Procurorii UE amenință că vor da în judecată Comisia Europeană dacă va fi micșorat bugetul instituției | Politico

Data:

spot_img

Procurorii UE amenință că vor da în judecată Comisia Europeană, dacă va fi micșorat bugetul Parchetului European. Instituția spune că ajustarea bugetului va conduce la abandonarea unor investigații.

Procurorii se tem că nu vor putea să-și facă treaba în mod corespunzător dacă Comisia va duce la bun sfârșit un plan de reducere a bugetului – o mișcare care a fost anunțată în februarie și a venit ca o surpriză, susține EPPO.

Procurorii UE amenință că vor da în judecată Comisia Europeană

Procurori europeni de vârf – care investighează acuzații în legătură cu negocierile privind achiziția de vaccinuri dintre Ursula von der Leyen și CEO-ul Pfizer – amenință acum Comisia Europeană cu acțiuni în justiție.

Pe 9 aprilie, Laura Codruța Kövesi, care conduce Parchetul European (EPPO) – însărcinat cu investigarea infracțiunilor financiare grave care afectează interesele UE – a făcut pasul neobișnuit de a lansa o așa-numită „procedură de soluționare amiabilă” cu Comisia, arată politico.eu.

Acesta este ultimul pas juridic înainte de litigiu și, dacă nu se poate ajunge la un acord, lupta ar putea merge până la Tribunalul UE.

Scrisoarea lui Kovesi a fost analizată la începutul lunii aprilie de trei înalți oficiali ai Comisiei, potrivit unui document obținut de Politico.

În aceasta, șefa EPPO susține că Comisia privează instituția de mijloacele necesare pentru a-și desfășura activitatea în mod eficient, exercitând presiuni asupra bugetului său, în special asupra sumei cheltuite pentru IT.

Citește și: Protest la Cotroceni, după ce Iohannis a dat liber la furat 1 milion de euro

Promisiune neonorată

Atunci când EPPO a fost lansat în vara anului 2021, Comisia a fost de acord să furnizeze facilități informatice, fără a se preciza o dată-limită. Comisia a informat acum EPPO că dorește să retragă sprijinul financiar pentru infrastructura informatică.Suma vehiculată este de aproximativ 5 milioane de euro, potrivit estimărilor EPPO.

„Decizia unilaterală (.. ) prin care s-a decis să înceteze, la 31 decembrie 2024, furnizarea serviciilor menționate către EPPO riscă ca parchetul independent al Uniunii să se afle în imposibilitatea de a-și îndeplini sarcinile și de a-și îndeplini misiunea”, a scris Kövesi, adăugând că „este de datoria Comisiei să se abțină de la orice măsură care ar putea pune în pericol atingerea obiectivului tratatului încredințat EPPO în combaterea infracțiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii”.

În joc este mai mult decât o reducere a bugetului IT. O instituție relativ nouă, EPPO este, de asemenea, una foarte importantă, deoarece procurorii săi sunt împuterniciți să conducă investigații transfrontaliere cu privire la una dintre cele mai mari amenințări la adresa UE: organizațiile criminale care urmăresc banii UE.

Sute de nereguli

În 2023, numărul investigațiilor EPPO a crescut, citează Parchetul European în raportul său anual. Anul trecut au fost deschise peste 200 de anchete de fraudă legate de Mecanismul de redresare și reziliență la nivelul UE, care furnizează fonduri UE pentru a contribui la stimularea redresării economice post-COVID și are o valoare de peste 800 de miliarde EUR. În 2022, când plata fondurilor UE se afla în fazele incipiente, au fost lansate doar 15 anchete.

Anchetatorii de la EPPO au preluat dosarul vaccinurilor de la procurorii belgieni care o investighează pe von der Leyen pentru „ingerință în funcții publice, distrugerea SMS-urilor, corupție și conflict de interese”, potrivit documentelor juridice consultate de Politico și potrivit unui purtător de cuvânt al procuraturii din Liège.

În timp ce procurorii EPPO investighează presupuse infracțiuni, nimeni nu a fost încă acuzat în legătură cu acest caz.

Comisia, care era obligată, potrivit legii, să răspundă în termen de 15 zile de la scrisoarea EPPO, a trimis un punct de vedere. „Comisia a răspuns EPPO în termenul stabilit pentru o soluționare amiabilă”, a declarat un purtător de cuvânt.

În răspunsul său, Comisia și-a exprimat disponibilitatea de a continua să sprijine serviciile informatice ale EPPO în viitorul apropiat, în condiții specifice. Nu putem comenta mai departe”.

Citește și: Evaziunea fiscală nu mai este o prioritate pentru procurorii din România

Procurorii UE amenință, după ce au primit sprijin doar prin declarații

Comisia a negat orice încercare de a interveni în independența EPPO și a declarat că „a sprijinit în mod constant activitățile EPPO încă de la început și respinge ferm orice insinuare că decizia Comisiei în cadrul procedurii bugetare are vreo legătură cu orice investigație a EPPO”.

Este neobișnuit ca o instituție a UE să amenințe că va da în judecată Comisia, dar tensiunea este în creștere.

Printr-o scrisoare deschisă trimisă deputaților europeni și declarații publice la Parlamentul European, Kövesi cere de săptămâni întregi Comisiei să-și reevalueze decizia de a reduce o parte substanțială a sprijinului pe care îl oferă echipei EPPO din Luxemburg, care a preluat recent un caz care analizează gestionarea de către von der Leyen a acordurilor privind vaccinurile Covid.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
1 COMENTARIU
  1. Se vede clar cum dictonul latin „Justiția este egală pentru toți” nu se mai potrivește pe nicăieri în lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related