Dinu Săraru a fost înmormântat ilegal. Legea interzice așezarea mormintelor în afara cimitirelor

Data:

Dinu Săraru a fost înmormântat ilegal, în comuna sa natală, Slătioara, din județul Vâlcea. Scriitorul, fost director al Teatrului Național din București, dar și membru al Comitetului Central al Partidului Comunist Român, a fost îngropat în grădina casei sale memoriale, „între mesteceni”.

„«Așa a vrut domnu’ Dinu, aici… Aici stătea, scria, veneau căprioarele…», a zis doamna pe care am găsit-o acolo, după ce am trecut de steagurile de la poartă. Inclusiv pe sub cel negru”,  a scris managerul Radio Romania Oltenia Craiova, Alexandru Mogoseanu, în ziua înmormântării.

Acesta a publicat și o fotografie cu mormântul scriitorului, amplasat pe un deal, între câțiva copaci.

Dinu Săraru a fost înmormântat ilegal. Mormântul din curtea casei
Dinu Săraru a fost înmormântat ilegal. Mormântul din curtea casei

Dinu Săraru a fost înmormântat pe 5 martie, în județul Vâlcea, în curtea casei natale din localitatea Slătioara în prezența apropiaților, a prietenilor și a celor care l-au apreciat.

Citește și: A murit scriitorul Dinu Săraru

Dinu Săraru a fost înmormântat ilegal

Legea românească interzice, încă din 2014, înmormântarea unei persoane în afara unui cimitir autorizat. Mai mult, are și amenzi pentru cei care nu o respectă.

„Deşi Legea nr. 102/2014 nu conţine o prevedere precum cea din Regulamentul tip privind administrarea cimitirelor şi crematoriilor localităţilor(8), care preciza expressis verbis la art. 4 că «(î)nhumările şi reînhumările se fac numai în cimitirele (s.n.) administrate de comitetele sau birourile executive ale consiliilor populare municipale, orăşeneşti şi comunale sau a altor organe de stat, precum şi în cimitirele aflate în proprietatea organizaţiilor de cult, recunoscute potrivit legii», din economia actului normativ se desprinde concluzia că, după intrarea în vigoare a Legii nr. 102/2014, nu se mai pot realiza înhumări în afara cimitirelor autorizate potrivit legii”, potrivit unei analize realizată de Universul Juridic.

Actele normative în vigoare nu prevăd nici o excepție pentru înmormântarea în afara cimitirilor. Totuși, acest obicei continuă să fie practicat, deoarece amenzile sunt mici, de la 500 lei la 1.000 lei. Mai mult, la emiterea documentelor pentru deces, acestea nu conțin nici o mențiune clară privind locul unde poate fi îngropată persoana decedată.

„Deși conform legii astfel de înmormântări sunt ilegale și pot fi sancționate cu amendă, precum și cu exhumarea forțată și reînhumarea într-un cimitir, în practică astfel de sancțiuni sunt rareori aplicate, deoarece doar un vecin ar putea reclama vecinătatea mormintelor și rareori o face, deoarece de obicei urmează același obicei”, arată Silviu-Dorin Şchiopu, specialist în drept.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.
5 COMENTARII
  1. „… doar un vecin ar putea reclama…”___–___ceace pare cel mai corect/drept, etc.,oamenii trebuie sa aiba dreptul LEGAL de a-si ingropa mortii pe proprietatea lor, totusi, trebuie respectate cateva reguli, in primul rand de sanitatie, daca in zona ( sa zicem cu raza de 250 m) exista o fantana in folosinta( chiar si numai pentru adapat animale si/sau irigatii) decedatul trebuie formplizat sau -altfel – total dezinfectat si pus intr-un cosciug „dintr-o bucata” ( fara posibilitate de „scurgeri”), din metal, care sa garanteze ca va rezista zeci de ani si doi, sa nu fie amplasat (mormantul) la mai putin de 20-30 m, raporat la vecini si la caile publice, adica sa nu devina o expozitie, si -probabil- chiar decedatul si-a dorit un asa loc de odihna vesnica…

  2. Cu aprobarea Patriarhiei, sub semnătura Patriarhului, se poate obține legal, înhumarea in propria ogradă. Adevărat că e difícil, dar nu imposibil. Deci….

    • Sigur, fiindca in aceasta tzara minunata dar din pacate si populata totodata orice lege e facuta doar pentru a fi incalcata.

  3. Habar-nu-aveam ca seful gangului (numit bor) are puterea de a produce exceptii de la lege, devine clar ca acest danaila cel Belzebut este echivalentul Ayatolahului din Iran, adica adevaratul sef suprem al natiei…Insa , tehnic, cu ce schimba situatia ca o anume/ anumita autoritate(dupa lege doar TOLERATA) PERMITE INHUMAREA IN LOCURI IN AFARA CIMITIRELOR, DACA NU AVEA ACEASTA APROBARE, MORTUL NU SE ODIHNEA IN PACE?! Raspunsul trebuie sa rezide in faptul ca trebuie platita o taxa, care nu este fixa ci „dupa obraz”, adica cu cat mai bogat cu atat mai mare taxa, pentru a „nu arata ca mojicii”, si -probabil- si o atentie/cadou, directa, catre danaila, care la fel nu poate fi maruntzis…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Două piețe din Timișoara, modernizate după sărbătorile pascale

Două piețe din Timișoara, modernizate. Cu investiții în derulare...

Armata obligatorie? Un fost ofițer se împotrivește categoric. De ce? | Aktual24

Armata obligatorie. Hari Bucur Marcu, ofițer în rezervă și...

Turiştii s-au întâlnit cu 4 urşi, pe traseul „300 de scări” din Slănic Moldova

Turiştii s-au întâlnit cu 4 urşi, vineri, pe traseul...

Strada surpată din Slănic. Operaţiunile de umplere a craterului au fost finalizate | VIDEO

Strada surpată din Slănic. Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu,...