DNA a stat 2 ani în vămi, cu ofițeri sub acoperire: șoferii-polițiști dădeau șpaga și filmau totul 

Data:

„La Borș era 50 de euro.” Răspunsul polițistului de frontieră: „Știu treaba asta”. REPORTER DE IAȘI a intrat în posesia unor stenograme din dosar: polițiști sub acoperire au fost transformați în șoferi de dube pentru transport persoane pe ruta R. Moldova-Germania.

Polițiști de frontieră și vameși cereau mită când ceva părea în neregulă. Sunt imagini filmate și înregistrări ambientale culese de DNA din 2020 până în prezent

Acțiune a DNA Iași ca în filme. Mai multe luni, ofițeri DGA sub acoperire și câțiva colaboratori cu identitate atribuită s-au dat drept cărăuși de oameni și bagaje pe ruta Republica Moldova – România – Germania. Misiunea anchetatorilor a avut drept scop identificarea vameșilor și polițiștilor de frontieră șpăgari care permit trecerea persoanelor și a mărfurilor fără actele necesare.

Citește și: Soția unui fost ministru condamnat în primă instanță, propusă șefă de Secție la Curtea de Apel București

Pe 17 ianuarie, 8 persoane au fost reținute, iar alte 15 plasate sub control judiciar. „În perioada 2021 – 2022, inculpații (…), lucrători vamali și polițiști de frontieră, în mod repetat, ar fi pretins și primit sume de bani cuprinse între 20 și 250 euro, de la persoane care efectuau activități de transport călători sau de mărfuri dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene și invers”, au arătat procurorii DNA.

În exclusivitate, REPORTER DE IAȘI a intrat în posesia unor detalii de culoare din această speță, inclusiv a mai multor stenograme aflate la dosar.

Dosarul a fost constituit „in rem” la sfârșitul anului 2020 cu privire la săvârșirea infracțiunilor de luare și dare de mită. Existau date că, în 2020, vameși și polițiști de frontieră de la granița dintre Moldova și România au pretins și primit, în mod repetat, sume de bani cu titlul de mită de la cetățeni care efectuau transport de persoane și coletărie.

Investigația completă poate fi citită pe Reporter de Iași.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Dezvoltare prin ştiinţă şi tehnologie | Bihoreanul

Dezvoltare prin ştiinţă şi tehnologie, acesta este obiectivul urmărit...

Cine sunt cei 9 candidați la Primăria Iași. 3 au fost deja respinși | Ziarul de Iași

Cine sunt cei 9 candidați la Primăria Iași. Trei...

Condamnare simbolică în dosarul șpăgii de la UMF Iași | Ziarul de Iași

Condamnare simbolică în dosarul șpăgii de la UMF Iași,...