BOTOȘANI – Eşecul cu proiecte PNDL intră în prelungiri

Data:

Valul de proiecte botoşănene blocate de ani de zile a dus la o nouă amânare a termenelor din PNDL 1 şi PNDL 2.

Considerat unul din cele mai sărace județe ale țării, Botoșaniul are o nevoie cronică de investiții pentru a ajunge din urmă zonele mai dezvoltate. Deși au existat câteva oportunități pentru a evada din această lume sumbră, comunitățile locale, mai ales cele rurale, continuă să se zbată în neputință. Asta pentru că unele proiecte de dezvoltare, începute chiar şi prin 2015-2016, au eșuat lamentabil.

Cele mai bune exemple sunt vestitele programe naţionale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, programe cu finanţare guvernamentală, croite teoretic pe tiparul celor europene, în care însă alocarea banilor şi cheltuirea lor se face mult mai puţin transparent. Deși s-au alocat sute de milioane de lei, soarta unor investiții a fost de la bun început pusă sub semnul întrebării. Unele lucrări nu au ținut cont de realități, iar unele proiecte s-au dovedit a fi până acum simple mori de tocat banii. În schimb, acolo unde primarii au fost cumpătați și au înțeles momentul, localitățile s-au schimbat radical.

Acte adiţionale pentru proiectele neterminate

Zilele trecute, Guvernul a decis să semneze actele adiționale pentru finanțarea în continuare a proiectelor din PNDL 1 și 2, care nu au fost finalizate nici până acum. A fost momentul oportun pentru a vedea câte proiecte începute cu ani în urmă mai așteaptă încă inaugurarea. Iar lucrurile nu sunt tocmai îmbucurătoare. Din PNDL 1, în județ mai sunt încă patru obiective nefinalizate. De exemplu, la Adășeni ar fi o baza sportivă multifuncţională, pentru care s-au alocat 755.000 de lei, dar care nu este funcțională nici acum. La Rădăuți Prut trebuia realizată alimentarea cu apă a localităţii Miorcani, investiție estimată la 3 milioane de lei. O altă lucrare nefinalizată este modernizarea drumului comunal DC 66B, Roma – Dimăcheni, lung de numai 9 kilometri. Aici ar fi vorba de o investiție de 7.598.630,09 lei. Întârzieri sunt și la asfaltarea drumului comunal DC 55 şi drumului sătesc DS 370 din comuna Vorona, pentru care s-au alocat 2.667.684,08 lei.

Peste o sută de proiecte neterminate

În județ mai figurează alte 124 de proiecte finanțate prin PNDL 2 şi neterminate. Dintre acestea, susțin autoritățile locale, 13 ar fi totuși finalizate, dar primarii nu au semnat încă procesele verbale de recepție. Citiți mai multe în Monitorul de Botoșani.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Monitorul de Botoșani
Monitorul de Botoșanihttp://www.monitorulbt.ro
Singurul ziar tipărit din județul Botoșani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O stradă din Cluj-Napoca s-a prăbușit din cauza unei alunecări de teren

O stradă din Cluj-Napoca s-a prăbușit din cauza unei...

Preotul regizor Ciprian Mega s-a întâlnit cu Putin, la Moscova | Bihoreanul

Preotul regizor Ciprian Mega s-a întâlnit cu Putin, fiind...