De ce se face cerul roșu noaptea în România și ce efecte sunt

Data:

spot_img

De ce se face cerul roșu noaptea în România, sub forma unei aurore boreale, despre care eram obișnuiți mai degrabă să apară la cei doi poli, explică pentru PRESShub Cătălin Negrea, cercetător al Institutului de Ştiinţe Spaţiale.

Aurora boreală din România nu afectează sănătatea umană. Și este un fenomen natural, în ciuda faptului că în spațiul public au circulat tot felul de teorii cum că ar fi nocivă sau ar fi creată prin experimente umane.

Citește și: Procurorii UE amenință că vor da în judecată Comisia Europeană dacă va fi micșorat bugetul instituției | Politico

De ce au apărut exploziile solare

„Au fost o serie de, să le spunem, erupții sau explozii solare care continuă și probabil vor continua. Este un fenomen care, deși nu poate fi prezis cu exactitate, este așteptat.

Tot ce se întâmplă este că ne apropiem de maximul activității solare. Acest maxim de activitate are loc o dată la aproximativ 11 ani.

Nu este ceva neașteptat. Singurul semn de întrebare privește doar modul exact cum vor fi distribuite evenimentele de genul ăsta. Dar acestea vor continua”, a explicat Cătălin Negrea, cercetător al Institutului de Ştiinţe Spaţiale.

Citește și: Protest la Cotroceni, după ce Iohannis a dat liber la furat 1 milion de euro

De ce se face cerul roșu noaptea

Cercetătorul a explicat și că aceste explozii solare nu au efect asupra omului, dar ar putea interfera cu anumite sisteme de telecomunicații sau de poziționare.

Cătălin Negrea, cercetător al Institutului de Ştiinţe Spaţiale
Cătălin Negrea, cercetător al Institutului de Ştiinţe Spaţiale

„Nu sunt periculoase pentru oameni, la modul general, efectele fiziologice sunt practic zero, iar în România categoric zero.

Pot fi anumite efecte care să influențeze sistemele de comunicație sau de poziționare, de tip GPS, de exemplu.

Dar nu vă așteptați la chestiuni dramatice, adică este posibil să fie erori de funcționare a sistemelor GPS.

Sunt posibile unele probleme la sistemele de comunicații, dar în țara noastră efectele sunt foarte, foarte puțin probabile”, a menționat cercetătorul, pentru PRESShub.

Efecte minime în România

Cătălin Negrea spune că efecte asupra sistemelor de comunicare sunt mai probabile în țările nordice, în timp ce românii pot sta liniștiți, mai ales că nici nu prezintă risc de iradiere.

„Impactul evenimentelor geomagnetice este cu atât mai mare cu cât ne apropiem de poli, iar noi suntem la paralela 45°, practic la jumătatea distanței dintre pol și Ecuator.

Efectele sunt foarte, foarte diminuate. Oricum, chiar și în țările nordice efecte dramatice sunt destul de puțin probabile și deja există experiență foarte multă și pot fi luate în calcul.

Avem oportunitatea să vedem poate o dată, de două ori aurora în timpul maximului de activitate solară.

Nu este periculos pentru noi. Nu există pericol de iradiere sau alte lucruri de genul ăsta.

E un fenomen natural, care se vede în mod normal în zonele de latitudini înalte, dar la maximul de activitate în cazul unor evenimente geomagnetice puternice.

În cazul unor furtuni geomagnetice puternice, efectele pot fi observate la latitudini ceva ceva mai mici”, a menționat specialistul.

Nu a fost chiar deasupra României

În plus, cercetătorul de la Institutului de Ştiinţe Spaţiale a menționat, pentru PRESShub, că fenomenul nu a fost deasupra României, ci a Ucrainei, cel mai probabil.

„În cazul evenimentelor de zilele trecute de fapt, aurora nu a fost vizibilă deasupra României.

Am văzut aurora deasupra țărilor imediat la nord de noi, cel mai probabil deasupra Ucrainei.

Deci nici măcar nu e vorba de ceva ce să se fi întâmplat deasupra României. De fapt, oamenii care au fotografiat aurora au fotografiat-o la orizont, nu deasupra”.

Citește și: Cum să te ferești de imaginile false create prin tehnologia deepfake

De ce se face cerul roșu noaptea

Cătălin Negrea a explicat și care este procesul prin care apare acest fenomen luminos, dar și de ce la noi s-au văzut mai multe nuanțe de roșu și mai puțin verde, așa cum se îmtâplă de obicei.

„Este un fenomen luminos foarte interesant, care este cauzat de particulele încărcate din vântul solar care intră în atmosfera terestră.

Ajunse în atmosfera terestră, particulele din vântul solar excită atomii și moleculele din atmosfera superioară și dau naștere la lumini de diferite culori, în funcție de altitudinea unde își descarcă energia.

Nuanța verde care este asociată aurorelor este dată de oxigen.

Este foarte interesant că s-a văzut și la noi, dar mai proeminentă este nuanța roșiatică, pentru că ia naștere la înălțimi ceva mai mari, de peste 200 de kilometri.

Datorită razei de curbură a Pământului, la noi este foarte greu putem să vedem nuanța verde”, a menționat Cătălin Negrea.

Specialistul a mai menționat și că este imposibil ca un fenoment atât de mare poate să fie cauzat de mâna omului.

„Este un fenomen 100% natural. Nivelul de energie necesar pentru a cauza fenomenele luminoase care au fost observate e absolut imens.

Nu ar fi fizic posibil să cauzăm artificial fenomenul acesta la o asemenea scală. E 100% natural și nu este deloc periculos”, a precizat Cătălin Negrea, cercetător al Institutului de Ştiinţe Spaţiale, pentru PRESShub.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related