a apei. Avantaje și dezavantaje

Data:

spot_img

Panourile solare de încălzire a apei repezintă una dintre cele mai accesibile soluții pentru reducerea consumului de energie din surse clasice.

Aceste panouri solare termice folosesc energia soarelui pentru a aduce apa la o temperatură ridicată. Acesta este un dispozitiv ce transforma energia soarelui în energie termică, care încălzește apa menajeră.

În contextul încălzirii globale accentuate și a temperaturilor record înregistrate în România în ultimii ani, toți mai mulți consumatori aleg soluția de încălzire a apei pe timp de vară cu ajutorul panourilor solare și a rezervoarelor de apă montate pe acoperișuri.

Citește și: Nu sunt prea clare valorile pe care să le avem în comun în legătură cu consumul de energie | INTERVIU

Care sunt avantajele și dezavantaje unui astfel de sistem?

Printr-un astfel de dispozitiv, se obține gratuit energie pe care înainte trebuia plătită în mod regulat, lună de lună.

Un panou de încălzire, împreună cu recipientul de apă, costă între 1.000 și 2.500 de lei, în funcție de numărul de cilindri, capacitatea bazinului și calitatea materialelor folosite pentru construcția dispozitivului.

Mai nou, aceste dispozitive pot fi montate rapid pe sol, apa fiind pompată cu presiune și încălzită de cilindrii, fără a fi necesară montarea la înălțime.

Un alt avantaj major a acestei instalații este că apa fierbinte din rezervor se păstrează caldă chiar și peste noapte, dimineața temperatura acesteia fiind aproape la fel ca în seara precedentă.

„Îmi pare rău că nu am făcut această investiție mai repede. Toată vara avem apă caldă, în zilele însorite chiar frige.

Pe lângă instalația de la baie, am tras suplimentar două țevi cu apă caldă și rece chiar aproape de locul unde fac de obicei grătarul. Aici, la țară, ajută foarte mult”, ne-a declarat o clientă din județul Botoșani care are de doi ani montat panoul pe o anexă a locuinței.

Chiar dacă soarele nu este foarte puternic, apa din rezerevor ajunge la 50-55 de grade Celsius la o temperatura a mediului exterior de 18 – 20 de grade, dacă panoul este montat corect.

Citește și: Mașinile electrice continuă să se vândă, în ciuda știrilor care spun altfel. 17 milioane doar în acest an

Dezavantaje pentru panourile solare de încălzire

Dezavantajele acestor instalații ar fi de ordin estetic, cele mai multe fiind montate pe acoperișurile caselor.

În plus, pe timp de iarnă, rezervorul de apă trebuie golit, la fel și instalația până la baie, fiindcă apare riscul de îngheț.

Un alt minus al instalației de apă caldă ar fi depunerile de calcar. La 2 sau 3 ani, trebuie desfăcute tuburile și curățate de calcarul care se depune inevitabil. Acesta afectează randamentul de încălzire al apei.  

În cele mai multe zone din țară, Panourile solare de încălzire pot fi folosite din aprilie până în octombrie, patru luni pe an fiind inutilizabile.

În România, panourile solare cele mai vândute sunt cele de 135 de litri, cantitate suficientă pentru consumul de apă caldă zilnică pentru trei persoane.

Producerea și comercializarea panourilor solare pentru a încălzi apa corespunde codului CAEN 4322 care presupune „lucrari de instalații sanitare, de încălzire și de aer conditionat”.

Anul trecut, potrivit datelor de la Registrul Comerțului, existau în România peste 12.000 de firme care funcționează cu acest cod.

Sprijinit cu un grant din partea Islandei, Liechtenstein și Norvegiei, prin granturile SEE 2014-2021, în cadrul proiectului “Energy literacy for an efficient and sustainable Romania. Transversal knowledge transfer and awareness raising between Romania and Norway. (ELES)”

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

transferenergy
transferenergy
spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related