Sediu de Poliție construit pe un teren fraudat de un grup anchetat de DNA

Data:

Sediu de Poliție construit pe un teren fraudat de un grup infracțional. Un inspector din cadrul Direcției Generale de Impozite și Taxe Locale a Sectorului 1, a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, iar alte trei persoane au fost reținute pentru 24 de ore, în dosarul care vizează fraude cu terenuri în cea mai scumpă zonă a Capitalei. În același dosar este cercetat și un notar public, precizează DNA.

„În prezent, pe multe dintre terenurile respective sunt construite ansambluri de locuințe ori clădiri de birouri. De precizat este faptul că, într-una dintre clădirile de birouri, funcționează sediul unei secții de poliție, pentru al cărei spațiu se plătește chirie și în prezent unuia dintre inculpați”, se arată în comunicatul DNA.

Bogdan Florin este cercetat pentru abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. În ceea ce privește cele trei persoane reținute, potrivit surselor G4Media.ro este vorba despre trei frați.

Aceștia sunt acuzați de constituire de grup infracțional organizat, instigare la abuz în serviciu, spălarea banilor, uz de fals și complicitate la fals intelectual. Potrivit procurorilor, în dosar se fac cercetări cu privire la comiterea, în perioada 2014-2023, a unor infracțiuni în vederea obținerii pe nedrept a unor imobile (24 terenuri), aflate în proprietatea statului, situate în sectoarele 1 și 2 din București.

Citește și Dosarul „Șpagă pentru traseu”: servicii sexuale sau bani pentru permisul auto

Cum au fost fraudate terenurile

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 1088/VIII/3 din 28 noiembrie 2023, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate celor de corupţie au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 28 noiembrie 2023, a inculpaților:

G.A.M., în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:

– constituire a unui grup infracțional organizat,
– instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în forma continuată și a participației improprii,
– spălarea banilor, în formă continuată,

G.E.N., în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
– constituire a unui grup infracțional organizat,
– instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în forma continuată și a participației improprii,
– spălarea banilor, în formă continuată,
– fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată,
– uz de fals, în formă continuată și

G.V.C., în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
– constituire a unui grup infracțional organizat,
– spălarea banilor, în formă continuată,
– complicitate la fals intelectual în forma participației improprii.

În cauză s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 28 noiembrie 2023, față de șapte inculpați, printre care și inculpatul BOGDAN FLORIN, inspector în cadrul Direcției Generale de Impozite și Taxe Locale (D.G.I.T.L.) Sectorului 1, pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Citește și 140.000 de muncitori străini ar putea veni la muncă, în România, în 2024

De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un notar public, pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În prezenta cauză se efectuează cercetări cu privire la comiterea, în perioada 2014-2023, de către mai multe persoane, printre care și inculpații menționați mai sus, a unor infracțiuni în vederea obținerii pe nedrept a unor imobile (24 terenuri), aflate în proprietatea statului, situate pe raza municipiului București (sectoarele 1 și 2).
În contextul menționat mai sus, inculpații G.A.M., G.E.N. și G.V.C. au constituit un grup infracțional organizat, la care ulterior au aderat și alte persoane, printre care și o parte dintre ceilalți inculpați, cercetați în prezenta cauză.

Ca și mod de operare, inculpații ar fi identificat inițial terenuri aflate în proprietatea statului ca urmare a dispunerii în trecut a unor măsuri de expropriere după care, prin întocmirea și folosirea unor sentințe civile judecătorești false, datate în anii 1997-2000, ar fi pretins în fața notarilor publici și a altor instituții de stat că au dobândit acele terenuri prin uzucapiune. Ulterior, aceștia ar fi solicitat emiterea actelor de dobândire a proprietății și înscrierea lor pe rolul fiscal ori intabularea funciară.

Sentințele respective ar fi fost redactate de către inculpați pe numele unor persoane cu o situație materială precară, ce nu ar fi avut niciun drept asupra terenurilor și cărora li s-ar fi indicat și ce anume să declare în fața autorităților referitor la modalitatea de dobândire a dreptului de proprietate asupra acestora.

În unul dintre cazuri, inculpații ar fi beneficiat de ajutorul notarului public și a inspectorului Bogdan Florin, din cadrul D.G.I.T.L. Sector 1, care nu și-ar fi îndeplinit atribuțiile de serviciu prevăzute de legislația primară și care ar fi permis dobândirea imobilului respectiv fără o minimă verificare a veridicității documentelor puse la dispoziție.

Citește și Kovesi: “Lupta împotriva fraudei cu TVA nu este o prioritate pentru România

Sediu de Poliție construit pe un teren fraudat

Ulterior, după înregistrarea frauduloasă a dreptului de proprietate pe numele persoanelor interpuse, terenurile ar fi fost vândute mai departe printr-un circuit complex, de spălare a banilor.

În prezent, pe multe dintre terenurile respective sunt construite ansambluri de locuințe ori clădiri de birouri.

De precizat este faptul că, într-una dintre clădirile de birouri, funcționează sediul unei secții de poliție, pentru al cărei spațiu se plătește chirie și în prezent unuia dintre inculpați.

Profitul obținut de membrii grupului din tranzacționarea ulterioară a acelor terenuri depășește suma de 10 milioane de euro, mai precizează Direcția Națională Anticorupție.

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune. Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale. Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare. A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Studenții de la UTCN, locul 2 la concursul de design seismic din Seattle

Cu bucurie și mândrie, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN)...

Traseul variantei ocolitoare a municipiului Blaj, filmat din dronă

Imagini cu traseul variantei ocolitoare a municipiului Blaj. Primarul...

Cea mai bună rețetă de cozonac

Cea mai bună rețetă de cozonac de Paște este...