DEZVĂLUIRI | O decizie a lui Ceaușescu este un pericol și azi. A oprit consolidarea blocurilor, după cutremurul din 1977

Data:

Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, a reamintit că Nicolae Ceaușescu a oprit consolidarea clădirilor după cutremurul devastator din 1977, iar acele imobile sunt astăzi într-o situație chiar și mai proastă. De atlfel, Gheorghe Ursu a fost ucis tocmai pentru că a dezvăluit, la Europa liberă, ordinul dictatorului, care a pus în pericol oameni.

„Cutremurul din 1977, uciderea lui Gheorghe Ursu de către Securitate și procesul torționarilor săi. Prieteni, se știe că la 4 martie 1977 au murit 1.570 de oameni, marea majoritate în București. Mai știm că în cumplita tragedie recentă din Turcia și Siria și-au pierdut viața peste 50.000.

În ambele cazuri, a fost vorba de vulnerabilitatea seismică a clădirilor. O vulnerabilitate cu care încă ne confruntăm astăzi în București.

Ceea ce se știe mai puțin este că aceastĂ vulnerabilitate i-o datorăm în principal lui Nicolae Ceaușescu, care a stopat consolidarea clădirilor avariate în ’77.

Astăzi, în România, un cutremur de o magnitudine similară – peste 7 pe scara Richter – ar fi catastrofal. Blocurile neconsolidate atunci sunt acum cu atât mai fragile. Efectele cutremurelor sunt cumulative.

Dictatorul a știut, prin Securitate, că locatarii erau nemulțumiți de lipsa consolidărilor. Nu mulți au crezut în «tencuiala antiseismică» De aceea ordinul a rămas secret, iar Securitatea a încercat să-l acopere cu strășnicie.

Așa cum a acoperit, în mod criminal, vulnerabilitatea blocurilor în care încă trăim. Gheorghe Ursu a fost martor la acel ordin. L-a dezvăluit la Europa Liberă, printr-o scrisoare și emisiuni care până la urmă i-au adus moartea”, a scris Andrei Ursu.

Citește și: CNAIR a cârpit cu prăjini un pod din Vrancea, care stă să cadă (FOTO)

Încă din 1977, în București nu s-au efectuat consolidări care să asigure stabilitatea construcțiilor deteriorate

Câteva fragmente din declarațiile pe care Gheorghe Ursu le-a dat în fata torționarilor săi, Pîrvulescu și Hodiș, din Direcția Cercetări Penale a Securității, în timpul unei anchetei din prima jumătate a anului 1985:

„În vara lui 1977 a avut loc la cel mai înalt nivel o consfătuire pe tema consolidării blocurilor în urma seismului din 4 martie 1977, la care am participat și eu în calitate de șef de proiect la consolidarea blocului Patria din București…

Considerind că la acea dată s-au luat hotărâri care nu corespundeau realității, eu m-am gândit că trebuie să fac ceva ca să se reia unele consolidări, fapt pentru care am crezut că prin prezentarea punctului meu de vedere la Europa Liberă, unele organe din țara noastră vor intra în alerta și vor lua măsuri…

Am redactat materialul al cărui concluzie era că în București nu s-au efectuat consolidări care să asigure stabilitatea construcțiilor deteriorate, în eventualitatea unui nou cutremur.”


„În 1977, după cutremur, am trăit o mare zguduire sufletească, din cauza faptului că în tot efortul meu de a face o consolidare serioasă a blocului Patria (la care fusesem numit șef de proiect) am fost împiedicat de forurile mele superioare, și în ultima instanță, la 4 iulie 1977 chiar de către Conducerea Superioară, să fac consolidarea. Atunci, în sala de ședințe, a CC a PCR ni s-a ordonat tuturor șefilor de proiect de consolidări să încetăm imediat «lucrările de reparații».

Aceasta zguduire a conștiinței mele de inginer constructor s-a tradus printr-o dorință de a atrage atenția atât organelor responsabile cât și locatarilor din blocurile rămase consolidate cu totul insuficient, asupra primejdiei că la un eventual alt cutremur aceste blocuri s-ar putea prăbuși

Am arătat cele de mai sus mai în detaliu deoarece exact aceste fapte m-au determinat că în octombrie 1978 să-l caut la Paris pe Virgil Ierunca, să-i spun despre zguduirea mea și să-i propun să scriu un material privind cele de mai sus.”

Citește și 32 de ani de la Revoluția din decembrie 1989. Ce a însemnat pentru români dictatura Ceaușescu


„Trebuie să arăt foarte clar că cele două scrisori expediate de mine la Europa liberă și a treia (pe care nu am trimis-o) nu au fost determinate în nici un fel de alte persoane, nici de discuțiile purtate pe marginea emisiunilor acelui post de radio, nici de exemplul vreunei alte persoane, ci au pornit, în toate cele 3 cazuri, din sentimentele mele subiective de luare de poziție față de împrejurări, considerind că este de datoria mea față de conștiință să exprim aceste sentimente.

Prin cele 2 materiale trimise și al treilea neexpediat, nu m-am făcut purtător de cuvînt al nici unei alte persoane, nu am primit sfatul sau ideile nimănui, ele exprimind păreri ale mele…

Deasemenea, repet că expedierea acelor scrisori nu a avut în vedere nici un fel de răsplată sau remunerație materială.”

Dezvăluirea l-a ucis pe Gheorghe Ursu

„Un ordin pentru dezvăluirea caruia Gheorghe Ursu a fost ucis în tortură de cei doi inculpați; ordin sub semnul căruia încă trăiesc miile de locatarii ai blocurilor lăsate în nelucrare. Blocuri care, reamintesc din nou, alături de cei de la Re:Rise, se pot prăbuși, cu o mare probabilitate, la următorul seism“. Reminder pentru Nicușor Dan, si discutia incurajatoare pe care am avut-o cu domnia sa pe 17 noiembrie 2022”, scrie Andrei Ursu pe Facebook.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Sursa Foto – Andrei Ursu

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune. Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale. Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare. A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related